Wat is hennep eiwitpoeder en waarom is het zo gezond?

Hennep en eiwitpoeder is misschien niet meteen een link die je snel zou leggen, toch is hennep eiwitpoeder een populair voedingsmiddel dat zowel liefhebbers van sporten als gezond eten graag gebruiken. Maar wat is hennep eiwitpoeder precies en wat doet het met je lichaam?

Hennepzaad: een gezond alternatief

De hennepplant produceert hennepzaden, die we eigenlijk zouden kunnen zien als noten. Net als noten zitten hennepzaden vol vezels die je een vol en verzadigd gevoel geven, net als de goede vetten die in deze zaden zitten. Maar welke stoffen maken de hennepzaden nou zo gezond? We hebben het hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • De vetten bevatten voedingsstoffen als omega-3 en omega-6, die belangrijk zijn om je cholesterol te verlagen
  • De hennepzaden zitten vol mineralen als ijzer, magnesium en kalium
  • De zaden bevatten belangrijke vitamines als vitamine C maar ook E en B1, B2, B3 en B6.
  • Hennepzaden bevatten geen THC, zoals marihuana en zijn daarom een veilig en legaal alternatief dat je overal kunt kopen

Wat is hennep eiwitpoeder?

Door hennepzaden koud te persen, zoals een soort olijfolie wat achterblijft te vermalen tot een fijn poeder. Daarmee is hennep eiwit heel natuurlijk en behoudt het de nootachtige smaak. Meestal worden er geen extra smaken toegevoegd aan het poeder en moet je het eiwit gebruiken als ingrediënt in een ander recept. Denk bijvoorbeeld aan proteïne burgers zonder vlees, een pannenkoek of een eiwitrijk brood. Je kunt het product ook toevoegen aan je (plantaardige) yoghurt of het simpelweg gebruiken in een smoothie of shake. 

Hennep eiwit bevat meestal zo’n 50% proteïne is daarmee wat minder rijk in eiwitten dan bijvoorbeeld whey. Het is echter wel geschikt voor veganisten, in tegenstelling tot whey, en het productieproces is heel biologisch waardoor allerlei voedingswaarden van de hennepzaden behouden blijven. Het is daardoor meer dan alleen een eiwitrijk poeder want het bevat ook goede vetten en vezels.