Droger veilig gebruiken – voorkom brand!

Wist je dat de nummer 1 oorzaak van huisbranden veroorzaakt wordt door wasdrogers? Bij het gebruiken van een droger komt stof vrij en warme, droge lucht. Dit is de ideale combinatie voor gevaarlijke huisbranden. Gelukkig kun je zelf heel veel doen om dit te voorkomen.

Hoe ontstaat brand in een droger dan precies? 

We hebben al gezegd dat je voor brand stof en warme, droge lucht nodig hebt. Maar voor het creëren van brand heb je nog iets nodig dat kan zorgen voor de ontsteking van de vlam. Dit kan bijvoorbeeld het hete verwarmingselement zijn of een (defecte) motor waar vonken van afspatten. Ook kunnen er vonken ontstaan van de kledingstukken; dit kan gebeuren als er metalen onderdelen constant tegen elkaar aan komen. Ook kan het zijn dat de droger zijn hitte niet kwijt kan en overhit raakt.

Zo voorkom je brand door droger

Gelukkig kun je zelf veel goed doen om (onnodige) brand in je droger te voorkomen. Onderstaande tips zullen je hiermee helpen.

Veilig aansluiten

Het begint al bij het aansluiten van de droger. Zorg ervoor dat de droger vrij staat, dat er genoeg ruimte rondom de droger is, zodat de droger de warmte kwijt kan. Zorg er ook voor dat de stroomkabel volledige uitgerold en direct aangesloten op een geaard wandstopcontact is. Plaats vervolgens ook een rookmelder in de buurt van de droger. Een rookmelder voorkomt weliswaar geen brand, maar het kan je wel helpen de brand in de kiem te smoren.

Schoon houden

Door je droger goed schoon te houden, verklein je de kans dat stof en pluis in aanraking kan komen met warme onderdelen van de droger. Maak daarom na elke droogbeurt de filter goed schoon. Gebruik je droger nooit zonder filter!

Maak minimaal een keer per half jaar de condensorruimte schoon als je een condens- of warmtepompdroger hebt. Bij een luchtafvoerdroger maak je regelmatig de afvoerslang schoon. Lees voor meer uitleg ook zeker even onze blog over het schoonmaken en onderhouden van drogers.

Droger goed gebruiken

Brand kan dus ook ontstaan door kleding in de droger. Wees je bewust van wat je in de droger doet. Kleding dat met chemicaliën is gereinigd mag niet in de droger, ditzelfde geldt voor kleding wat (schuim)rubber bevat. Heb je verf-, benzine- of olievlekken in je kleding? Dan kun je deze kleding ook maar beter niet in je droger stoppen. Daarnaast is het goed dat je zakken van kleding leeghaalt; een verborgen aansteker of muntgeld kan ook veel schade aanbrengen.

Droger nodig? 

Bij goed gebruik kun je jarenlang heel veel plezier hebben van een droger. Was is snel droog en heerlijk zacht. Heb je nog geen droger? Kijk dan even in onze droger top 10 met de beste drogers van dit moment!

Miele TWH 620 WP

De Miele TWH 620 WP is getest als beste warmtepompdroger van dit moment. Met een vulcapaciteit van maar liefst 9 kg heb je in no time veel was in één keer droog.

Koop bij Wehkamp
Bosch WTE84105NL

De Bosch WTE84105NL is getest als beste condensdroger van dit moment. Met een vulcapaciteit van maar liefst 7 kg heb je snel veel was droog. De Bosch WTE84105NL is hierdoor het meest geschikt voor een klein huishouden.

Koop bij Wehkamp
Bosch WTA73201NL Serie 4

Deze luchtafvoerdroger wordt snel warm en is snel klaar met het drogen van de was, alleen is dit wel terug te zien in het energieverbruik. Deze Bosch heeft het energielabel C gekregen.

Koop bij Bol.com