Beste espressomachine 2023. 5x de beste espressomachines

Laatste ge-update in door Eva

Pistonmachines, volautomatische apparaten of gewoon een simpele filterkoffie: de mogelijkheden voor het creëren van de beste espresso is oneindig. Zo kun je al voor slechts enkele tientjes de beste espressomachine kopen, maar wordt goedkoop dan niet duurkoop? Verder valt er te kiezen uit een gewoon koffiezetapparaat om koffie te zetten, maar kun je ook kiezen tussen een halfautomatische espressomachines, volautomatische espressomachines of eenvoudig Senseo apparaten.

In deze review hebben we de beste espresso machines van 2023 voor je op een rij gezet. Daarbij hebben we gekeken naar de verschillende koffievarianten die je kunt maken, de melkopschuimmethode, het type apparaat, de aanwezigheid van een ingebouwde koffiemolen en natuurlijk de prijs. Daar is de De'Longhi La Specialista Maestro als beste espressomachine uit de test gekomen. Laten we daar eens naar gaan kijken.

Product Koffievarianten Melkopschuimmethode Type apparaat Ingebouwde koffiemolen
De'Longhi La Specialista Maestro EC9665.M De'Longhi La Specialista Maestro EC9665.M
Beste koop espressomachine
ESE-servings Gemalen koffie Koffiebonen Melkopschuimer Stoompijpje Pistonmachine Bekijk prijzen
De'Longhi Magnifica S ECAM22.110.B De'Longhi Magnifica S ECAM22.110.B
Best geteste espressomachine
Gemalen koffie Koffiebonen Stoompijpje Volautomatische espressomachine Bekijk prijzen
SMEG ECF01CREU Crème + Koffiemolen SMEG ECF01CREU Crème + Koffiemolen
Beste volautomatische espressomachine
ESE-servings Gemalen koffie Stoompijpje Pistonmachine Bekijk prijzen
Philips 5400 EP5447/90 Philips 5400 EP5447/90
Beste halfautomatische espressomachine
Gemalen koffie Koffiebonen Melkreservoir zonder leidingen Volautomatische espressomachine Bekijk prijzen
Sage the Barista Express™ Black Sesame Sage the Barista Express™ Black Sesame
Beste piston espressomachine
Gemalen koffie Koffiebonen Stoompijpje Pistonmachine Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: dinsdag 30 mei 2023
De'Longhi La Specialista Maestro EC9665.M Bekijk prijzen
Koffievarianten: ESE-servings Gemalen koffie Koffiebonen
Melkopschuimmethode: Melkopschuimer Stoompijpje
Type apparaat: Pistonmachine
Ingebouwde koffiemolen: Ja
Hierom zijn we fan:
Automatische melkopschuimer - Ingestelde recepten - Automatische tamper - Inhoud waterreservoir
Let hierop:
Prijs - RVS binnenwerk

We trappen deze review natuurlijk af met de beste espressomachine van 2022, de De'Longhi La Specialista Maestro. Alleen al door het uiterlijk van de espresso machine heb je het idee dat je een echte professionele machine in huis haalt. Hier laten we je zien waarom!

Automatische functionaliteiten

Allereerst zijn er namelijk een drietal functionaliteiten geautomatiseerd. Dit zijn de automatische melkopschuimer, de automatische tamper en de ingestelde programma's. Hierdoor kun je automatisch melk opschuimen, maar zorgt de tamper ervoor dat de voorgemalen koffie gelijkmatig wordt verdeeld.

Toch zijn we het meest te spreken over de geautomatiseerde programma's. Zo maak je binnen enkele minuten onder meer:

 • Cappuccino of latte macchiato
 • Flat white
 • (Sterke) Koffie
 • Een heerlijke espresso
 • Lungo
 • Thee

Het grote voordeel ten opzichte van de concurrentie is nog dat het waterreservoir maar liefst 2,5 liter heeft. Hiermee zet je moeiteloos koffie voor een groter gezelschap. Vergelijken we dit met de andere espressomachines in deze review, dan is dit soms wel 250% meer, bijvoorbeeld ten opzichte van de SMEG ECF01CREU.

De verbeterpunten

Helaas hebben we ook een tweetal verbeterpunten weten te ontdekken bij deze espresso machine van De'Longhi. Zo is het binnenwerk gemaakt van RVS. Hoewel dit zorgt voor veel stevigheid, heeft dit het nadeel dat er eerder kalkaanslag kan ontstaan. Wil je dit voorkomen, dan is het belangrijk om je apparaat goed te onderhouden.

Daarnaast hebben we natuurlijk ook nog de prijs van het apparaat. In vergelijking met andere apparaten is deze De'Longhi machine minimaal twee keer duurder, terwijl sommige apparaten tot wel vier keer goedkoper zijn. Dit maakt het vooral een geschikte machine voor een echte espresso liefhebber.

De beste espresso machine van 2022 vanwege de geautomatiseerde functionaliteiten en het grote waterreservoir.

De'Longhi Magnifica S ECAM22.110.B Bekijk prijzen
Koffievarianten: Gemalen koffie Koffiebonen
Melkopschuimmethode: Stoompijpje
Type apparaat: Volautomatische espressomachine
Ingebouwde koffiemolen: Ja
Hierom zijn we fan:
Apart koffievakje - Sterkte aanpassen - Hoeveelheid aanpassen - Prijs
Let hierop:
Display - Gebruikersprofielen

Na allerlei tests te hebben gedaan, is de De'Longhi Magnifica S benoemd tot de beste geteste espresso machine. Dit komt onder meer door de twee verschillende vakjes die gebruikt zijn, waardoor je in de avonduren kunt kiezen voor decafeïne koffie. Een lekker kopje koffie, terwijl je er ook nog beter van kunt slapen.

Gemalen koffie

Zodra de versgemalen bonen eenmaal klaar zijn, kun je de koffie volledig naar wens aanpassen. Zo kun je de volgende drie aspecten aanpassen:

 • Koffiesterkte
 • Koffie volume
 • Watertemperatuur

Helaas is het dan weer niet mogelijk om verschillende gebruikersprofielen in te stellen. Hierdoor moet je per kopje dus de bovenstaande drie aspecten instellen om deze volledig op je wensen af te stemmen. Dit is wel een nadeel ten opzichte van bijvoorbeeld de Philips 5400 EP5447/90.

Let er wel op dat wanneer je melk wilt opschuimen, je dit handmatig moet doen via het stoompijpje. Hoewel het nog steeds mogelijk is om een heerlijke cappuccino of latte macchiato te zetten, duurt het wel wat langer dan alleen koffie zetten.

Compacte espressomachine

Een laatste voordeel wat we nog willen benoemen is de prijs. Het is namelijk veruit de goedkoopste espresso machine in deze review, waardoor het een zeer interessante optie is voor mensen die net beginnen met koffie drinken én niet te veel tijd kwijt willen zijn. Daarnaast is deze erg compact en neemt deze weinig plek op het aanrecht in.

Helaas zien we door de lage prijs wel dat er geen gebruik is gemaakt van een display, waardoor je de hierboven genoemde aspecten ook een stuk moeilijker kunt instellen. Dit maakt de espresso machine een stuk minder gebruiksvriendelijk dan sommige machines van de concurrenten.

Een van de beste espressomachines vanwege de scherpe prijs, de personalisatie van de kop koffie en het apart koffievakje.

SMEG ECF01CREU Crème + Koffiemolen Bekijk prijzen
Koffievarianten: ESE-servings Gemalen koffie
Melkopschuimmethode: Stoompijpje
Type apparaat: Pistonmachine
Ingebouwde koffiemolen: Nee
Hierom zijn we fan:
Bonenmaler - Instelbare watertemperatuur - Maalstanden - Tamper
Let hierop:
Groot - Waterreservoir

Wil je zelf je koffiebonen malen én een geweldig mooi apparaat op je aanrecht hebben staan? Dat is mogelijk met de SMEG ECF01CREU, de beste halfautomatische espressomachine van 2022. Deze retro espresso machine laat je zelf verse koffiebonen malen, die je vervolgens kunt gebruiken om heerlijke koffie te zetten.

