Soorten drogers

Er zijn vier soorten drogers verkrijgbaar: warmtepompdroger, condensdroger, luchtafvoerdroger en gasdroger. Al wordt de gasdroger bijna niet meer verkocht. Wat zijn nou precies de verschillen en wanneer kies je voor een warmtepompdroger of een condensdroger en wat is de beste droger voor jouw? Wij leggen het hier voor je uit!

Warmtepompdroger

De warmtepompdroger is de laatste jaren erg populair geworden. Omdat een warmtepompdroger zijn warmte hergebruikt is dit soort droger tot wel 60% zuiniger en dus goedkoper dan een ander soort droger. Een warmtepompdroger is dankzij de nieuwste technologie wel een stuk duurder in aanschaf. Een warmtepompdroger droogt kleding op lage temperaturen, daardoor duurt het droogproces wel wat langer, maar kunnen ook kwetsbare stoffen in de droger. Het condenswater wordt opgevangen in een condensbak of direct in de waterafvoer. Het is maar net wat je wilt. Een warmtepompdroger is voornamelijk interessant bij veel gebruik en als je er behalve katoen ook ander textiel in wilt drogen.

Voor- en nadelen warmtepompdroger:

+ Veilig voor kleding
+ Laag in energieverbruik
+ Geen luchtafvoer nodig

- Lange droogtijd

Miele TWH 620 WP

De Miele TWH 620 WP is getest als beste warmtepompdroger van dit moment. Met een vulcapaciteit van maar liefst 9 kg heb je in no time veel was in één keer droog.

Bekijk prijzen
AEG T8DE84ES - 8000 serie

De AEG T8DE84ES is een warmtepompdroger met een vulcapaciteit van 8 kg. Hierdoor is deze droger vooral geschikt voor een gezin van 3 tot 4 personen.

Bekijk prijzen
Miele TWJ 580 WP

De Miele TWJ 580 WP is een warmtepompdroger met een vulcapaciteit van 9 kg. Hierdoor is deze droger vooral geschikt voor een gezin van 3 tot 4 personen. Dankzij de SteamFinish komt kleding er minder gekreukt uit en heb je minder strijkwerk!

Bekijk prijzen
Miele TDB 220 WP Eco

De Miele TDB 220 WP Eco is een warmtepompdroger met een vulcapaciteit van 7 kg. Deze droger is hierdoor vooral geschikt voor een klein huishouden van 3 tot 4 personen.

Bekijk prijzen
Samsung DV90N8289AW/EN

De Samsung DV90N8289AW/EN is een warmtepompdroger met een vulcapaciteit van maar liefst 9 kg. Deze droger is hierdoor vooral geschikt voor een groot huishouden.

Bekijk prijzen
AEG T7DBN460 - 7000 serie - SensiDry

De AEG T7DBN460 is een warmtepompdroger met een vulcapaciteit van 8 kg. Deze droger is vooral geschikt voor een huishouden van 3 tot 4 personen.

Bekijk prijzen

Condensdroger

Een condensdroger is anders dan een warmtepompdroger goedkoop in aanschaf, maar duurder in gebruik. Een condensdroger condenseert het vocht en vangt dit op in een condensbak die je daarna kunt legen. Je kunt er ook voor kiezen om de droger aan te sluiten op een waterafvoer, dan is het legen van de condensbak niet meer nodig. Een condensdroger wordt warmer dan een warmtepompdroger, hierdoor is hij sneller klaar en komt de was er soms net iets droger uit dan bij een warmtepompdroger. Omdat de condensdroger warmer wordt, is dit soort droger minder geschikt voor gevoelige textielen. De condensdroger is bijvoorbeeld ideaal voor het drogen van dekbedovertrekken.

Voor- en nadelen condensdroger:

+ Geen luchtafvoer nodig
+ De was droogt snel
+ Geschikt voor katoen
- Minder geschikt voor overige textielen door hoge temperatuur
- Duur in energieverbruik

Bosch WTE84105NL

De Bosch WTE84105NL is getest als beste condensdroger van dit moment. Met een vulcapaciteit van maar liefst 7 kg heb je snel veel was droog. De Bosch WTE84105NL is hierdoor het meest geschikt voor een klein huishouden.

Bekijk prijzen
Beko DC7230BX

De Beko DC7230BX is een condensdroger met een vulcapaciteit van 7 kg. Deze droger is hierdoor vooral geschikt voor een klein huishouden die de droger niet intensief zal gebruiken. Het is een simpele droger, die doet wat hij moet doen: drogen.

Bekijk prijzen

Luchtafvoerdroger

De luchtafvoerdroger herken je direct aan de afvoerslang die uit het raam hangt. Deze droger kun je dus alleen gebruiken als de droger dicht bij een raam komt te staan of bij een daarvoor bedoelde afvoerbuis. Het condenswater wordt hierin afgevoerd. De luchtafvoerdroger droogt, net als een condensdroger, het wasgoed op hoge temperaturen. Hierdoor is hij snel klaar, maar niet zuinig in gebruik. Ook is deze droger minder geschikt voor kwetsbare textielen.

Voor- en nadelen luchtafvoerdroger:

+ De was droogt snel
+ Goedkoop in aanschaf
+ Geschikt voor katoen

- Duur in verbruik
- Luchtafvoer nodig
- Minder geschikt voor overige textielen door hoge temperatuur

Bosch WTA73201NL Serie 4

Deze luchtafvoerdroger wordt snel warm en is snel klaar met het drogen van de was, alleen is dit wel terug te zien in het energieverbruik. Deze Bosch heeft het energielabel C gekregen.

Bekijk prijzen
AEG T75175AV C

De AEG T75175AV C is een luchtafvoerdroger met een vulcapaciteit van 7 kg. Deze droger is hierdoor vooral geschikt voor een klein huishouden die de droger niet intensief zal gebruiken. Het is een simpele droger, die doet wat hij moet doen: drogen.

Bekijk prijzen

Gasdroger

De lucht in een gasdroger wordt verwarmd door gas. De was wordt in een gasdroger sneller droog dan in een droger die werkt op elektriciteit. Grofweg kun je stellen dat een gasdroger zo snel is als een luchtafvoerdroger en net zo zuinig als een warmtepompdroger. De condenslucht wordt niet in een bak opgevangen, maar gaat net als bij een luchtafvoerdroger via een afvoerslang naar buiten. Er zijn niet veel gasdrogers verkrijgbaar, want voor een gasdroger heb je een gasaansluiting nodig, bovendien zijn ze duur in aanschaf.

Voor- en nadelen gasdroger:

+ de was droogt snel
+ laag in energieverbruik

- luchtafvoer nodig
- gasaansluiting nodig
- moeilijk verkrijgbaar
- duur in aanschaf
- minder geschikt voor overige textielen door hoge temperatuur