Wat voor koffie gaat er in een espressomachine?

Je hebt eindelijk je eigen en eerste espressomachine gekocht. Tijd om vaarwel te zeggen tegen cups, pads of filterkoffie. Maar welke koffie kun je eigenlijk het beste gebruiken voor je espressomachine? Het antwoord is zowel ingewikkeld als verrassend simpel tegelijk.

Deze koffie kun je gebruiken voor je espressomachine

Het antwoord op de vraag welke koffie je kunt gebruiken voor een espressomachine is eigenlijk heel simpel: alle koffie die je los kunt kopen. In de meeste handmatige of pistonmachines kun je zelfs al gemalen koffiebonen gebruiken als je dat wilt. Toch worden vaker hele bonen in de machine gebruikt die daarvoor in de machine zelf of met een speciale maler fijn worden gemaakt om koffie te maken. Over het algemeen kan iedere soort boon in je machine. Toch zou je wel hierop kunnen letten:

  • Espresso is vaker donkerder gebrand. Er zijn speciale filterkoffies op de markt. Deze kunnen gewoon in een espressomachine maar zijn qua smaak misschien wat te zuur of zoet voor je.
  • Arabica is een betere boon dan robusta. Je betaalt hier ook meer voor.
  • Een koffie die van dezelfde boerderij komt is vaak beter en ook duurder dan een gemixte zak bonen van verschillende boeren uit verschillende landen.
  • Speciality coffee is een koffie die vaak wat lichter gebrand is en daardoor zuurder van smaak is. Niet zo zuur als een speciale filterkoffie, maar misschien wel zuurder voor liefhebbers van klassieke Italiaanse espresso. Speciality coffee koop je meestal niet in de supermarkt.

Wanneer drink je espresso?

Espresso is een drank die de hele dag door gedronken kan worden. In de Italiaanse traditie wordt espresso na het eten gedronken om de spijsvertering te helpen. Cappuccino wordt gezien als te zwaar voor de maag en wordt door Italianen juist in de ochtend gedronken bij het ontbijt. Espresso bevat wel cafeïne, dus het kan zijn dat je slechter slaapt door laat te drinken. Je kunt in dat geval ook denken over een cafeïnevrije koffie.