Wanneer drink je je espresso?

Het blijft een heikele discussie in de koffiewereld: espresso of cappuccino en wanneer drink je nou wat? In Italië doet het moment dat je koffie drinkt ertoe, maar voor je slaap of de rest van je gezondheid is wanneer je koffie drinkt ook belangrijk. Wanneer zet je jouw espressomachine aan voor een espresso en wanneer mag je het melk opschuimen? We zochten het voor je uit.

Dit is het beste moment voor espresso volgens Italianen

Espresso drink je volgens Italianen gerust de hele dag door. Bij het ontbijt is echter de cappuccino met melk ook populair. Samen met een zoet croissantje bijvoorbeeld. Na het avondeten, dus na 11 uur ‘s avonds, drinken Italianen traditiegetrouw geen cappuccino meer maar wel espresso. De warme melk in cappuccino ligt te zwaar op de maag in de avond en espresso helpt juist de spijsvertering op gang te brengen.

Wanneer espresso drinken voor je gezondheid en je slaap?

Een stevige kop koffie met veel cafeïne kan in de ochtend helpen je stoelgang op gang te brengen. Dat komt doordat de cafeïne in de koffie je darmen stimuleert. Cafeïne is overigens een echte oppepper om wakker te worden. Het middeltje maakt je actiever. Daarom is espresso, of een andere koffie, drinken in de avond vaak geen goed idee. Het kan je slaap verstoren.

Welke koffie is het beste voor je espresso?

Of je nu Italiaanse tradities wilt aanhouden of kiest om koffie te drinken om wakker te worden. Een espresso moet je goed smaken. Als je een goede espresso wilt maken, kan het je een beetje duizelen met zoveel soorten koffie. Welke zijn geschikt voor jou en welke niet? Over het algemeen moet je hierop letten:

  • Komt de koffie van dezelfde boerderij en uit een bepaald land?
  • Is de koffie robusta of arabica? Arabica wordt gezien als een beter koffieras.
  • Wil je speciale koffie die lichter is gebrand (speciality coffee) of juist een traditionele meer donker gebrande koffie? Bijvoorbeeld van een Italiaans merk?
  • Wil je zelf de bonen malen of koop je voorgemalen koffie?

Door koffies uit te proberen, kun je ontdekken wat jouw smaak is. Het belangrijkste is dus om te experimenteren en te ontdekken waar jouw smaak ligt.