Hoeveel eiwitshakes mag je per dag?

Eiwitten, daar kun je nooit genoeg van binnenkrijgen zal je denken. Hoewel het klopt dat eiwitten, in welke vorm dan ook, cruciaal zijn voor je lichaam en het opbouwen en herstellen van spieren, is het belangrijk om niet te overdrijven met je eiwitinname. Wanneer je bijvoorbeeld eiwitshakes drinkt, is het belangrijk om de aangeven dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden. We leggen je hier uit waarom.

Te veel eiwitten: gevaar voor de gezondheid

Als je iets te veel eiwitten eet die je lichaam niet gebruikt voor het herstel van de spieren, zou je dat normaliter gewoon uitplassen. Maar als je te lang veel te veel eiwitten binnenkrijgt, zeker ten opzichte van andere voedingsstoffen, dan kan je lichaam wel eens vervelende bijwerkingen gaan vertonen:

  • Je kunt er humeurig van worden omdat je hersenen koolhydraten nodig hebben om een bepaald hormoon af te stoten dat je humeur bepaalt.
  • Je nieren kunnen overbelast raken doordat je nieren harder moeten werken om bepaalde bijproducten zoals stikstof af te breken die vrijkomen bij het verteren van eiwitten in je lichaam.
  • Als je een lange tijd heel veel eiwit eet en geen gebalanceerd dieet volgt, kan dit je juist dikker maken in plaats van af laten vallen.

Hoeveel shakes per dag?

Dat je te veel eiwitten binnen kunt krijgen betekent natuurlijk niet dat je de shakes van eiwitpoeder dan maar helemaal links moeten laten liggen, uiteindelijk dragen ze bij een gebalanceerd dieet als je ze met mate inneemt. Als vuistregel kun je aanhouden zo’n 1,6 tot 2,2 gram eiwit per lichaamsgewicht in te nemen als je veel sport en 0,8 tot 1 gram als je niet veel sport. 

Wanneer je dus 80 kilo weegt, zou je tot maximaal zo’n 176 gram eiwit per dag kunnen eten. In een gemiddelde shake zit zo’n 25 gram eiwit, dus afhankelijk van wat je verder aan eiwitten binnenkrijgt per dag is het aan te bevelen niet meer dan twee tot drie shakes per dag te drinken om je eiwitinname niet te overschrijden.