Hoe voorkom ik bloedend tandvlees?

Door: Eva
Laatste update: 17 februari 2022

Een goed gebit wilt iedereen. Alleen je tanden poetsen is vaak niet genoeg om dat te bereiken. Heb jij ook weleens last van bloedend tandvlees? Lees dan snel verder om erachter te komen hoe je dit kunt voorkomen!

Wat is bloedend tandvlees?

Bloedend tandvlees kan een teken zijn van parodontitis. Het is een mondgezondheidsaandoening die de weefsels aantast die de tanden omringen en ondersteunen.

Iemand met bloedend tandvlees kan bij het tandenpoetsen rood of roze speeksel, rode vlekken op de tandenborstel of roodbruine strepen in de mond opmerken. De symptomen kunnen variëren afhankelijk van de ernst van parodontitis.

Bloedend tandvlees is niet altijd een teken van parodontitis. Enkele andere oorzaken zijn:

  • Roken
  • Tandvleesrecessie
  • Tandenborstelslijtage
  • Tandpastagevoeligheid
  • Droge mond
image

Oorzaken van gingivitis en parodontitis

Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees. Het kan leiden tot parodontitis, een progressieve ziekte die het bot en weefsel vernietigt dat de tanden ondersteunt.

Parodontitis kan worden veroorzaakt door een opeenhoping van tandplak op de tanden, wat leidt tot een bacteriële infectie in de tandvleeszakjes en botverlies. Andere oorzaken zijn roken, slechte mondhygiëne, genetica en stress.

Roken verhoogt het risico op parodontitis omdat het de bloedvaten in de mond beschadigt, wat de bloedtoevoer naar het tandvlees vermindert en de genezingstijd na een verwonding of infectie verkort.

Een slechte mondhygiëne is een van de meest voorkomende oorzaken van parodontitis, omdat het de vorming van tandplak op de tanden verhoogt, wat leidt tot bacteriële infecties in tandvleeszakjes en botverlies.

Hoe kan ik dit voorkomen?

Tandvleesaandoeningen zijn ernstige mondaandoeningen die kunnen leiden tot tandverlies, botverlies en zelfs de dood. Het is belangrijk om goed voor je tandvlees en tanden te zorgen om tandvleesaandoeningen en parodontale chirurgie te voorkomen.

Tandvleesaandoeningen kunnen worden voorkomen door een goede mondhygiëne toe te passen. Twee keer per dag je tanden poetsen met fluoridetandpasta (met een elektrische tandenborstel!), dagelijks flossen en gezond eten kunnen tandvleesaandoeningen helpen voorkomen.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer