Beste 5 drones van 2022

Laatste ge-update in door Stijn

Drones zijn misschien wel hét nieuwe speelgoed om mooie foto’s en video’s vanuit de lucht te maken. We zien het gebruik van deze elektronica dan ook sterk toenemen, ondanks de strenge wet- en regelgeving waar je rekening mee moet houden. Hier kijken we naar de beste drones van 2022.

Onderstaande drones hebben we vergeleken op basis van het aantal megapixels van de camera, de maximale vliegduur, de maximale windsnelheidsweerstand en de prijs. Uiteindelijk is de DJI Mini 2 Fly More Combo als beste uit de test gekomen. Benieuwd naar de andere geteste drones? Hier lees je er alles over!

# Product Camera Maximale vliegduur Maximale windsnelheidsweerstand Prijs v.a.
1 DJI Mini 2 Fly More Combo
Beste koop drone
12 MP 31 minuten per accu 37,8 km/h € 559,00
2 DJI Mavic Air 2 Fly More Combo
Best geteste drone
48 MP 36 minuten per accu 37,8 km/h € 1.049,99
3 Tello Drone
Beste drone voor beginners
5 MP 13 minuten 7,2 km/h € 101,99
4 DJI Mavic Mini Fly More Combo
Beste drone met camera
12 MP 30 minuten per accu 28,44 km/h € 0,00
5 DJI Mavic Mini SE
Beste drone onder 250 gram
12 MP 30 minuten per accu 34 km/h € 333,36
Laatste prijs-update: zaterdag 1 oktober 2022
DJI Mini 2 Fly More Combo Bekijk prijzen
Camera: 12 MP
Maximale vliegduur: 31 minuten per accu
Maximale windsnelheidsweerstand: 37,8 km/h

Deze DJI Mini 2 Fly More Combo heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de meeste drones in deze review. Het is niet voor niets de beste koop uit deze review. Laten we eens beginnen met de zeer uitgebreide accessoire set die je bij deze drone geleverd krijgt. Hierbij krijg je onder meer het volgende:

 • Afstandsbediening
 • 3x Accu
 • Reserve propellers
 • Gimbal beschermer
 • Schoudertas

Daarnaast valt ook het model op. Door het compacte model dat ook nog eens inklapbaar is, heeft deze ongeveer de grootte van je hand. Hierdoor neem je de drone moeiteloos mee op reis of een weekend weg, zonder dat je met grote tassen rond hoeft te sjouwen!

Doordat er gebruik wordt gemaakt van een resolutie van 4K kun je zelfs van de breedste en grootste natuurgebieden prachtige gedetailleerde beelden vastleggen. Dit komt natuurlijk ook door de lange batterijduur van meer dan 30 minuten. Deze beelden bekijk je moeiteloos op je TV of laptop!

Lichtgewicht & Compacte drone

Doordat de drone minder dan 250 gram weegt, hoef je geen drone cursus te volgen om de drone te mogen vliegen. Is dat wel het geval, dan moet je namelijk een exploitatienummer hebben en die op je drone bevestigen. Gelukkig kun je deze drone dus ook zonder cursus besturen.

Een nadeel van het lichte gewicht van de drone is dat deze wel wat gemakkelijker wordt beïnvloed door de wind. In dat geval gaat de batterij sneller leeg, aangezien de drone dan wat vaker bij moet sturen om de drone in de lucht op de juiste plek te houden. Toch kan deze in dat geval nog ruim 20 minuten mee.

Met een batterijduur van meer dan 30 minuten en het kunnen besturen zonder drone cursus is de DJI Mavic Mini 2 Fly More Combo een zeer goede aankoop!

Plus- en minpunten
Accessoire set – Compact en inklapbaar – 4K resolutie – Drone cursus
Lage gewicht – Accu bij weersomstandigheden
DJI Mavic Air 2 Fly More Combo Bekijk prijzen
Camera: 48 MP
Maximale vliegduur: 36 minuten per accu
Maximale windsnelheidsweerstand: 37,8 km/h

Opnieuw een drone van DJI, ditmaal de DJI Mavic Air 2 Fly More Combo. Natuurlijk zijn we hier ook enorm te spreken over de Fly More Combo, die je een complete accessoireset geeft met veel extra’s. Deze extra’s bestaan onder meer uit extra accu’s, propellers en een afstandsbediening.

Vooral de afstandsbediening is enorm handig. Hier kun je namelijk eenvoudig je telefoon op aansluiten. Na het downloaden van de app op je Android telefoon of iPhone, kun je vanaf je telefoon zien waar de drone heen gaat en wat de drone ziet. Hierdoor kun je prachtige foto’s maken.

De camera

Kijken we naar de camera, dan valt vooral de output van deze camera op. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een sensor van ½ inch, waardoor je gedetailleerde opnames maakt in variërende lichtsituaties. De camera heeft daarnaast nog de volgende specificaties:

 • 3-assige beeldstabilisatie
 • Beeldhoek van 84 graden
 • Opname in 4K of 60 frames per seconde

De drone beschikt daarnaast over obstakeldetectie aan de voor-, achter- en onderkant. Deze heeft een bereik van 22 meter. Hiermee voorkomt de drone dat je tegen obstakels aanvliegt. De ActiveTrack 3.0 technologie zorgt ervoor dat de drone je volgt zonder dat je deze hoeft te besturen! Dit maakt het een zeer geavanceerde drone.

Let tijdens het vliegen wel op de interferentie van de drone. Het bereik kan namelijk minder zijn als er veel signalen worden opgepikt. Door het GPS-signaal keert de drone gelukkig wel terug naar de beginlocatie als je onverhoopt de verbinding met het apparaat verliest.

Hoewel het onze best geteste drone is, is het tevens ook de duurste drone. In vergelijking met andere drones zitten er extra functionaliteiten op, maar dit zorgt er ook voor dat de prijs wel een stuk hoger is. De drone is geschikt voor gevorderde gebruikers, dus vraag jezelf af of dit iets voor jou is.

Let er tot slot ook nog op dat je voor deze drone een exploitatienummer nodig hebt, aangezien de drone meer dan 250 gram weegt. Deze kun je aanvragen bij het RDW. Deze professionele drone is daarmee zeer geschikt als nieuwe drone voor professionals, fotografen of echte liefhebbers.

Absoluut de best geteste drone van 2022 met Active Track 3.0, extra batterijen en een geweldige camera!

Plus- en minpunten
Vliegduur – ½ inch sensor – Extra accu’s – Obstakeldetectie
Bereik - Prijs
Tello Drone Bekijk prijzen
Camera: 5 MP
Maximale vliegduur: 13 minuten
Maximale windsnelheidsweerstand: 7,2 km/h

De Tello Drone (powered by DJI) is de ideale drone voor kinderen. Met de mogelijkheid om te programmeren is de drone uitermate geschikt voor beginners. Dit kan door middel van Scratch. Met deze applicatie op je telefoon kun je bewegingen programmeren die de drone vervolgens gaat uitvoeren.

Op die manier kun je je kinderen kennis laten maken met een drone. De prijs maakt het daarnaast een leuk instapmodel. In vergelijking met de andere drones van DJI is dit namelijk een koopje, terwijl je toch leert om te vliegen met een drone. Daarnaast zorgt het stevige model voor weinig beschadigingen.

Helaas wordt er geen controller meegeleverd, waardoor je de drone moet verbinden met je iPhone of Android telefoon. Let er daarbij goed op dat je telefoon voldoende opgeladen is. Is dit namelijk niet het geval en is deze leeg, dan verlies je de verbinding met de drone. Gelukkig stort deze niet meteen neer!

De beelden

Hoewel er een mindere camera in zit dan bij de andere drones, krijg je nog steeds mooie beelden die je kunt delen met je vrienden. Daarnaast kun je zowel filmen als foto’s maken met deze drone, waarbij de beeldstabilisatie zorgt voor scherpte en heldere foto’s. Helaas kan er geen geheugenkaart in de drone.

Het leuke aan deze drone is dat je deze kunt aansluiten op een VR-bril, waardoor het lijkt alsof je zelf met de drone aan het meevliegen bent. Dit noemt men ook wel een first person view drone. Let er daarbij wel op dat je op een stevige stoel zit of dat je stevig staat. De echtheid kan namelijk zorgen voor instabiliteit.

Ondanks dat de drone niet opvouwbaar is, heeft het uitstekende afmetingen om de drone overal mee naar toe te kunnen nemen. De afmetingen van de drone zijn als volgt:

 • Diepte: 92,5 mm
 • Breedte: 98 mm
 • Hoogte: 41 mm
 • Gewicht: 80 gram

Een ideale drone voor beginners en om je kinderen kennis te laten maken met de wondere wereld van het dronevliegen!

Plus- en minpunten
Prijs – Besturing – Beeldstabilisatie – VR-mogelijkheden
Geheugenkaart – Geen controller
DJI Mavic Mini Fly More Combo Bekijk prijzen
Camera: 12 MP
Maximale vliegduur: 30 minuten per accu
Maximale windsnelheidsweerstand: 28,44 km/h

Eerder in deze review hebben we de vernieuwde versie van de DJI Mavic Mini al aan bod zien komen. Dit is de eerste versie van het Mavic Mini model, die qua prijs een stuk aantrekkelijker is dan zijn opvolger. Toch zien we ook een aantal belangrijke verschillen tussen beide modellen:

 • DJI Mini 2 filmt in 4K, terwijl de Mavic Mini in 2.7K filmt.
 • De Mini heeft een bereik van 4 kilometer, terwijl de Mini 2 een bereik van 10 kilometer heeft.
 • De maximale snelheid van de Mavic Mini 2 ligt hoger.

