Wat kan ik doen tegen tandplak en tandsteen?

Door: Eva
Laatste update: 17 februari 2022

Je lach is je visitekaartje. Iedereen heeft wel eens te maken met tandplak en/of tandsteen. Wat is het? En hoe voorkom je het? Dit zal ik je allemaal vertellen. Lees gauw verder!

Wat is tandplak?

Tandplak is een kleverige, kleurloze laag die zich op de tanden vormt en kan leiden tot tandbederf, tandvleesontsteking, en andere gebitsproblemen. Het bestaat uit bacteriën die een slijmerige substantie vormen die tandplak heet. Tandplak bevat suiker van voedsel dat te lang in de mond blijft, waardoor bacteriën gaan groeien.

De bacteriën geven zuren af die de suikers in de mond afbreken tot melkzuur. Het melkzuur zorgt ervoor dat het tandglazuur afbreekt en leidt tot gaatjes. Tandplak bevat ook stukjes voedsel die tussen de tanden blijven kleven, wat tot tandvleesontsteking leidt doordat de doorbloeding wordt belemmerd.

Wat is tandsteen?

Tandsteen is een vorm van verkalkte tandplak die zich op de tanden ophoopt. Het wordt beschouwd als een van de oorzaken van parodontale aandoeningen.

Ophoping van tandsteen kan leiden tot ontsteking en terugtrekken van het tandvlees, wat vervolgens tandverlies of tandbederf kan veroorzaken.

Sommige mensen hebben meer kans om tandsteen te ontwikkelen dan anderen, waaronder mensen die slechte mondhygiëne gewoonten hebben, een genetische aanleg hebben om tandsteen te ontwikkelen, rokers zijn, of diabetes mellitus hebben.

image

Hoe voorkom je tandplak en tandsteen opbouw thuis

Opbouw van tandplak en tandsteen kan leiden tot tandbederf en gaatjes.

Als je thuis tandplak en tandsteenvorming wilt tegengaan, zijn er veel natuurlijke oplossingen die kunnen helpen, zoals:

  • Olietrekken
  • Zelfgemaakte tandpasta

Een van de populairste is olietrekken, waarbij je kokosolie 20 minuten in je mond spoelt voor je het uitspuugt. De andere oplossing is het gebruik van een zelfgemaakte tandpasta met zuiveringszout of zout als hoofdbestanddeel. Tandplak kan worden verwijderd door te poetsen en te flossen. Gebruik hiervoor een elektrische tandenborstel voor de beste resultaten!

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer