Beste e-reader 2022 - Top 5

Laatste ge-update in door Jasper

Je zeult weer eens een zware koffer vol met boeken mee op vakantie, om deze vervolgens ongelezen in de bagage te laten omdat het zulk lekker wandelweer was.

Een e-reader is niet alleen de oplossing voor iedereen die geen zin meer heeft om altijd maar boeken met zich mee te nemen, het is ook een fantastische manier om goedkoop en makkelijk leesvoer aan te schaffen én daarmee ook nog eens goed voor je algehele ontwikkeling.

Maar in een tijdperk waar e-readers populair zijn geworden, zijn er ook een hoop extra modellen en varianten op de markt gekomen. En bij de verkeerde keus, eindigt je goede voornemen met een product waarvan je de lettertjes niet eens kunt lezen.

Van schermgrootte tot opslagcapaciteit: wij vergeleken 5 verschillende modellen om de beste e-reader voor jou uit te zoeken. En wij waren de grootste fan van de Kobo Libra 2. Lees snel waarom!

Kobo Libra 2 Bekijk prijzen
Opslagcapaciteit: 32 GB
Waterbestendigheid: Ja
Schermdiagonaal: 7 Inch
Hierom zijn we fan:
Waterdichte behuizing - ComfortLight Pro - Formaat - Blauw licht filter
Let hierop:
Geen adapter - Ondersteuning

Laten we direct beginnen met de beste e-reader van 2022, de Kobo Libra 2. Wat ons direct is opgevallen aan deze e-reader is het feit dat er sprake is van een waterdichte behuizing. Dit maakt het direct ook de beste waterdichte e-reader van het moment. De e-reader is daarmee ideaal om mee naar het strand of zwembad te nemen.

Verlichting en licht

Wat ons daarnaast is opgevallen tijdens het lezen van verschillende boeken, is dat de ComfortLight Pro functionaliteit erg goed werkt. Hiermee wordt de helderheid en de kleurtemperatuur van het scherm namelijk automatisch aangepast op basis van het omgevingslicht. Dit is erg fijn als je bijvoorbeeld in de zon leest.

Ook heeft Kobo ervoor gekozen om een blauwlichtfilter te gebruiken. Met deze filter kun je eenvoudig je e-books 's avonds lezen, zonder dat je last krijgt van je ogen. Doordat het blauwe licht gefilterd wordt, val je na het lezen van de boeken gemakkelijker in slaap. Dit is een vergelijkbare filter als bijvoorbeeld bij iPhones of Android toestellen het geval is.

Capaciteiten

De fysieke capaciteiten van het apparaat zijn prima in orde. Vooral het formaat is een groot voordeel. Door het compacte formaat van deze e-reader neem je deze gemakkelijk overal mee naar toe. Het apparaat kent de volgende afmetingen:

 • Breedte: 14,63 centimeter
 • Diepte: 0,9 centimeter
 • Hoogte: 16,16 centimeter

Bij het uitpakken van de e-reader is het ons wel opgevallen dat er geen adapter standaard wordt meegeleverd. Hoewel veel mensen voldoende kabels thuis hebben liggen, is dit toch wel een element dat we miste. Je krijgt alleen een usb C kabel mee om het apparaat met een andere adapter of aan de computer op te laden.

Wil je audioboeken luisteren, dan kan dat alleen met audioboeken die je via de Kobo Store hebt aangeschaft of de boeken die je met een Kobo Plus abonnement leent. Het is niet mogelijk om audioboeken af te spelen die je vanaf een computer op de e-reader hebt gezet.

Een uitstekende e-reader met ComfortLight Pro, blauwlichtfilter en een waterdichte behuizing!

Kobo Clara HD Bekijk prijzen
Opslagcapaciteit: 8 GB
Waterbestendigheid: Nee
Schermdiagonaal: 6 Inch
Hierom zijn we fan:
ComfortLight Pro - 8 GB opslagruimte - Klein formaat - Webbrowser mogelijk
Let hierop:
Adapter ontbreekt - Klein formaat

Laten we direct beginnen met het aspect dat volgens ons zowel een voor- als nadeel is bij deze Kobo Clara HD e-reader. Dit is namelijk het formaat van de e-reader. Aan de ene kant is het natuurlijk een enorm voordeel dat deze zo klein is, aangezien je de e-reader hierdoor gemakkelijk overal mee naar toe neemt.

Een nadeel is echter wel dat je hierdoor een stuk minder comfortabel de e-books leest dan wanneer je een grotere e-reader uitzoekt. Vergelijken we dit bijvoorbeeld met de vorige e-reader van Kobo, dan is het kleine verschil van 1 inch wel voldoende om het scherm direct een stuk kleiner te laten lijken.

Opslagruimte

Daarnaast zien we dat er met een opslagruimte van maar liefst 8 GB voldoende ruimte is om e-boeken op te slaan. Met dit formaat heb je daardoor ruimte voor maar liefst 6.000 boeken, hoewel dit wel afhankelijk is van onder meer:

 • Het aantal pagina's
 • Het aantal afbeeldingen
 • Of het gaat om audioboeken

Wil je niet een tablet én e-reader meenemen naar het zwembad, dan biedt Kobo je de mogelijkheid om met deze e-reader ook op het internet te surfen. Hierdoor kun je zelfs je telefoon thuislaten en kun je heerlijk ontspannen zonder gestoord te worden!

Adapter

Evenals bij de vorige Kobo e-reader ontbreekt ook in dit geval de adapter. Ook hier is er een USB C kabel meegeleverd. Deze kun je gebruiken om de e-reader via de laptop op te laden. Natuurlijk kun je hier ook de adapter voor gebruiken die je voor andere elektronische apparaten gebruikt.

De best geteste e-reader van 2022 vanwege de opslagruimte en het kleine formaat!

Kobo Nia Bekijk prijzen
Opslagcapaciteit: 8 GB
Waterbestendigheid: Nee
Schermdiagonaal: 6 Inch
Hierom zijn we fan:
ComfortLight - Kleine formaat - 8 GB opslaggeheugen - Wifi
Let hierop:
Alleen kabel meegeleverd - Kobo account nodig

En de laatste Kobo e-reader die we in deze review op hebben genomen is de Kobo Nia. Dit is wat ons betreft ook de beste kobo e-reader van 2022, allereerst vanwege de ComfortLight feature. Hierdoor wordt het scherm automatisch aangepast aan de hand van het omgevingslicht. Zo krijg je minder snel last van je ogen tijdens het lezen in het donker.

Klein formaat, grote prestaties

Het kleine formaat belemmerd de e-reader niet tot grootste prestaties. Door het intern geheugen van 256 MB en de totale opslagcapaciteit van maar liefst 8 GB heb je de mogelijkheid om meer dan 6.000 boeken op je apparaat op te slaan. Deze goede e-reader bevat hierdoor alle features die je als lezer nodig hebt.

Het kleine formaat wordt benadrukt door de afmetingen. Zo wordt er gebruik gemaakt van een schermdiagonaal van 6 inch, wat voor sommigen wel aan de kleine kant kan zijn. Toch zijn de afmetingen ideaal om de e-reader mee op vakantie te nemen:

 • Breedte: 11,2 centimeter
 • Diepte: 0,9 centimeter
 • Hoogte: 15,9 centimeter

Wifi aansluiting

Door de Wifi-aansluiting is het mogelijk om boeken te downloaden, zodat je niet direct je e-reader aan de laptop hoeft te leggen om er nieuwe boeken op te zetten. Daarnaast zorgt de Wifi-verbinding er ook voor dat je de mogelijkheid hebt om op het internet te surfen.

Daarnaast moeten we nog wel als klein nadeel vermelden dat er alleen een kabel wordt meegeleverd en dat je een Kobo account nodig hebt om de e-reader te kunnen gebruiken. Dit account kun je eenvoudig online aanmaken en stelt je in staat om de boeken te downloaden.

De beste Kobo e-reader van 2022 vanwege het kleine formaat, het prima werkgeheugen en de scherpe prijs!

Pocketbook Touch HD 3 Bekijk prijzen
Opslagcapaciteit: 16 GB
Waterbestendigheid: Ja
Schermdiagonaal: 6 Inch
Hierom zijn we fan:
SMARTlight - Bluetooth - Klein formaat - Waterbestendige e-readers
Let hierop:
Bestandsformaat - Kleurenscherm

Laten we beginnen met de beste pocketbook e-reader van 2022, de Pocketbook Touch HD 3. Dit komt onder meer door het gebruik van het zogenaamde SMARTlight systeem. Hiermee kun je namelijk de helderheid en de kleurtemperatuur van het scherm zelf instellen. Helaas past deze zich niet zelf aan.

Ook ontbreekt er een kleurenscherm, wat vooral een groot voordeel is als je bijvoorbeeld graag stripboeken op je e-reader leest. Doordat deze ontbreekt, krijgt het lezen van boeken net wat minder dimensie. Dit zou nog tot een van de verbeterpunten kunnen behoren.

