Beste 5 elektrische dekens van 2023

Door: Agnes
Laatste update: 20 december 2022

Wij verdienen mogelijk een kleine commissie op geselecteerde producten. Lees hier meer over ons en ontdek ons review proces.

In een ideale wereld lig je elke nacht in de perfecte temperatuur in je bed; het is niet te warm en niet te koud in je slaapkamer. Na een lange, rustige nacht is je lichaam weer uitgerust en in topconditie. Voila! De dag kan beginnen.

In werkelijkheid slapen wij mensen veel te kort. Eén van de oorzaken is, vooral in de winter, de kou waarmee de slaapkamer zich in de avond en nacht vult. Je wordt dan middenin de nacht bibberend wakker, en moet op zoek naar een extra deken.

Goed nieuws: met de warme, zachte elektrische deken van Medisana, kun je dit soort onplezierig koude nachten ook voorkomen.

We hebben vijf elektrische dekens getest en de Medisana HU 665 kwam daar als beste koop uit. De elektrische deken is comfortabel en veilig in het gebruik. Maar het beste aan dit product, was toch wel de keuze uit liefst 3 warmtestanden.

Beste elektrische deken

 1. Beste koop elektrische dekens: Medisana HU 665
 2. Best geteste elektrische dekens: LifeGoods Elektrische deken
 3. Beste elektrische deken 1 persoon: Nuvoo Elektrische Bovendeken
 4. Beste elektrische deken 2 persoons: Cresta Care KTS102S
 5. Beste elektrische onderdeken: Inventum HN135

Elektrische dekens vergelijken

Product Vermogen Afmetingen Type deken
Medisana HU 665 Beste koop elektrische dekens
60 W 80X150 cm Onderdeken Bekijk prijzen
LifeGoods Elektrische deken Best geteste elektrische dekens
120 W 160×120 cm Bovendeken Bekijk prijzen
Nuvoo Elektrische Bovendeken Beste elektrische deken 1 persoon
120 W 160×120 cm Bovendeken Bekijk prijzen
Cresta Care KTS102S Beste elektrische deken 2 persoons
120 W 160 x 140 cm Onderdeken Bekijk prijzen
Inventum HN135 Beste elektrische onderdeken
60 W 150×80 cm Onderdeken Bekijk prijzen
Swipe swipe

Beste koop elektrische dekens Medisana HU 665

Hierom zijn we fan:
 • Beveiligd tegen oververhitting
 • Schakelt automatisch uit
 • Zacht materiaal
Let hierop:
 • Warmtedraden zijn voelbaar
 • Afstandsbediening beetje overbodig
 • Korte deken
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 44,99
Vermogen: 60 W
Afmetingen: 80X150 cm
Type deken: Onderdeken
Merk: Medisana

We beginnen deze review met de Medisana HU665 elektrische onderdeken. Deze deken van 80×150 cm leg je op je matras om je boxspring te verwarmen voordat je naar bed gaat. De breedte van deze deken past prima bij de breedte van een gemiddeld matras.

Toen we de deken uit de verpakking haalden, voelden we dat de stof lekker zacht is. Dat is natuurlijk prettig als je de deken onder je hoeslaken legt, omdat je dan lekker comfortabel ligt. Wij konden de verwarmingsdraden wel een beetje door de deken heen voelen tijdens het liggen.

Omdat veiligheid erg belangrijk is bij elektrische dekens, hebben we bekeken hoe het zit met de veiligheid bij deze Medisana HU 665 deken. De deken heeft een CE keurmerk, een beveiliging tegen oververhitting en schakelt automatisch uit na 180 minuten. Dat is dus behoorlijk veilig.

Deze deken heeft een vermogen van 60 Watt en verbruikt dus weinig stroom. We merkten ook dat de deken na het inschakelen vrij snel warm werd. We konden met de afstandsbediening een keuze maken uit de 3 warmtestanden, maar je kunt ook net zo goed handmatig de standen kiezen.

