Hoe val je af met eiwitpoeder?

Afvallen is altijd een flinke uitdaging, je kunt je namelijk futloos voelen, een hongergevoel hebben. Voor je het weet ben je alweer aan het snacken. Daarom is afvallen op een heel streng dieet nooit aan te raden en is het belangrijk om te sporten, want dat onderdrukt je hongergevoel. Toch zijn er ook andere methoden om van dat hongergevoel af te komen, zoals eiwitten eten. Eiwitpoeders kunnen je hierbij helpen.

Waarom voelen we ons voller na eiwitten?

Je kunt niet afvallen door eiwitten te eten, laten we dat vooral gezegd hebben. Sterker nog, als je teveel calorieën eet in eiwitshakes, zou je zelfs aan kunnen komen. Eiwitten zorgen er echter voor dat je een voller gevoel hebt en eiwitshakes zijn hierbij de optie met de minste calorieën omdat de poeders vetarm zijn, meestal geen (toegevoegde) suikers bevatten maar wel heel veel eiwitten. Vanwege de onderstaande redenen dragen eiwitten bij aan een voller gevoel:

  • Eiwitten zijn bouwstoffen die je lichaam nodig heeft maar geven minder directe energie dan bijvoorbeeld koolhydraten
  • Het proces van eiwitten verteren is complexer dan het verteren van koolhydraten Je voelt je hierdoor voller

Hebben we zoveel eiwitten echt nodig?

Er is in de wetenschap en onder sportdiëtisten een hoop discussie over het nut van eiwitten. In principe geldt dat iemand die af wil vallen maar niet sport niet zoveel eiwitten nodig zou hebben. Eiwitten zijn belangrijk om schade die ontstaat in de spieren na het sporten, en met name na krachtsport, te herstellen. 

Bodybuilders eten daarom veel eiwitten om hun spieren te herstellen. Als je afvalt met alleen een gebalanceerd dieet heb je al die eiwitten niet nodig maar als je juist probeert af te vallen met een combinatie van (kracht)sport en een dieet is een eiwitpoeder een mooie aanvulling op je voeding omdat het veel eiwitten bevat maar zoals gezegd laag in calorieën is. Als je bovendien meer spieren opbouwt, verbrand je ook meer calorieën in rust omdat een gespierd lichaam meer energie verbruikt dan een niet gespierd lichaam.