Beste espressomachine 2022 - Top 5

Laatste ge-update in door Agnes Voogt

Uit onderzoek van the International Coffee Organisation (ICO) blijkt dat wij Nederlanders gemiddeld 8,4 kg koffie per persoon per jaar drinken. Daarmee hebben we een plaats verdiend in de top 5 van grootste koffiedrinkers ter wereld.

Ben je ook zo’n koffieleut en ben je extra dol op espresso? Dan heb je vast interesse in de beste espressomachine van 2022. Daarmee zet je snel een lekker vers kopje espresso, vaak met één druk op de knop. Of test je barista skills met de beste piston espressomachine waarmee je zelf de sterkte en smaak van je koffie bepaalt.

Wil je thuis de lekkerste espresso kunnen drinken? Dan kun je een espressomachine kopen. Het valt alleen niet mee om een keuze te maken uit het grote aanbod van volautomatische espressomachines. Om de keuze wat makkelijker te maken, testen we hier vijf espressomachines. Uiteindelijk vonden wij de Philips 3200 EP3246/70 de beste espressomachine van 2022.

 • Beste koop espressomachine - Philips 3200 EP3246/70
 • Best geteste espressomachine - Siemens EQ.6 Plus S100 TE651209RW
 • Beste volautomatische espressomachine - Krups EA8150
 • Beste halfautomatische espressomachine - De'Longhi EC685.M Dedica
 • Beste piston espressomachine - Sage the Barista Pro Stainless Steel
# Product Koffievarianten Melkopschuimmethode
1 Philips 3200 EP3246/70
Beste koop espressomachine
Americano, Cappuccino, Espresso, Latte macchiato, Lungo Melkschuimreservoir zonder leidingen Bekijk prijzen
2 Siemens EQ.6 Plus S100 TE651209RW
Best geteste espressomachine
Café latte, Cappuccino, Espresso, Latte macchiato, Lungo Melkslang Bekijk prijzen
3 Krups EA8150
Beste volautomatische espressomachine
Doppio, Espresso, Lungo, Ristretto Stoompijpje Bekijk prijzen
4 De'Longhi EC685.M Dedica
Beste halfautomatische espressomachine
Espresso, cappuccino Stoompijpje Bekijk prijzen
5 Sage the Barista Pro Stainless Steel
Beste piston espressomachine
Espresso Stoompijpje Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 29 juni 2022
Philips 3200 EP3246/70 Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
Weinig ontkalken door AquaClean filter – Makkelijke bediening – Koffiesterkte instelbaar
Maakt redelijk wat lawaai – Lekbakje vrij klein – Slaat instellingen voor 1 persoon op

Eerlijk gezegd zijn wij hele luie koffiedrinkers en ontkalken is al helemaal niet onze hobby. Vandaar dat we heel graag deze Philips 3200 EP3246/70 espressomachine wilden testen. Dit apparaat heeft namelijk een Aquaclean filter wat zorgt dat je minder vaak hoeft te ontkalken. Dat scheelt tijd.

Naast dit handige filter kun je met deze espressomachine met één druk op de knop een heerlijke espresso zetten. Wij hebben er ook een latte macchiato en een cappuccino mee gezet en ook dat ging met één druk op de knop. Het apparaat maakte wel redelijk wat lawaai in onze keuken.

Het melkbakje bewaar je in de koelkast en klik je heel makkelijk onder het apparaat. Er zitten geen slangetjes aan waar melk in kan blijven zitten. En je spoelt het makkelijk af onder de kraan. Dat werkt dus snel en hygiënisch. Het lekbakje is doorzichtig dus je ziet snel wanneer het vol is.

Beste koop espressomachine voor latte macchiato

Naast een lekkere latte macchiato zetten kun je met het display ook de koffiesterkte instellen. Deze instellingen worden door het apparaat onthouden. Wij vinden dat niet handig als je met meerdere personen het apparaat gebruikt. Je kunt namelijk niet per persoon de instellingen aanpassen.

Wij beoordelen deze Philips 3200 EP3246/70 als Beste koop espressomachine door o.a. de volgende eigenschappen:

 • Makkelijke bediening via tiptoetsen
 • Zet vijf verschillende koffievarianten
 • Apparaat neemt weinig ruimte in

Het apparaat heeft helaas geen warmhoudplaat waarmee je de kopjes voorverwarmt. Je moet ze dus op een andere manier voorverwarmen of koude kopjes gebruiken.

