Hoe gebruik je een espressomachine?

Door: Eva
Laatste update: 8 november 2022

Je denkt erover om een espressomachine aan te schaffen maar je weet niet zeker of het bij je past. Is het niet te veel gedoe om een espressomachine te gebruiken ten opzichte van een filterappparaat of een koffiezetapparaat met cups? Het ligt er maar helemaal aan wat voor soort espressomachine je koopt. Lees verder om meer over espressomachines te ontdekken.

Verschillende soorten espressomakers

Over het algemeen zijn er vier soorten espressomachines:

  • Volautomatische espressomachines
  • Pistonmachines
  • Handmatige espressomakers

Volautomatische espressomachines

Een volautomatische espressomachine is de meest gebruiksvriendelijke en gemakkelijke espressomaker voor iedereen die gek is op een vers gezette koffie. Je hebt er vaak een bakje bij om de verse bonen in te doen. Je kunt daarna zelf bepalen hoe je deze maalt, hoe sterk de espresso moet worden en hoe warm. Daarnaast kun je met één druk op de knop ook melk of melkschuim toevoegen voor een latte of cappuccino.

Pistonmachine

Een pistonmachine wordt ook wel een halfautomaat genoemd. Pistonmachines werken namelijk deels handmatig. Je moet bijvoorbeeld zelf de koffie in je portafilter (het hendeltje waar de koffie uitkomt) stoppen. Vaak moet je ook zelf de bonen malen of gemalen bonen kopen. Deze machines worden gezien als het meest professioneel. Je kunt ze bijvoorbeeld uitbreiden met een naked bottomless portafilter, waardoor je espresso nog beter smaakt. Hier heb je wel een goede bonenmaler voor nodig, anders kan de koffie uit het filter alle kanten opspuiten. Je kunt melk opschuimen met een speciaal slangetje dat op de machine zit. Dit apparaat werkt dus ook niet met één druk op de knop.

Handmatige espressomakers

Voor de liefhebbers zijn er ook espressomakers waarbij geen stroom aan te pas komt, maar alleen heet water. Je pers in dat geval de espresso als een soort citruspers uit in je kopje. Ook een mokkapot kan espresso maken op het fornuis. Dit is echter geen espressomachine.

Je espressomachine onderhouden

Alle espressomachines moeten onderhouden worden. Het is ontzettend belangrijk dat je de machine met regelmaat ontkalkt. Hier kun je de gebruiksaanwijzing van je apparaat voor volgen. Je kunt er een speciaal ontkalkingsmiddel voor kopen of azijn gebruiken. Spoel je machine wel altijd goed na.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer