Hoe ontkalk ik mijn espressomachine?

Lampjes branden op je espressomachine. Waarschijnlijk is het tijd om je machine te ontkalken. Hoe gaat ontkalken van je machine eigenlijk in zijn werk en waarom is ontkalken van belang?

Zo ontkalk je je espressomachine

Het ontkalken van je espressomachine is een kwestie van de instructies van je machine lezen. Iedere espressomachine is anders, dus ook iedere soort machine heeft zijn eigen proces van ontkalken. Toch kunnen we over het algemeen stellen dat voor elke soort espressomachine het proces er ongeveer zo uit zal zien:

  • Het lampje knippert, dus het is tijd om te ontkalken, of je vindt het zelf gewoon nodig tijd. Dat kan ook.
  • Je bekijkt in je handleiding hoe je moet beginnen. Dit is vooral van belang voor welk knopje je wanneer moet indrukken.
  • Je moet eigenlijk altijd het waterreservoir vullen met deels water en deels een ontkalkingsmiddel.
  • Daarna druk je op de knop die staat aangegeven in de handleiding om het middel door je machine te laten stromen.
  • Je moet dit altijd opvangen in een kom, bakje of maatbeker.
  • Daarna moet je de machine spoelen en is het proces klaar.
  • Controleer welke knopjes je moet drukken om het proces te beëindigen. Het kan anders gebeuren dat de lampjes blijven knipperen bij sommige modellen.

Waarom is ontkalken zo belangrijk?

In water uit de kraan zit kalk. Zoals je misschien weet van de badkamer kan kalk als een wit laagje achterblijven op tegels. Ook in je koffiemachine kan kalk achterblijven. Dit zorgt dat de machine niet meer optimaal kan werken en de koffie verkalkt. Je kunt zowel natuurlijke middelen gebruiken als citroenzuur of azijn om te ontkalken als een speciaal chemisch middel. Omdat al deze middelen niet om te drinken zijn, moet je de machine altijd goed spoelen met gewoon water. Je kunt je water filteren als je wat minder vaak het apparaat wilt ontkalken.