Al met al vonden wij dit een handig apparaat om te gebruiken. Het lekbakje was wel snel vol, maar de koffie smaakte bij ons prima.

Het waterreservoir van 1,8 liter en raakt vrij snel leeg

Siemens EQ.6 Plus S100 TE651209RW Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
Keramische maalschijven – touchscreen – Veel instelmogelijkheden
Maar 1 voorkeursinstelling – Je kunt niet 2 verschillende soorten koffie tegelijk zetten

Deze Siemens EQ.6 Plus S100 TE651209RW espressomachine hebben we beoordeeld als “best geteste espressomachine”. We vinden dit de topper van onze test om meerdere redenen. Maar de belangrijkste reden is de topkwaliteit van deze volautomaat.

Wat ons opviel is dat je met deze Siemens espressomachine twee dezelfde kopjes koffie tegelijk kunt zetten. Die optie zit niet op alle espresso volautomaten, maar op deze wel. De kwaliteit van de koffie is ook goed. Wij hebben een heerlijke cappuccino gezet, gemaakt van gemalen koffiebonen.

Dat ging heel makkelijk. Met het touchscreen en kleurendisplay geef je aan hoe sterk en hoe heet je koffie moet zijn en hoeveel melk erin mag. Het apparaat zet stil een kopje koffie en de keramische maalschijven malen de bonen snel fijn.

De best geteste espressomachine voor gemalen koffie en koffiebonen

Deze Siemens EQ.6 Plus S100 TE651209RW gebruikt een melkslang die je in een pak of beker met melk hangt. Dit is minder hygiënisch dan bijvoorbeeld een stoompijpje, omdat er melk in de slang achterblijft. Deze Siemens spoelt automatisch de melkslang, dus dat probleem is opgelost.

Wij vinden dit de beste geteste espressomachine vanwege de volgende eigenschappen:

 • Zet 5 soorten koffie
 • Onderdelen mogen in de vaatwasser
 • Eenvoudige bediening met touchscreen

Deze espressomachine doet veel denkwerk voor je. Zo krijg je een melding als er ontkalkt moet worden of als het lekbakje vol zit en geleegd moet worden. Dat gebeurt trouwens snel, want het lekbakje is niet zo heel groot.

Wij vinden deze Siemens EQ.6 Plus S100 TE651209RW makkelijk in gebruik en hij maakt een lekker kopje koffie.

De keramische maalschijven gaan lang mee en beïnvloeden de smaak van de koffie niet

Krups EA8150 Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
Veel espressovariaties – Instelbare temperatuur & sterkte – Voorkeur instelbaar
Geen touchscreen – Doorlooptijd niet in te stellen – Lekbakje snel vol

Deze compacte Krups EA8150 is een prima apparaat als je wilt overstappen van filterkoffie naar koffie van versgemalen koffiebonen. Deze Krups volautomaat is een van de goedkopere uit onze test, dus we waren benieuwd welke mogelijkheden dit apparaat had.

Wij hebben eerst een doppio gezet en daarna een espresso met melkschuim om het stoompijpje te testen. De sterkte en temperatuur van de espresso konden we instellen via het lcd-scherm, zodat onze doppio lekker sterk was. Beide recepten konden we trouwens opslaan en dat was wel handig.

Melk opschuimen deden we handmatig via het stoompijpje. Je kunt met dit apparaat helaas niet automatisch een latte macchiato of cappuccino zetten. Je moet de melk dan zelf opschuimen en toevoegen.

De beste volautomatische espressomachine voor veel kopjes koffie

Dit apparaat neemt niet veel plaats in op je aanrecht. Je zet er twee kopjes koffie tegelijk mee en dat kwam goed van pas toen we visite kregen. Het apparaat heeft helaas geen touchscreen voor de bediening.

Hat apparaat maakt zichzelf regelmatig schoon en spoelt voor elk gebruik. Daardoor verbruikt het wel redelijk wat water en moet je het reservoir van 1,7 liter vaak vullen. Er zijn helaas geen onderdelen die in de vaatwasser kunnen.

Wij vinden dit de beste volautomatische espressomachine van 2022 door de volgende pluspunten:

 • Zet vijf espressovariaties
 • Instelbare sterkte, hoeveelheid en temperatuur
 • Gunstig geprijsd

Ben je liefhebber van een goed kopje espresso? Dan is deze Krups EA8150 de beste keuze voor jou.

Helaas kun je de doorloopsnelheid van de koffie niet apart instellen

De'Longhi EC685.M Dedica Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
Compacte machine – Je bepaalt zelf de koffiesterkte – 2 kopjes tegelijk zetten
Aparte bonenmaler nodig – Wiebelt soms bij melk opschuimen – Klein waterreservoir

In onze zoektocht naar de beste espressomachine mocht deze piston machine natuurlijk niet ontbreken. Door de filterhouders doet deze De'Longhi EC685.M Dedica wel een beetje aan een Senseo denken, omdat hij ook werkt met koffiepads.

Deze halfautomatische espressomachine werkt met gemalen koffie, maar er zit geen maler in. We hebben zelf onze koffiebonen gemaald en die in het filter gedaan. Het filter draai je er makkelijk in. Wij hebben het 2-kops filter gebruikt om twee verse kopjes koffie te zetten en dat ging heel vlot.

Positief vonden wij de warmhoudplaat, waardoor de kopjes voorverwarmd werden. Zo bleef de koffie lekker warm. In het waterreservoir paste maar 1 liter water, dus die moesten we helaas vaak bijvullen.

Beste halfautomatische espressomachine voor gemalen koffie

Met deze De'Longhi EC685.M Dedica hebben we ook cappuccino gemaakt. Er zit een stoompijpje aan, waarmee je de melk snel opschuimt.  Dat moet je wel een beetje voorzichtig doen, want het apparaat is maar 15 cm breed en het gaat snel wiebelen tijdens het opschuimen.

We zetten de overige pluspunten nog even op een rijtje:

 • Met de dubbele lekbak kun je lage en hoge mokken gebruiken
 • De machine is ook geschikt voor speciale koffiepads (ESE servings)
 • Met de heetwaterfunctie kun je ook snel een kop thee zetten

Als je graag zelf je koffiebonen wilt malen en op zoek bent naar een lekkere compacte halfautomaat, dan is deze De'Longhi EC685.M Dedica de beste piston espressomachine voor jou.

Met de losse tamper zet je koffie van versgemalen koffiebonen

Sage the Barista Pro Stainless Steel Bekijk prijzen
Plus- en minpunten
Ingebouwde koffiemolen – Ingebouwde tamper – Automatische temperatuurregeling
Geen automatische koffiekeuze – Geen touchscreen – Je kunt alleen espresso zetten

In tegenstelling tot de De’Longhi pistonmachine die we hebben getest, heeft deze halfautomatische pistonmachine van Sage the Barista een ingebouwde koffiemolen. Je hoeft dus niet zelf je bonen te malen, of cups te gebruiken zoals bij een nespresso.

Deze pistonmachine ziet er degelijk uit en voelt ook zo aan. Maar daar is de prijs ook naar. We waren benieuwd of deze prijzige machine ook echt lekker koffie zet. We kozen voor een espresso met de fabrieksinstellingen. Het portafilter gaat er makkelijk onder en de tamper zit ingebouwd.

Dankzij de automatische maling en dosering maalde het apparaat precies genoeg koffie. Omdat we geen professionele barista’s zijn, vonden we dat wel zo prettig. Het apparaat zorgt ook voor de juiste zettemperatuur, zodat je koffie niet verbrandt of te snel afkoelt.

De beste piston espressomachine met verwarmde kopjes

Deze Sage the Barista Pro Stainless Steel  heeft geen touchscreen display waarmee je stap voor stap koffie zet. Je doet alles zelf met de bedieningsknoppen , maar dat heeft ook zo zijn charme. Met deze pistonmachine kun je 2 koppen espresso tegelijk zetten en de kopjes voorverwarmen.

Toen we het stoompijpje probeerden, viel ons op hoe krachtig dat was. Veel krachtiger dan bij de andere geteste apparaten. Vanuit een kan of beker schuim je zo snel wat melk op, maar je moet wel oppassen dat de melk niet verbrandt.

Wat wij positief vinden aan deze machine:

 • Zelf stap voor stap espresso zetten
 • Ingebouwde bonenmaler
 • Degelijke roestvrijstalen behuizing

Wil je als een echte barista dagelijks een lekker kopje koffie zetten? Dan is dit de beste pistonmachine voor jou!

Dankzij de ingebouwde koffiemolen hoef je niet zelf de koffiebonen te malen.

Verkrijgbaar bij:
Door: Agnes Voogt

Agnes is samen met haar team verantwoordelijk voor de reviews uit verschillende categorieën. Dagelijks testen en vergelijken zij producten om het voor jou makkelijker te maken. Agnes houdt van schilderen en paardrijden.

Socials Agnes:

LinkedIn - E-mail