Beste e-readers

De beste e-readers beschikken natuurlijk ook over Bluetooth. Zo ook deze pocketbook e-reader. Dit zorgt er namelijk voor dat je ook audioboeken kunt luisteren door middel van een draadloze koptelefoon, oortjes of door middel van een speaker. Daarnaast kun je deze ook verbinden met bijvoorbeeld je laptop of Chromebook. Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere e-readers.

Daarnaast is het kleine formaat van deze e-reader enorm geschikt voor vakanties of voor in je tas in de trein. Helaas zien we wel dat het meest gangbare bestandsformaat ePub niet ondersteund wordt. Dit wil zeggen dat je de bestanden eerst moet omzetten voordat je deze op je e-reader kunt zetten. Dit kan bijvoorbeeld via deze tool.

E-reader waterbestendig

Het laatste grote voordeel van deze e-reader is dat deze waterbestendig is. Dit komt door de IPX7 certificering, wat wil zeggen dat de e-reader bestand is tegen:

 • Regen
 • Spatwater
 • Onderdompeling in water

Hierdoor kun je deze lichtgewicht e-reader gemakkelijk meenemen naar het strand of naar het zwembad, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat bijvoorbeeld je kinderen met natte haren of kleding de e-reader nat maken. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de meeste e-readers in deze review.

De beste kleinste e-reader vanwege de Bluetooth functionaliteit en het feit dat deze waterdicht is!

Storytel Reader Bekijk prijzen
Opslagcapaciteit: 8 GB
Waterbestendigheid: Nee
Schermdiagonaal: 6 Inch
Hierom zijn we fan:
Electronic ink scherm - Storytel aansluiting - Downloaden - Klein formaat
Let hierop:
Stroomverbruik - Waterbestendig

Het schermtype van deze Storytel Reader is het eerste aspect dat opvalt bij deze e-reader. Er wordt namelijk gebruikt gemaakt van een electronic ink, ook wel bekend als een e-ink scherm, wat een aantal voordelen heeft ten opzichte van een LCD-scherm:

 • Het is lichter, dunner en flexibeler
 • Lager energieverbruik
 • Het lijkt op het lezen van echt papier

Hoewel het energieverbruik van de e-reader door het scherm beperkt wordt, vraag het beluisteren van audioboeken wel meer van de batterij. Het is dus aan te raden om van huis weg te gaan met een volle batterij als je overweegt om naar boeken te gaan luisteren in plaats van ze te gaan lezen.

E-books

Het downloaden van een e-book is mogelijk via de Storytel app. Het grote voordeel van het downloaden van deze e-boeken is dat je dus geen wifi nodig hebt om de boeken te lezen. Je kunt dus ook op plekken zonder wifi, zoals in de auto of aan het strand, de e-books lezen die je op je apparaat hebt gezet. Wil je toch boeken downloaden, dan kun je natuurlijk altijd de internetverbinding van je iPhone of Android telefoon gebruiken.

Fysieke aspecten

Er zijn een tweetal fysieke aspecten die we nog willen uitlichten bij deze e-reader. De eerste is het feit dat het formaat lekker klein is, zodat je deze gemakkelijk mee op vakantie neemt en deze weinig ruimte in beslag neemt. Dit is een aspect dat je bij vrijwel elke goede e-reader ziet.

Wat we helaas wel missen, is het feit dat de e-reader niet waterbestendig is. Dit wil zeggen dat deze niet spatwaterdicht is, niet tegen regen kan en ook niet ondergedompeld kan worden. Hier moet je dus goed op letten bij het kopen van deze e-reader, zeker als je graag naar het strand of naar het zwembad gaat.

De beste Storytel E-reader met E-ink scherm en een lekker klein formaat!

Product Waterbestendigheid Opslagcapaciteit Schermdiagonaal
Kobo Libra 2 Kobo Libra 2
Beste koop e-reader
32 GB 7 Inch Bekijk prijzen
Kobo Clara HD Kobo Clara HD
Best geteste e-reader
8 GB 6 Inch Bekijk prijzen
Kobo Nia Kobo Nia
Beste kobo e-reader
8 GB 6 Inch Bekijk prijzen
Pocketbook Touch HD 3 Pocketbook Touch HD 3
Beste pocketbook e-reader
16 GB 6 Inch Bekijk prijzen
Storytel Reader Storytel Reader
Beste storytell e-reader
8 GB 6 Inch Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 22 maart 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit