Beste elektrische fiets 2022

Laatste ge-update in door Stijn

Al sinds het wiel is uitgevonden fietsen we in Nederland wat af. Toch zien we de laatste jaren steeds meer mensen op een elektrische fiets rijden, van jong tot oud en van dik tot dun! Ook qua e-bikes zijn er steeds meer verschillende elektrische fietsen op de markt gebracht, zoals elektrische mountainbikes, vouwfietsen, stadsfietsen en zelfs Speed Pedelecs.

De hoogste tijd dus voor een review van de beste elektrische fietsen van 2022. Daarbij hebben we gekeken naar de range, het aantal versnellingen, het type remmen en natuurlijk de prijs. Uiteindelijk is daar de Original 920 E als beste elektrische fiets van 2022 naar voren gekomen. Toch hebben we hier ook een mooie vouwfiets, bakfiets en elektrische mountainbike voor je! Lees dus snel verder!

Elektrische hybride fiets Original 920 E grijsblauw Bekijk prijzen
Range: Max. 90 km
Versnellingen: 7 versnellingen
Remmen: Velgremmen
Hierom zijn we fan:
Actieradius - Vering - Display - Afneembare accu
Let hierop:
V-brake remmen - Bergen

Op zoek naar een nieuwe e-bike met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding? Dan moet je de beste elektrische fiets van 2022 hebben, de Original 920 E. Het sterke punt van deze fiets is de actieradius in de verschillende modi:

 • Stand 1: ondersteuning tot 17 km/h en actieradius van 90 km.
 • Stand 2: ondersteuning tot 22 km/h en actieradius van 70 km.
 • Stand 3: ondersteuning tot 25 km/h en actieradius van 50 km.

Door de afneembare accu kun je deze een stuk gemakkelijker opladen. Leg de accu binnen, terwijl je de fiets zelf gewoon in de schuur kunt laten staan. Hiermee voorkom je ook dat er vocht in de accu trekt!

De beste e-bike

Kijken we naar de fysieke aspecten van de fiets, dan valt de uitstekende vering op. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van drempels. Doordat je zowel het stuur als het zadel kunt verstellen, creëer je een comfortabele zithouding. Op het verlichte display krijg je meer informatie over:

 • Snelheid
 • Ritafstand en totale afstand
 • Resterend bereik
 • Ondersteuningsstand

Helaas zien we wel dat er v-brake remmen zijn gebruikt, waardoor je hier wel rekening mee moet houden tijdens het remmen. De remweg is namelijk net wat langer ten opzichte van hydraulische schrijfremmen, zoals bij de elektrische mountainbike bijvoorbeeld.

Bergachtig gebied

Ondanks dat het een zeer uitstekende fiets is, is deze minder geschikt voor bergachtig gebied. Dit komt doordat er maar zeven versnellingen zijn gebruikt. Gebruik je de fiets alleen in Nederland, dan is dit meer dan voldoende. Wil je de elektrische fiets voor woon-werkverkeer gebruiken, dan kun je ook nog een zadeltas of mandje op de fiets monteren.

De beste e-bike van Nederland met een grote actieradius, uitstekend display en afneembare accu!

Verkrijgbaar bij:
Elektrische stadsfiets Elops 120E Bekijk prijzen
Range: Max. 50 km
Versnellingen: 6 versnellingen
Remmen: Velgremmen
Hierom zijn we fan:
Prijs - Verlichting - Lage instap - Achterwielmotor
Let hierop:
Actieradius - Gewicht

Uit onze e-bike tests is deze Elops 120E als best geteste e-bike van 2022 uit de test gekomen. Een van de grote voordelen van deze e-bike is dat deze qua prijs een stuk goedkoper is dan de concurrenten. Zo is de elektrische vouwfiets eens zo duur, terwijl de bakfiets en mountainbike ongeveer 1.5 keer zo duur zijn.

Lage instap

Naast de prijs van de e-bike is ook de lagere instap een van de grote voordelen. We zien vaak dat ouderen moeite hebben om hun been over de stang te krijgen, zelfs bij een normale damesfiets. De lagere instap maakt de fiets geschikt voor:

 • Ouderen
 • Dames
 • Heren
 • Jongeren

Doordat de elektrische fiets wordt aangedreven met een achterwielmotor, is deze zeer comfortabel als je gaat fietsen. Dit komt omdat een normale fiets ook met het achterwiel wordt aangedreven, waardoor je qua fietscomfort vrijwel geen verschil merkt.