Beste koop elektrische deken 2022 met automatische uitschakeling

Wij geven deze elektrische deken de titel “Beste koop elektrische deken 2022” omdat deze deken nog geen dertig euro kost. Daarvoor krijg je wel een zeer complete elektrische deken met o.a. de volgende eigenschappen:

 • Automatische uitschakeling na 180 minuten
 • Beveiliging tegen oververhitting
 • Gemaakt van zacht materiaal

De lengte van 1,50 m vonden wij wel wat aan de korte kant, zeker als je ook graag warme voeten wilt hebben. Dus dat is iets om rekening mee te houden.

Te koop bij
Voor 22.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden
Gratis verzending vanaf 20,-

Best geteste elektrische dekens LifeGoods Elektrische deken

Hierom zijn we fan:
 • Grote deken
 • Warme, zachte stof
 • Automatische uitschakeling
Let hierop:
 • Stekker klikt moeilijk los
 • Prijzige deken
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 54,99
Vermogen: 120 W
Afmetingen: 160×120 cm
Type deken: Bovendeken
Merk: LifeGoods

De tweede deken die we hier reviewen is de LifeGoods elektrische bovendeken. Deze deken leg je over je heen, net als een dekbed. Je gebruikt de deken op de bank of in je bed. Dat is dus anders dan de Medisana deken, die je onder je hoeslaken in je bed legt.

Toen we de verpakking openden, viel het ons op hoe zacht de deken aanvoelde. De deken is gemaakt van zacht en warm flanel. De deken voelt heel warm aan, zelfs als deze niet aan staat. Je kunt de deken dus het hele jaar door gebruiken, met of zonder de stekker in het stopcontact.

Deze deken is 120 cm x 160 cm groot en dus groot genoeg om lekker om je heen te slaan als je in je tuin of achter je bureau zit. Er zitten drie warmtestanden op. Wij vonden dat de deken op stand 1 al heel warm werd. En als je de deken uitzet, dan blijft hij nog heel lang warm.

Laat je de deken aan staan, dan schakelt deze na 3 uur vanzelf uit. De deken is extra veilig, want er zit een beveiliging op tegen oververhitting. Dat is wat ons betreft zeker een pluspunt. Je kunt het snoer van de deken afhalen en de deken wassen. De stekker zit wel stevig vast, dus losklikken valt niet mee.

Best geteste elektrische deken 2022 met automatische uitschakeling

Deze LifeGoods elektrische deken vinden wij de beste geteste elektrische deken vanwege het grote comfort dat de deken biedt. De warme, zachte stof geeft een luxe gevoel en het royale formaat houdt je lekker warm.

We zetten de pluspunten nog even op een rij:

 • Drie warmtestanden
 • Schakelt automatisch uit
 • Heerlijk zachte flanellen stof

Deze best geteste elektrische deken 2022 is wat ons betreft een prima keuze als je een luxe warmtedeken zoekt. De deken is niet goedkoop, maar biedt wel heel veel comfort.

Beste elektrische deken 1 persoon Nuvoo Elektrische Bovendeken

Hierom zijn we fan:
 • Wasbaar
 • Lekker zacht
 • Groot genoeg voor 1 persoon
Let hierop:
 • Vrij dure deken
 • Warmtedraden lopen niet door de hele deken heen
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 39,99
Vermogen: 120 W
Afmetingen: 160×120 cm
Type deken: Bovendeken
Merk: Nuvoo

Na de LifeGoods elektrische deken testen we nu weer een elektrische bovendeken. Deze deken is van het merk Nuvoo en geschikt voor 1 persoon. Je gebruikt ‘m op de bank of in bed. Leg ‘m gedeeltelijk over je kussen om deze ook lekker op te warmen.

Bij het openmaken van de verpakking kwam er een heerlijk comfortabele deken tevoorschijn. De deken is gemaakt van een dikke fleece die lekker zacht aanvoelt. Het is vergelijkbaar met het zachte gevoel wat we kregen van de LifeGoods bovendeken.

De deken is 160×120 cm en dat is groot genoeg voor één persoon. Net als bij de LifeGoods deken kun je kiezen uit drie temperatuurstanden, waarbij de temperatuur varieert van 53° C tot 65° C. Ook hier vonden we stand 1 al behoorlijk warm, dus je hoeft de schakelaar waarschijnlijk niet heel hoog te zetten.

Nadeel is wel dat de warmtedraden niet door de hele deken heen zitten. Deze deken schakelt na 3 uur vanzelf uit en net als bij de LifeGoods deken zit er een beveiliging tegen oververhitting op. Ook qua vermogen is deze deken vergelijkbaar met die van LifeGoods, want beide dekens verbruiken 120 W.

Beste elektrische deken 1 persoon met afneembare kabel

Deze deken heeft een kabel die je eraf kunt halen als je de deken wilt wassen of opbergen. Dat is ook makkelijk als de deken warm genoeg is en je de stekker uit het stopcontact wilt halen. Zonder het snoer heb je dan wat meer bewegingsruimte.

 • Verlicht bedieningspaneel, handig in het donker
 • Met de hand wasbaar op 30℃
 • Groot genoeg voor één persoon

Deze deken is groot genoeg om gebruikt te worden door 1 persoon en heeft voldoende warmtestanden. Dus of je nou een flinke koukleum bent of niet, als je deze deken bestelt kom je de koude wintermaanden zeker door.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste elektrische deken 2 persoons Cresta Care KTS102S

Hierom zijn we fan:
 • Dubbele beveiliging tegen oververhitting
 • Temperatuur apart instelbaar met 2 schakelaars
Let hierop:
 • Geen automatische uitschakeling
 • Je voelt de warmtedraden er doorheen
Bekijk prijzen
Vermogen: 120 W
Afmetingen: 160 x 140 cm
Type deken: Onderdeken
Merk: Cresta

Na twee elektrische bovendekens testen we nu weer een elektrische onderdeken. Deze Cresta Care elektrische onderdeken voor 2 personen is geschikt om op je matras te leggen. Zo kun je je tweepersoonsbed lekker opwarmen voordat je erin stapt.

Bij het uitpakken viel het ons meteen op dat de deken lekker zacht aanvoelt. De fleecestof is van zichzelf al comfortabel en houdt je ook warm als je de deken uitzet. Dat moet je wel handmatig doen, want er zit geen automatische uitschakeling op. De Medisana deken schakelt wel automatisch uit.

Met de twee aparte schakelaars met ledverlichting kun je aan elke kant van het bed een verschillende temperatuur kiezen. Door de breedte van 140 cm is deze deken geschikt voor een matras van maximaal 160 cm breed of twee losse matrassen van maximaal 80 cm breed.

Ook hier voel je de warmtedraden wel als je op de deken ligt. We vinden het wel een pluspunt dat de draden vastgestikt zijn, zodat ze niet verschuiven. De deken is ook beveiligd tegen oververhitting en heeft ook nog een thermobeveiliging. De Inventum en Medisana deken hebben dit niet.

Beste elektrische deken 2 persoons met afneembaar snoer

Het snoer kun je van de deken afhalen en dat gaat vrij makkelijk. De deken mag in de wasmachine worden gewassen op 30 graden zodat je de deken lekker fris kunt houden.

De pluspunten op een rij:

 • 3 temperatuurstanden, instelbaar van 35 °C tot 60 °C
 • Gemaakt van zachte microvezel polar fleece
 • De deken is Öeko-tex gecertificeerd.

De certificering betekent dat er geen schadelijke stoffen in de deken zitten. Deze deken is perfect als je op zoek bent naar een 2-persoons elektrische deken waarbij je de temperaturen apart kunt instellen.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Beste elektrische onderdeken Inventum HN135

Hierom zijn we fan:
 • Schakelt automatisch uit
 • Gemaakt van dikke fleece
 • Drie warmtestanden
Let hierop:
 • Geen afstandsbediening
 • Deken is vrij kort
Bekijk prijzen Op het moment van publicatie was de prijs € 50,99
Vermogen: 60 W
Afmetingen: 150×80 cm
Type deken: Onderdeken
Merk: Inventum

Deze Inventum HN135 elektrische onderdeken is de laatste die we hier reviewen. Dit is weer een onderdeken, dus eentje die je op het matras van bijvoorbeeld je boxspring legt. Deze Inventum deken is een 1-persoons elektrische deken en dus even groot als Medisana HU 665 deken.

Toen we de deken uit de doos haalden en beetpakten, voelde het zacht aan. De deken is helemaal gemaakt van dik fleece wat zacht en warm aanvoelt. Fijn om op te liggen dus. De deken is tweezijdig te gebruiken. Je kunt de stekker dus links of rechts leggen, het is maar net hoe je bed staat.

Om je bed voor te verwarmen kun je kiezen uit drie standen, net als bij de Medisana deken. Beide dekens verbruiken allebei 60 W aan energie en hebben een afneembare schakelaar. Ze kunnen ook allebei gewassen worden op een lage temperatuur.

Wat wel verschilt, is de afstandsbediening. Die heeft de Medisana deken wel en deze Inventum deken niet. De Inventum deken moet je dus handmatig aan- en uitzetten met de meegeleverde schakelaar. Die is verlicht, zodat je ook ‘s nachts de schakelaar goed kunt vinden.

Beste elektrische onderdeken 2022 met beveiliging tegen oververhitting

Omdat veiligheid belangrijk is, hebben we ook gekeken hoe deze deken daarop scoort. Er zit een beveiliging tegen oververhitting in deze deken en we zagen de CE markering op het label staan. Dat betekent dat deze deken zo goed mogelijk is beveiligd tegen oververhitting.

Daarnaast heeft deze deken de volgende pluspunten:

 • Drie warmtestanden
 • Automatische uitschakeling
 • Zachte fleecestof

Wij vinden dit de beste elektrische onderdeken van 2022 vanwege de prijs, de comfortabele fleecestof en de automatische uitschakeling.

Te koop bij
Gratis verzending vanaf 20,-

Hoe wij elektrische dekens vergelijken

Bij de voorbereiding van deze review voor de beste elektrische deken hebben we eerst op een rijtje gezet aan welke eisen de beste warmtedeken moet voldoen. Daarmee hebben we een lijst met selectiecriteria gemaakt. Daarna hebben we vijf verschillende elektrische dekens uitgezocht die aan onze criteria voldeden en die getest. Op onze lijst met selectiecriteria stonden de volgende eigenschappen:

Elektrische bovendeken of elektrische onderdeken – In deze review hebben we zowel bovendekens als onderdekens getest. Beide dekens zijn elektrische dekens, maar je gebruikt ze verschillend. De onderdekens leg je onder je matras om je boxspring op te warmen tijdens koude winternachten.

De bovendeken kun je gebruiken om onder weg te kruipen als je ’s avonds op de bank zit. Je kunt de verwarming dan wat lager zetten en energie besparen. Maar het is ook gewoon fijn om onder een lekker warme deken te kunnen zitten. Vandaar dat we beide dekens in deze test hebben opgenomen.

1-persoons of 2-persoons elektrische deken – Elektrische dekens zijn verkrijgbaar in 1-persoons- en 2-persoons uitvoeringen. De uitvoeringen voor 2 personen hebben grotere afmetingen dan de dekens voor 1 persoon. Met name de bovendekens voor 2 personen zijn lekker royaal.

We gingen daarom op zoek naar de beste elektrische deken voor 1 persoon en de beste elektrische deken voor 2 personen. We hebben beide soorten dekens op onze selectielijst gezet.

Stroomverbruik – Omdat de elektriciteitsprijzen blijven stijgen, hebben we het stroomverbruik van de dekens ook meegenomen in deze review. Er zit verschil in het vermogen en het energieverbruik tussen dekens.

We hebben elektrische dekens in deze test opgenomen die verschillende vermogens hebben. Het is logisch dat de 2-persoons dekens meer stroom verbruiken dan de 1-persoonsdeken. Door hierop te letten kun je zelf kiezen hoeveel elektriciteit je deken mag verbruiken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische deken? – 2022 Koopgids

De beste elektrische deken kiezen valt niet altijd mee. Het aanbod van dekens is heel groot en ze hebben allemaal hun plus- en minpunten. Of je nou op zoek bent naar de beste elektrische deken voor 1 persoon of de beste elektrische deken 2 persoons, je keuze wordt makkelijker als je weet waarop je moet letten.

Om je te helpen, zetten we hier een paar belangrijke kenmerken op een rij waaraan de beste elektrische deken moet voldoen. Zo kun je beter bepalen wat voor jou de beste warmtedeken is. Deze eigenschappen zijn:

Type deken – Kies je voor een elektrische bovendeken of een onderdeken? Een bovendeken is geschikt om lekker mee op de bank te zitten , terwijl een onderdeken je boxspring kan verwarmen voordat je erin stapt. Welke deken je kiest, is dus afhankelijk van wat je ermee wilt doen.

Afmetingen – Het is goed om vooraf na te denken hoe groot de deken moet zijn. Kies je voor een bovendeken, dan moet deze groot genoeg zijn om eronder te kunnen zitten. Over het algemeen zijn deze dekens groter dan elektrische onderdekens die je op je matras legt. Daar hoef je immers alleen maar op te liggen en daarom zijn die onderdekens vaak korter en smaller.

Stroomverbruik – Hoewel het stroomverbruik van een elektrische deken niet heel hoog is, kan het toch de moeite lonen om hierop te letten als je een nieuwe deken aanschaft. Er zit wel verschil in stroom verbruik tussen de verschillende dekens.

Een bovendeken is groter dan een onderdeken en verbruikt daardoor vaak meer stroom. Bovendien wordt een onderdeken vaak gebruikt om even een bed voor te verwarmen, terwijl een bovendeken wel een paar uur achter elkaar gebruikt kan worden. Bedenk dus van tevoren hoe je de deken gaat gebruiken en let op het stroomverbruik.

Automatische uitschakeling – De beste warmtedekens voldoen aan strenge veiligheidsrichtlijnen waardoor het risico van oververhitting, kortsluiting en doorbranden kleiner is geworden. Toch kan een elektrische deken erg warm worden.

Een automatische uitschakeling zorgt dat een onderdeken automatisch uitschakelt als je door de warmte in slaap bent gevallen. Zo word je ’s nachts niet wakker in een veel te warm bed en slaap je veilig. Bij de bovendekens is automatische uitschakeling vooral handig als je bent vergeten om de deken uit te zetten. De deken schakelt dan na een tijdje vanzelf uit.

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat een elektrische deken mee?

Een moderne elektrische deken gaat ongeveer zeven jaar mee. Vervang de deken op tijd, want door ouderdom kan de bedrading breken.

Hoe lang kan je een elektrische deken aan laten?

Tegenwoordig voldoen de nieuwe elektrische dekens aan strengere veiligheidseisen dan de oude elektrische dekens. Daarom kun je de moderne dekens ook ’s nachts aan laten staan. Heb je een oudere deken? Dan kun je die beter ’s nachts uitzetten.

Wat kost een elektrische deken aan stroom per uur?

Een elektrische deken verbruikt gemiddeld 50 of 60 watt per uur. Hoeveel de deken per jaar verbruikt is afhankelijk van hoe lang en hoe vaak je de deken aanzet. Gemiddeld verbruikt een elektrische deken 30 kWh per jaar. Dat is tussen de 5 en 19 euro per jaar.

Over de auteur

Agnes

Agnes is all-round copywriter en schrijft het liefst in de categorie huishouden en wonen. Ze vergelijkt van alles, zodat jij de beste keuze maakt in jouw aankoop. Verder houdt Agnes van schilderen en... Lees meer

Reacties (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *