Kun je een wasmachine en een droger aansluiten op dezelfde afvoer?

Als je een wasruimte inricht en je wilt zowel een droger als een wasdroger daar neerzetten, dan wil je deze apparaten misschien liever aansluiten op dezelfde afvoer om een grote verbouwing te vermijden. We leggen je hier uit hoe je dat kunt doen en wat je daarvoor nodig hebt.

Een condensdroger of warmtepompdroger aansluiten op de afvoer

In principe geldt voor zowel een condensdroger als een warmtepompdroger dat je het apparaat niet aan hoeft te sluiten op een afvoer. Er wordt daarom lang niet altijd een afvoerslang meegeleverd met het apparaat. Het nadeel is wel dat je daarmee continu het condensbakje moet legen. Een was drogen is hierdoor intensiever. De afvoerslang pompt het water uit het condensbakje echter weg via een slang die zo’n 1,5 meter lang is. Zelfs als het bakje na een wasbeurt nog wat wat bevat, zal het water bij de volgende wasbeurt worden afgevoerd.

De wasmachine en droger aansluiten op dezelfde afvoer

Wanneer je de wasmachine en de droger in dezelfde ruimte hebt staan, kun je ervoor kiezen de apparaten op dezelfde afvoer aan te sluiten. Het aansluiten van de apparaten op dezelfde afvoer is zeker geen hogere wiskunde of rocket science. Het enige wat je hoeft te doen is een Y-stuk aanschaffen. Dit is een soort pijpje met twee uiteinden waardoor je twee slangen op dezelfde afvoer kunt plaatsen. Op die manier kan via dezelfde afvoer zowel het overtollige water van de wasmachine als het water uit het condensbak via de afvoer worden afgevoerd. Er zitten twee soorten uiteindes aan een Y-stuk. Die hebben de volgende functies:

  • Het smalle deel: dit is geschikt voor de slang van het condensbakje van de droger
  • Het brede deel: dit pijpje is bedoeld voor de dikkere slang van de wasmachine die meer en vuiler water af moet pompen.

Raadpleeg altijd een deskundige installateur als je niet goed weet hoe je de apparaten op de correcte manier aansluit. Zo voorkom je waterschade of schade aan je apparaten.

Over de auteur

Jasper van Campen
Eigenaar - product expert

Jasper, oprichter van debeste.com, is expert in productbeoordelingen voor thuisgebruik. Zijn diepgaande kennis en ervaring in het selecteren en testen van huishoudelijke producten maken hem tot een ve... Lees meer