Het grote verschil ten opzichte van een normale fiets zit natuurlijk in het gewicht. Met meer dan 25 kilogram is dit een van de zwaardere e-bikes in deze review, waardoor je deze ook minder makkelijk achter op de fietsendrager zet. Naast dat je deze er minder makkelijk op zet, moet je er ook rekening mee houden dat het gewicht niet voor elke fietsendrager geschikt is.

De verlichting en actieradius

Kijken we naar de verlichting, dan zit deze mooi in het frame van de fiets geïntegreerd. Hierdoor hoef je ook niet bang te zijn dat de verlichting afbreekt als je fiets een keer valt., iets wat bij de Original 920 E wel het geval kan zijn.

Als nadeel willen we nog wel de actieradius vermelden. Zelfs als je de ECO-stand gebruikt, heeft de fiets een maximale actieradius van 50 kilometer. Gebruik je zelfs de sportstand, dan heeft deze een actieradius van maar 20 kilometer. Deze is dus minder geschikt als je lange stukken gaat fietsen.

De best geteste e-bike van 2022 vanwege de lage instap, de geïntegreerde verlichting en de zeer scherpe prijs.

Elektrische mountainbike E-ST 900 grijs 27.5 PLUS Bekijk prijzen
Range: Max. 100 km
Versnellingen: 10 versnellingen
Remmen: Hydraulische schijfremmen
Hierom zijn we fan:
Sportief - Krachtige motor - Dikkere banden - Afneembare accu
Let hierop:
Hoge instap - Prijs

Gewend aan sportieve fietsen, maar toch net dat beetje extra ondersteuning nodig? Met de E-ST 900 elektrische mountainbike krijg je het. De krachtige motor zorgt er namelijk voor dat je elke heuvel kunt overwinnen. De motor heeft de volgende kenmerken:

 • Koppel van 70 Nm
 • Tot 320% vermogen op je trapinspanning
 • Tot wel 90 kilometer in stand 1 met 40% extra ondersteuning
 • Aandrijfriem voor een stille motor

Dikkere banden

In tegenstelling tot de andere soorten e-bikes, maakt deze mountainbike gebruik van bredere banden, extreem geschikt om mee te gaan mountainbiken. Hierdoor heb je meer grip en kun je de e-bike ook in het bos gebruiken. Doordat je vanden van 27.5 inch kunt gebruiken, maak je nóg meer snelheid op de fiets.

De accu is daarnaast afneembaar, zodat je deze gewoon binnen op kunt laden. Tijdens het mountainbiken kun je de accu vergrendelen om te voorkomen dat deze loskomt. Er is nog een extra slot gebruikt dat je kunt gebruiken als je bijvoorbeeld bij het plaatselijke café aanschuift om pauze te nemen.

De minpunten

Helaas zijn er ook een tweetal minuten die ons zijn opgevallen. Allereerst is dat de prijs. Het is namelijk een van de duurdere elektrische fietsen. Hoewel de andere elektrische fietsen niet geschikt zijn om in het bos te gebruiken, is deze toch een stuk duurder. Het display voorkomt dan wel weer dat je een fietscomputer of sporthorloge moet aanschaffen om je snelheid bij te houden.

Daarnaast is er een hoge instap gebruikt door Decathlon, waardoor het moeilijker is voor ouderen om de fiets te gebruiken. Heb je altijd op de mountainbike gezeten en wil je dit blijven doen, dan kan de hoge instap dit bemoeilijken.

De beste e-bike voor in het bos vanwege de krachtige motor, de afneembare accu en het sportieve design.

Verkrijgbaar bij:
Vogue-E Superior 3 V7 Bekijk prijzen
Range: Max. 100 km
Versnellingen: 7 versnellingen
Remmen: Hydraulische schijfremmen
Hierom zijn we fan:
Meegeleverde huif - Actieradius - Display - Dichte kettingkast
Let hierop:
Prijs - Groot

Je kinderen veilig en droog naar school brengen, maar niet helemaal bezweet bij het schoolplein aan willen komen? De Vogue-E Superior is de oplossing! Met deze elektrische bakfiets kun je twee kinderen vervoeren. Zelfs als het een beetje regent zorgt de meegeleverde huif voor droge ritjes.

Let er bij de aanschaf wel op dat je de mogelijkheid hebt om de fiets goed op te bergen thuis. Deze neemt namelijk veel meer ruimte in dan de andere elektrische fietsen in deze review.

E-bikes met bak

In tegenstelling tot andere e-bikes met een bak kun je de fiets ook voor de langere ritten gebruiken. Op een volle accu heb je de mogelijkheid om tussen de 70 en 90 kilometer te fietsen, afhankelijk van het gewicht dat je meeneemt. Zelfs las je langere stukken gaat fietsen met je kinderen is dat dus geen probleem.

Op het display vind je onder meer:

 • Snelheid
 • Huidige stand
 • Resterende actieradius
 • USB-aansluiting om je smartphone op te laden.

De dichte kettingkast voorkomt dat je kleren vies worden en voorkomt dat er veel vuil op de ketting komt. Toch kan de open onderkant er wel voor zorgen dat er vuil op de ketting komt. Ben je handig, dan kun je zelf je fietsketting onderhouden. Zo niet, dan is ook nog altijd een ritje langs de fietsenmaker mogelijk.

De prijs

Ook in dit geval hebben we te maken met een elektrische fiets die qua prijs aan de bovenkant van de markt zit. Hoewel andere elektrische bakfietsen een vergelijkbare prijs hebben, is de bakfiets een stuk duurder dan de andere elektrische fietsen in deze review.

De beste elektrische bakfiets vanwege de meegeleverde huif, de dichte kettingkast en de mogelijkheid om je smartphone op te laden!

Legend Monza 14Ah Bekijk prijzen
Range: Max. 100 km
Versnellingen: 6 versnellingen
Remmen: Hydraulische schijfremmen
Hierom zijn we fan:
Vouwfiets - Actieradius - Applicatie - Afneembare accu
Let hierop:
Vering - Grote mensen

Van alle vouwfietsen die we getest hebben, komt deze als beste naar voren. Ten opzichte van de andere elektrische fietsen biedt deze het grote voordeel dat deze:

 • Gemakkelijk mee te nemen is op vakantie
 • Gemakkelijk in de trein kan
 • Op te vouwen is voor flinke ruimtebesparing
 • Elektrische ondersteuning biedt tot wel 100 kilometer

Ja, dat lees je goed! De actieradius van deze elektrische fiets is, afhankelijk van de accu die je kiest, tot wel 100 kilometer! Daarnaast is de accu ook nog eens afneembaar, zodat je niet bang hoeft te zijn dat dieven er met je accu vandoor gaan!

De applicatie

Daarnaast beschikt de elektrische vouwfiets als enige fiets in deze review over een applicatie. Deze geeft je onder meer een overzicht van:

 • De batterijstatus en consumptie
 • Compleet logboek van activiteiten
 • Precieze locatie van je vouwfiets
 • Weersomstandigheden

Een rondje op de elektrische vouwfiets

Bij het fietsen van een rondje op de elektrische fiets, zijn we erachter gekomen dat deze geen vering heeft. Gebruik je deze op de camping, dan is dat vrij vervelend. Zeker als de camping grindpaden heeft. Dit kun je wel oplossen door de banden minder hard op te pompen.

Daarnaast is de vouwfiets ook minder geschikt voor grote mensen. Ik ben zelf 1,74 en had geen enkel probleem. Andere leden van het testpanel waren echter een stuk groter en kregen last van hun rug of nek bij het fietsen op de vouwfiets. Zij waren 1,85 of groter.

De beste vouwfiets e-bike van 2022 met applicatie, actieradius tot wel 100 kilometer en afneembare accu!

Verkrijgbaar bij:
Product Range Versnellingen Remmen
Elektrische hybride fiets Original 920 E grijsblauw Elektrische hybride fiets Original 920 E grijsblauw
Beste koop
Max. 90 km 7 versnellingen Velgremmen Bekijk prijzen
Elektrische stadsfiets Elops 120E Elektrische stadsfiets Elops 120E
Best geteste
Max. 50 km 6 versnellingen Velgremmen Bekijk prijzen
Elektrische mountainbike E-ST 900 grijs 27.5 PLUS Elektrische mountainbike E-ST 900 grijs 27.5 PLUS
Beste elektrische mountainbike
Max. 100 km 10 versnellingen Hydraulische schijfremmen Bekijk prijzen
Vogue-E Superior 3 V7 Vogue-E Superior 3 V7
Beste elektrische bakfiets
Max. 100 km 7 versnellingen Hydraulische schijfremmen Bekijk prijzen
Legend Monza 14Ah Legend Monza 14Ah
Beste elektrische vouwfiets
Max. 100 km 6 versnellingen Hydraulische schijfremmen Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 4 februari 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.