Is plantaardig eiwitpoeder net zo effectief als melkeiwitpoeder?

Eiwitpoeder is hot in ons dieet, met name voor actieve personen en mensen die veel in de sportschool te vinden zijn. Eiwitten dragen namelijk bij aan het herstel van onze spieren. Voor dat mooie wasbord en die rollende biceps heb je dus eiwitten nodig om ze te laten groeien. Veel eiwitten, zoals whey, worden gemaakt van koemelk. Deze poeders zijn daarom niet geschikt voor veganisten, maar gelukkig zijn er voor hen ook steeds meer plantaardige eiwitpoeders op de markt. Geven deze poeders hetzelfde effect als de eiwitten op basis van koemelk?

Waar worden plantaardige eiwitpoeders van gemaakt?

Whey of wei-eiwit is de meest gangbare soort eiwitpoeder die we kennen. Het is goedkoop en bevat alle zogenoemde aminozuren die ons lichaam nodig heeft na het sporten. Helaas voor vegans is whey gemaakt van koemelk en daardoor niet geschikt voor een veganistisch dieet. In plantaardige eiwitpoeders is de koemelk echter vervangen door eiwitten die worden gewonnen uit producten die van nature al hoog in eiwitten zijn, zoals de onderstaande producten:

  • Producten die van nature rijk zijn aan eiwitten zoals noten, linzen en vooral soja.
  • Producten die van nature minder eiwit bevatten maar wel als eiwitbron dienen zoals hennep, erwten of rijst.

Is een plantaardig eiwitpoeder net zo goed als een melkpoeder?

Het eiwitpoeder uit plantaardige eiwitten heeft net als whey een zeer hoog eiwitgehalte en draagt bij aan de opbouw en het herstel van spieren. De aminozuren die in dit product zitten die nodig zijn voor het herstel van jouw spieren zijn in principe hetzelfde als in whey. De producten zijn echter iets duurder omdat het maakproces complexer is dan bij whey. 

Een bijkomend voordeel van deze plantaardige poeders is echter dat het nooit veel cholesterol bevat en ook vaak rijk is aan vezels, waardoor je een nog beter verzadigd gevoel krijgt. Een nadeel is dat deze poeders niet altijd in net zoveel lekkere smaken beschikbaar zijn als whey.