Beste halfautomaat espressomachine

De meegeleverde bonenmaler zorgt ervoor dat je de bonen op wel 30 verschillende standen kunt malen. Hoewel het hierdoor wellicht wat langer kan duren voordat je de ideale stand te pakken hebt, kun je de kop koffie wel volledig aan je wensen aanpassen. Ook de watertemperatuur is namelijk zelf in te stellen!

Nadat je de bonen gemalen hebt, moet je deze in de tamper plaatsen. Deze krijg je natuurlijk standaard meegeleverd. Er zijn daarnaast nog een aantal andere accessoires die je krijgt:

 • Filter voor 1 kop koffie
 • Filter voor 2 kopjes koffie
 • Filter voor ESE servings
 • Filterhouder
 • Schoonmaakborstel

We willen je daarbij nog wel even waarschuwen dat het tijd en geduld kost om met een semi automatische espressomachine te werken en een fatsoenlijke espresso te zetten. Hoewel de koffie uiteindelijk lekkerder is, is het minder makkelijk om een lekker bakje te zetten dan bij volautomatische espressomachines.

Groot apparaat

Qua fysieke aspecten zijn er nog een aantal punten die ons zijn opgevallen aan deze halfautomatische pistonmachine. Allereerst is dat het formaat van de maler én de espresso machine. Deze zijn namelijk aan de grote kant, waardoor het apparaat ook een stuk minder geschikt is voor mensen met een kleinere keuken.

Daarnaast valt ook het kleine waterreservoir op. Met een waterreservoir van maar 1 liter, moet je deze vaker bijvullen dan bij andere espressomachines in deze review. Zo beschikt de De'Longhi La Specialista bijvoorbeeld over een waterreservoir van 2,5 liter. Een waterreservoir van 1 liter is voldoende voor ongeveer 4 kopjes koffie, afhankelijk van je instellingen.

Een echte design espresso machine met instelbare watertemperatuur en meegeleverde bonenmaler!

Philips 5400 EP5447/90 Bekijk prijzen
Koffievarianten: Gemalen koffie Koffiebonen
Melkopschuimmethode: Melkreservoir zonder leidingen
Type apparaat: Volautomatische espressomachine
Ingebouwde koffiemolen: Ja
Hierom zijn we fan:
Koffie variaties - Melkreservoir - Ontkalken - Display
Let hierop:
Cappuccino zetten - Dubbel bonenreservoir

Inmiddels zijn we aanbeland bij de beste volautomatische espressomachine, de Philips 5400 EP5447/90. Hecht je veel waarde aan gebruiksgemak, kies dan voor dit apparaat. Hiermee zet je maar liefst 12 verschillende koffie variaties, mede door het melkreservoir, waaronder:

 • Een heerlijke kop koffie
 • De beste espresso
 • Een perfecte espresso macchiato
 • Cappuccino of latte macchiato

Latte Macchiato

Doordat het om een volautomatische espressomachine gaat, hoef je zelf geen werk te verzetten. Stop simpelweg de verse bonen in het bonenreservoir, kies je favoriete koffie, laat de keramische maalschijven van de ingebouwde bonenmaler hun werk doen en geniet van het perfecte latte macchiato!

Bij het zetten van de koffie is het helaas wel maar mogelijk om één kopje opgeschuimde melk per keer te maken. Wil je dus meerdere cappuccino's maken, dan kan dit even duren. Je kunt ze namelijk niet achter elkaar maken, maar zult ze een voor een moeten zetten. Vergelijken we dit met de andere espresso machines, dan is dit wil een opvallend punt.

Ook moeten we nog vermelden dat de koffiemachine maar over één bonenreservoir beschikt. Drinken jij en je partner verschillende soorten koffie? Of drink je in de avond decafeïne koffie? Dan moet je per kopje koffie de bonen in het espresso apparaat stoppen.

Display

Door het display heb je de mogelijkheid om het hele apparaat te besturen. Niet alleen kies je hier je welke koffie je wilt zetten, maar je krijgt hier ook de meldingen als je bijvoorbeeld het bonenreservoir moet bijvullen of als het uitneembaar waterreservoir bijgevuld moet worden.

Ook zou je hier de melding krijgen dat het apparaat ontkalkt moet worden. Een groot voordeel is dat dit maar één keer per anderhalf jaar moet gebeuren als je de meegeleverde AquaClean filter gebruikt. Kortom, qua onderhoud zit het met deze espresso machine wel goed!

De beste volautomatische koffiemachine van 2022 vanwege de 12 verschillende koffievariaties en het minimale onderhoud dat nodig is!

Sage the Barista Express™ Black Sesame Bekijk prijzen
Koffievarianten: Gemalen koffie Koffiebonen
Melkopschuimmethode: Stoompijpje
Type apparaat: Pistonmachine
Ingebouwde koffiemolen: Ja
Hierom zijn we fan:
Melk opschuimen - Ingebouwde koffiemolen - Levensduur - Accessoires
Let hierop:
Display - Tijd & geduld

Een piston koffiemachine is natuurlijk een pareltje op het aanrecht. Met deze Sage Barista Express voel je je ook echt een barista. Of je nu een kopje espresso, een gewone kop koffie of een heerlijke cappuccino wilt zetten, met deze barista koffiemachine is het mogelijk.

Piston koffiemachine

Aangezien we hier te maken hebben met een echte piston espressomachine, is er geen gebruik gemaakt van een display. Hierdoor kun je dus niet je favoriete koffie selecteren op het display, maar zul je zelf aan de gang moeten om een lekkere espresso of een andere koffievariant te maken.

Dit is direct het andere nadeel, aangezien er veel tijd en geduld gaat zitten in het maken van het perfecte kopje koffie. Bij verschillende espressomachines in deze review kun je kiezen uit voorgeprogrammeerde koffiespecialiteiten, maar dat is hier dus niet mogelijk.

Een groot voordeel van een van de beste espresso apparaten van dit moment is dat deze een topklasse bouwkwaliteit heeft, waardoor de levensduur van het apparaat een stuk langer is. De komende jaren zet je dus gegarandeerd lekkere koffie. Dit perfectioneer je verder en verder door de meegeleverde accessoires:

 • RVS melkkan
 • Reinigingstool voor melkopschuimer
 • Dosseerinstrument
 • Tamper
 • Waterfilter
 • 1- en 2-kops dubbelwandig filterbakje

Kopjes koffie

Met de Sage barista express kun je maximaal twee koppen koffie tegelijk zetten. Boven op het apparaat zit een element waarmee. Zo kun je de kopjes voorverwarmen, zodat de koffie ook langer warm blijft.

De ingebouwde koffiemolen zorgt ervoor dat je zelf geen bonen hoeft te malen. Let er wel op dat er maar één bonenreservoir is en dat je dus niet de mogelijkheid hebt om meerdere soorten koffiebonen te gebruiken. Met de klassieke melkopschuimer zorg je voor de echte specialiteiten.

Voor wie graag perfecte kopjes espresso zet is deze Sage Barista Express dé piston koffiemachine van 2022!

Door:
Eva

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywriter. Sindsdien schrijft ze met veel plezier voor Debeste.com. 

Verder reist Eva het liefst de hele wereld rond, kookt ze graag vegetarische gerechten en speelt ze met veel plezier op de piano. Voor jou duikt zij in de wereld van kookspullen, hondenbrokken en andere huis-tuin-en-keukenartikelen.