Toch zijn er ook veel aspecten hetzelfde gebleven. Zo krijg je ook bij de DJI Mavic Mini de accessoireset met heel veel extra’s. Dit maakt het een zeer nuttige aankoop, aangezien je bijvoorbeeld ook extra accu’s, een controller, bescherming en extra propellers krijgt. Ook blijft het een opvouwbare drone.

De vliegduur is met meer dan 30 minuten per accu nog steeds meer dan uitstekend. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken dat je telkens je drone uit de lucht moet halen om de accu te vervangen. Let er wel op dat je met veel wind wat meer van de accu vraagt, waardoor deze ook sneller leeg gaat.

Het is tevens de allereerste dji drone die onder de 250 gram zit, waardoor je hier geen vliegvergunning voor nodig hebt. Dit is bij veel andere drones met ingebouwde camera wel het geval, aangezien deze aan stuk zwaarder zijn. Dit is een voordeel als je veel met een drone gaat vliegen.

Bereik

Zoals we hierboven al benoemd hebben is het bereik van de DJI Mavic Mini 4 kilometer. Dit is natuurlijk wel het geval in de meest gunstige omstandigheden. Is er sprake van veel interferentie, zoals wifi-signalen of radiofrequenties, dan kan dit al een stuk minder zijn. De Go-Home functie is dan de oplossing.

Met deze functionaliteit kijkt de drone namelijk naar de locatie van waar de drone is opgestegen. Dit gebeurt op basis van de GPS-functionaliteiten bij het opstarten van de drone. Heb je je iPhone in de controller gedaan en zet je de drone aan, dan markeert de drone dit meteen als ‘thuis’ locatie.

Deze goede drone met camera is de ideale drone voor geweldige camerabeelden tegen een scherpe prijs!

Plus- en minpunten
Kleine drone– 2.7K resolutie – Vliegduur - Accessoireset
Invloed van wind - Bereik
Verkrijgbaar bij:
DJI Mavic Mini SE Bekijk prijzen
Camera: 12 MP
Maximale vliegduur: 30 minuten per accu
Maximale windsnelheidsweerstand: 34 km/h

Wil jij wel fantastische vluchten kunnen maken met je drone, maar wil je hier geen complete cursus voor moeten doen, dan is de DJI Mini SE zeer geschikt. Aangezien deze drone minder dan 250 gram weegt, heb je hiervoor geen exploitatienummer en dus ook geen drone cursus nodig! Ideaal toch!?

Door het compacte model kun je deze daarnaast meenemen op reis. De opvouwbare drone is namelijk dusdanig op te vouwen dat je deze op je hand kunt leggen. Hierdoor hoef je geen complete koffer aan te schaffen. Het is mogelijk om de drone met een Fly More Combo aan te schaffen, maar dan gaat de prijs wel omhoog.

Doordat de drone mooie beelden maakt in 2.7K resolutie, krijg je fantastische beelden bij zowel het maken van foto’s als het opnemen van video’s. Wat deze drone daarnaast nog uniek maakt is dat er sprake is van zoom op de camera. De volgende specificaties zijn van toepassing:

 • 4x Digitale zoom van de action camera
 • drie assige gimbal beeldstabilisatie
 • 84 graden beeldhoek

Heb je de opnames eenmaal gemaakt, dan kun je de bestanden snel overzetten op je Android telefoon of iPhone. Via je laptop kun je de beelden bewerken, maar dit kan ook via de DJI applicatie. Let er wel op dat de invloed van interferenties in grote steden ervoor kan zorgen dat het bereik van de drone minder is.

Invloed van wind

Het lichte gewicht van de drone heeft zowel voor- als nadelen. De belangrijkste voordelen zijn natuurlijk dat je deze gemakkelijk mee op vakantie neemt en dat je hiervoor geen drone cursus hoeft te doen. Toch zijn er ook een tweetal nadelen van het lichte gewicht.

Je kunt de drone namelijk minder goed gebruiken bij harde wind. In sommige gevallen waait het te hard. Als het hard waait, dan kan de wind de bewegingen van de drone ook beïnvloeden, waardoor deze niet goed op zijn plaats blijft. Daarnaast gaat de accu van de drone een stuk sneller leeg als het hard waait.

De DJI Mini SE behoort tot de beste drones in deze review met digitale zoom, waardoor je objecten van boven nóg scherper in beeld brengt!

Plus- en minpunten
Compacte drone – Vliegduur – 2.7K resolutie – Drone cursus
Lichtgewicht – Invloed van wind
Door: Stijn

Hi! Wat leuk dat je dit leest. Mijn naam is Stijn Lamers en ik ben al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Ik houd van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen. Bij dit soort producten denk ik altijd, ‘kwaliteit boven kwantiteit’ en daarom wil ik jullie als lezer ook informeren over de beste producten die er momenteel op de markt zijn. Ben je benieuwd? Lees dan vooral de verschillende reviews op de website en zeg maar dag tegen een miskoop!