Droger schoonmaken en onderhouden

Door: Jasper
Laatste update: 7 mei 2020

Om lang plezier van je droger te hebben, is het belangrijk dat je hem goed onderhoudt. Als je dit doet dan kan je soms wel 20 jaar met één droger doen. Het lijkt misschien wat overbodig om een apparaat dat kleding droogt onderhouden, maar toch is het erg belangrijk voor behoud en zelfs veiligheid. Wist je bijvoorbeeld dat 5% van alle woningbranden in Nederland wordt veroorzaakt door drogers?

Het is dus verstandig om zelfs de beste droger niet alleen schoon te houden, maar ook te onderhouden. Na elke droogbeurt dien je de pluizenfilter schoon te maken en de condensbak te legen. De condensor, meestal onderin de droger, moet ook regelmatig stofvrij worden gemaakt. Als de condensor stoffig is, dan gebruikt de droger meer energie dan nodig is. Ook kan een stoffige droger brand veroorzaken. Als de stoffige pluis in het binnenwerk te heet wordt, kan dit leiden tot brand.

 Zo maak je de droger schoon:

1. Begin na elke droogbeurt met het schoonmaken van de pluizenfilter. De pluizenfilter zit meestal onderin de deuropening. Je kunt het pluizenfilter eenvoudig met de handschoonmaken en eventueel onder de kraan afspoelen. Zorg er wel voor dat de pluizenfilter goed droog is voordat je hem weer in de droger plaatst.

  2. Nadat de pluizenfilter is gedaan, dien je de condensbak te legen. Is de droger aangesloten op de waterafvoer, dan is dit natuurlijk niet nodig. Het condenswater kun je eenvoudig legen in de goot of je gebruikt het bijvoorbeeld om je wc mee door te spoelen. Sommige mensen kiezen ervoor om het condenswater te hergebruiken. Ze vullen de strijkbout of geven het water aan de plantjes. Er zijn ook veel mensen die dit afraden omdat er onzichtbare pluisjes in het condenswater zit wat je strijkbout bijvoorbeeld kan beschadigen. Dus om het zekere van het onzekere te nemen raden wij het hergebruiken van condenswater af.

  3. Condensdrogers en warmtepompdrogers hebben een condensor. De condensor zorgt ervoor dat water verdampt en in de afvoer terecht komt. De condensor hoef je niet na elke droogbeurt schoon te maken, maar wel regelmatig. Als je een condensdroger hebt, dan kun je de condensor helemaal uit je droger halen en deze onder de kraan afspoelen. Bij warmtepompdrogers is dit niet mogelijk. Je pakt dan de stofzuiger en zuigt al het stof wat erop zit weg. In de gebruiksaanwijzing van jouw droger staan tips hoe je jouw droger het beste stofvrij krijgt.

  4. Heb je een luchtafvoerdroger, dan zul je regelmatig de luchtafvoerslang schoon moeten maken. Het eenvoudigste maak je deze schoon met een stofzuiger.

  5. In de droogtrommel zit een vochtsensor, deze meet de vochtigheid van het wasgoed. Deze kun je schoonmaken met een vochtig doekje, waarna je hem goed afdroogt. Hoe schoner de vochtsensor, hoe optimaler jouw droger zal werken.

  6. De deur en behuizing van de droger kun je afnemen met een vochtig doekje, waarna je hem afdroogt met een schone, droge doek.

   Het schoonmaken van de pluizenfilter en de condensbak doe je na elke droogbeurt. De andere onderdelen maak je regelmatig schoon, probeer dit eens in de drie maanden te doen. De voordelen van droger onderhoud nog een keer op een rijtje:

   • De droger blijft in goede conditie blijft
   • De droger blijft optimaal en energiezuinig presteren
   • Je voorkomt hiermee onnodige schade en zelfs brand

   Onderstaande video van Miele geeft je een impressie over hoe je een droger schoonmaakt:

   Over de auteur

   Jasper

   Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer