Droger tekens? Alle symbolen uitgelegd

Door: Jasper
Laatste update: 6 januari 2023

Het liefst knip je al die kriebelende etiketten gelijk uit je nieuwe kleding, maar wacht eens even… Op deze etiketten kan waardevolle informatie staan. Naast het maatje en het materiaal van het kledingstuk, zijn ook de wasvoorschriften te vinden.

Er zijn een aantal symbolen in het kledinglabel die aangeven of een kledingstuk in de droger mag of niet. Maar wat betekenen alle deze drogersymbolen? Die symbolen lijken allemaal zo erg op elkaar, dat het nu tijd is om ze eens een keertje uit te leggen.

Wat betekenen de drogersymbolen in mijn kledingetiket?

Voordat je je natte trui in de droger doet, moet je weten of die wel in de droger mag. Daarvoor zijn er drogersymbolen bedacht. Deze zijn op ieder kledingetiket terug te vinden. De symbolen die te maken hebben met de droger worden weergeven door een schematische droger. Dit symbool is te herkennen aan het vierkantje met de cirkel er in.

Dit zijn de drie drogersymbolen die jij moet onthouden:

  • De schematische droger met een kruis er doorheen;
  • De schematische droger met één stipje in het midden;
  • De schematische droger met twee stipjes er in.

Wat betekent het symbool van de droger met een kruis er doorheen?

De droger met het kruis er doorheen betekent dat je je kleding niet in de droger moet doen. Hoe vervelend het ook is, je moet dus echt nog even wachten voordat je die lekkere warme trui weer aan kunt.

Waarom mag kleding vaak niet in de droger?

Een droger kan je kleding beschadigen. Dit komt omdat hij ten eerste snel rond draait en ten tweede erg warm wordt. Niet alle kledingstukken kunnen hier even goed tegen. Doe je je kleding toch in de droger? Dan kan je kleding vervormen of zelf krimpen. Het is dus beter om je kleding niet of minder vaak in de droger te doen. Zo slijten je kledingstukken minder snel en blijven ze langer mooi.

Wat betekent het symbool van de droger met het stipje er in?

De droger met het stipje in het midden betekent dat je de kleding op een lage temperatuur in de droger kunt doen. De droger kun je instellen op een bepaalde temperatuur. Zo wordt het droogprogramma aangepast aan je kleding.

Wat betekent het symbool van de droger met twee stipjes er in?

Een dubbele stip in het drogersymbool betekent dat je kleding op een hogere temperatuur in de droogtrommel mag. Deze kleding kun je dus gewoon normaal drogen.

In sommige gevallen staan er zelfs drie stippen op het label. Dan kunnen er programma’s als snel droger gebruikt worden of er kan op hoge temperatuur gedroogd worden.

Nu weet je precies waar je op moet letten bij het drogen van je kleding. Succes!

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer