Hoe vaak dweil je de vloer?

De vloer dweilen is belangrijk om deze schoon maar ook stofvrij te houden. Hoe vaak moet je de dweil eigenlijk uit de kast halen om je vloer onder handen te nemen? De ondergrond van je vloer speelt hierbij een belangrijke rol, maar natuurlijk ook hoeveel viezigheid de vloer in een bepaalde ruimte te verduren krijgt.

Zo vaak moet je je vloer dweilen

Over het algemeen wordt gezegd: dweil twee keer per week voor een ideaal schoon huis. Toch geldt deze regel niet voor iedere soort vloer. Zo is het aan te raden een houten vloer niet zo vaak te dweilen. Sterker nog, eens per twee of drie maanden is voldoende voor een houten vloer die je regelmatig stofzuigt. Andere soorten vloeren kun je wel vaker dweilen. Zo is het aan te raden om laminaat of pvc minimaal eens per week te dweilen. Tegelvloeren kun je gerust vaker dweilen.

Waar moet je op letten bij het dweilen van alle soorten vloeren?

Er zijn grote verschillen in de manier waarop en hoe vaak je bepaalde soorten vloeren moet dweilen. Toch is het goed op de volgende zaken te letten bij het dweilen van alle vloeren:

  • Dweilen met koud water is altijd beter. Dat komt doordat warm water zeepvlekken kan geven op sommige vloeren omdat het anders opdroogt dan koud water. Denk maar aan het water dat kookt in je waterkoker en daarna kalk afgeeft.
  • Gebruik nooit te veel water. Hoewel tegels weer beter tegen water kunnen dan bijvoorbeeld hout, is het zelfs voor tegels niet aan te raden er een enorm waterballet van te maken. Nadrogen van je vloer is dus nooit een slecht idee.
  • Dweil nooit voor je hebt gestofzuigd. Voor tegels is dit belangrijker dan andere vloeren. Als je het stof niet weghaalt, kun je enorme vlokken stof aan je dweil krijgen en deze nattig uitsmeren over je vloer. Niet heel prettig om zo te dweilen.