Wat is beter: een condens- of warmtepompdroger?

Wanneer je een wasdroger aan wilt schaffen moet je letten op het soort droger dat je koopt. Er is namelijk een verschil tussen aan de ene kant een warmtepompdroger en aan de andere kant de condensdroger. Hoewel beide drogers hetzelfde eindresultaat bereiken, zijn er toch een aantal belangrijke verschillen.

Wat is een condensdroger?

Een condensdroger droogt de was met een hitte-element. Je kunt niet alle kleding in de condensdroger plaatsen. Meestal stop je alleen handdoeken, sokken of ondergoed in de droger omdat andere kledingstukken erg kunnen vervormen. Het vocht van de condensdroger wordt opgevangen in een reservoir maar kan ook afgevoerd worden zodat je geen bakjes meer hoef te leggen.

De voor- en nadelen van een condensdroger

  • Voordeel: De condensdroger droogt je was snel en is goedkoop in de aanschaf
  • Nadeel: De droger is niet energiezuinig en kleding kan vervormen of krimpen

Wat is een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger is een energiezuinige wasdroger. De droger droogt namelijk bij een veel lagere temperatuur dan een wasdroger dan een condensdroger. Dat is niet alleen goed nieuws voor je energierekening maar ook goed nieuws voor je kleding. Deze blijft veel langer mooi in een warmtepompdroger. De warmtepomp is veel energiezuiniger omdat deze werkt met een koelmiddel. In de droger zit een pomp die koelmiddel vloeibaar maakt waardoor er warmte vrijkomt. Deze warmte wordt gebruikt om je wasgoed in de machine te drogen. De vochtige lucht die van je kleding afkomt wordt in een condensbak opgevangen maar de droge lucht wordt hergebruikt in de machine als energie voor de pomp. Dat zorgt ervoor dat machine veel zuiniger is dan een condensdroger. Het kan je bijna vele tientjes per jaar schelen op je energierekening. Een nadeel is wel dat het droogproces meer tijd in beslag neemt dan bij een condensdroger.

De voor- en nadelen van een warmtepompdroger

  • Voordeel: De warmtepompdroger houdt je kleding mooi en de machine is energiezuinig
  • Nadeel: Drogen duurt lang en het apparaat is duur in de aanschaf