Droger veilig gebruiken – voorkom brand!

Door: Jasper
Laatste update: 27 april 2020

Wist je dat de nummer 1 oorzaak van huisbranden veroorzaakt wordt door wasdrogers? Bij het gebruiken van een droger komt stof vrij en warme, droge lucht. Dit is de ideale combinatie voor gevaarlijke huisbranden. Gelukkig kun je zelf heel veel doen om dit te voorkomen.

Hoe ontstaat brand in een droger dan precies? 

We hebben al gezegd dat je voor brand stof en warme, droge lucht nodig hebt. Maar voor het creëren van brand heb je nog iets nodig dat kan zorgen voor de ontsteking van de vlam. Dit kan bijvoorbeeld het hete verwarmingselement zijn of een (defecte) motor waar vonken van afspatten. Ook kunnen er vonken ontstaan van de kledingstukken; dit kan gebeuren als er metalen onderdelen constant tegen elkaar aan komen. Ook kan het zijn dat de droger zijn hitte niet kwijt kan en overhit raakt.

Zo voorkom je brand door droger

Gelukkig kun je zelf veel goed doen om (onnodige) brand in je droger te voorkomen. Onderstaande tips zullen je hiermee helpen.

Veilig aansluiten

Het begint al bij het aansluiten van de droger. Zorg ervoor dat de droger vrij staat, dat er genoeg ruimte rondom de droger is, zodat de droger de warmte kwijt kan. Zorg er ook voor dat de stroomkabel volledige uitgerold en direct aangesloten op een geaard wandstopcontact is. Plaats vervolgens ook een rookmelder in de buurt van de droger. Een rookmelder voorkomt weliswaar geen brand, maar het kan je wel helpen de brand in de kiem te smoren.

Schoon houden

Door je droger goed schoon te houden, verklein je de kans dat stof en pluis in aanraking kan komen met warme onderdelen van de droger. Maak daarom na elke droogbeurt de filter goed schoon. Gebruik je droger nooit zonder filter!

Maak minimaal een keer per half jaar de condensorruimte schoon als je een condens- of warmtepompdroger hebt. Bij een luchtafvoerdroger maak je regelmatig de afvoerslang schoon. Lees voor meer uitleg ook zeker even onze blog over het schoonmaken en onderhouden van drogers.

Droger goed gebruiken

Brand kan dus ook ontstaan door kleding in de droger. Wees je bewust van wat je in de droger doet. Kleding dat met chemicaliën is gereinigd mag niet in de droger, ditzelfde geldt voor kleding wat (schuim)rubber bevat. Heb je verf-, benzine- of olievlekken in je kleding? Dan kun je deze kleding ook maar beter niet in je droger stoppen. Daarnaast is het goed dat je zakken van kleding leeghaalt; een verborgen aansteker of muntgeld kan ook veel schade aanbrengen.Lees hier meer over wat er wel en niet in een droger mag.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer