Beste externe harde schijf 2023. 5x de beste externe harde schijven

Laatste ge-update in door Jasper

Een externe harde schijf bied je de mogelijkheid om immens veel data op te slaan, of je het nu gebruik voor foto’s en video’s, films of voor het downloaden van spellen op je Playstation of Xbox. Doordat spellen steeds groter worden en de kwaliteit van foto’s toeneemt, is ook de vraag naar opslag stijgende.

Daarom hebben we hier de beste externe harde schijven voor 2023 op een rij gezet, waarbij we gekeken hebben naar de opslagcapaciteit, de schrijf- en leessnelheid, de prijs en de mogelijkheid voor beveiligde opslag. Hoewel de beste koop de WD Elements Portable is, willen we ook de andere topper uitlichten!

WD Elements Portable 2TB Bekijk prijzen
Opslag: 2 TB
Maximale schrijf- en leessnelheid: Schrijf: 100 MB/s - Lees: 100 MB/s
Beveiligd geheugen: Nee
Hierom zijn we fan:
Stroomaansluiting – Lichtgewicht – Geen installatie vereist - Prijs
Let hierop:
Beveiliging – Formatering voor iOS

Bij deze WD Elements Portabel externe harde schijf hebben we niet alleen de beste harde schijf van 2022 voor je, het is ook nog eens de goedkoopste harde schijf uit deze review. Hierdoor is het een zeer geschikt instapmodel met een aantal zeer goede features. Laten we daar eens naar gaan kijken.

Allereerst wordt er bij deze harde schijf namelijk gebruik gemaakt van een stroomaansluiting die via de usb-kabel loopt. Vanaf het moment dat je de externe harde schijf op je laptop aansluit, wordt deze van stroom voorzien. Hierdoor is geen aparte voedingskabel meer nodig.

Daarnaast is de externe harde schijf enorm eenvoudig mee te nemen. Doordat de harde schijf maar 235 gram weegt, is het gewicht vergelijkbaar met dat van een mobiele telefoon. Heb je deze nodig voor het werk of voor school, dan sleep je hem moeiteloos overal mee naar toe.

Besturingssysteem van beste externe harde schijf 2022

Qua besturingssysteem heeft de harde schijf een voor- en een nadeel. Het belangrijkste voordeel is dat er geen installatie vereist is als je de harde schijf gebruikt op een Windows computer. Je kunt de harde schijf eenvoudig inpluggen en deze is klaar voor gebruik.

Heb je een iOS-device, dan moet je wel je externe harde schijf formatteren. Dit wil zeggen dat de harde schijf zich moet aanpassen aan je apparaat. Hierdoor duurt de initiële installatie wat langer dan normaal. Helaas is er geen sprake van wachtwoordbeveiliging, waardoor je bestanden wel een groter risico lopen.

Met 2 TB is dit een zeer geschikte externe harde schijf voor veel consumenten. Hiermee sla je de volgende bestanden op:

 • 200 Full HD films
 • 20.000 muziekalbums
 • 200.000 foto’s
 • 40 games van gemiddelde grootte

De WD Elements Portabel is absoluut de beste koop externe harde schijf van 2022.

Seagate Game Drive PS4 4TB Bekijk prijzen
Opslag: 4 TB
Maximale schrijf- en leessnelheid: Schrijf: 100 MB/s - Lees: 100 MB/s
Beveiligd geheugen: Nee
Hierom zijn we fan:
Compatibel voor Playstation – 100 volledige games – Stroomaansluiting
Let hierop:
Encryptie - Schrijfsnelheid

De Seagate Game Drive is de best geteste externe harde schijf voor gamers. Met deze externe harde schijf heb je namelijk de mogelijkheid om tot wel 100 volledige games op te slaan. Zeker als we kijken naar de grotere games zien we dat deze vaak niet samen op een PS4 opgeslagen kunnen worden.

Doordat games steeds specialer worden en de graphics een steeds grotere rol spelen, worden de games qua omvang ook steeds groter. Daarbij moet je denken aan grote games als:

 • Call of Duty varianten
 • The Witcher
 • FarCry
 • Battlefield

Ook bij deze externe harde schijf is er gebruik gemaakt van de stroomaansluiting die via de usb-kabel loopt. Door de externe harde schijf in je Playstation te pluggen is deze direct van stroom voorzien. Hier zijn geen andere kabels meer voor nodig. Natuurlijk is deze harde schijf ook op je Chromebook bruikbaar.

De compatibiliteit voor de Playstation is direct het grootste voordeel, maar vandaag de dag ook meteen een nadeel. Je kunt de externe harde schijf alleen gebruiken voor een PS4 en PS4 Pro. Heb je al een PS5 aangeschaft, dan is de harde schijf een stuk minder geschikt. Dit komt door het aantal RPM’s.

RPM van de best geteste externe harde schijf

Dit is de snelheid van de externe harde schijf, die wordt weergegeven in revolutions per minute (RPM). Doordat deze aan de lage kant ligt, heeft de externe harde schijf moeite met het lezen en wegschrijven van data op de PS5. Zowel de lees- als schrijfsnelheid ligt op 100 MB/s.

Helaas maakt de externe harde schijf geen gebruik van standaard encryptie. Wil je dus je harde schijf beveiligen, dan moet je software aanschaffen of gebruik maken van de functionaliteiten van Windows. Encryptie wordt gebruikt om opgeslagen bestanden en de voortgang van de spellen veilig te stellen.

De Seagate Game Drive is dé externe harde schijf die je als (online) gamer moet hebben!

Samsung Portable SSD T7 1TB Bekijk prijzen
Opslag: 1 TB
Maximale schrijf- en leessnelheid: Schrijf: 1000 MB/s - Lees: 1050 MB/s
Beveiligd geheugen: Ja
Hierom zijn we fan:
Schrijfsnelheid – Samsung applicatie – Encryptie - Schokbestendig - grootte
Let hierop:
iOS beperkingen - Prijs - niet stofbestendig

In 2023 is de beste SSD externe harde schijf de Samsung Portable SSD T7. Ten opzichte van de vorige T5 variant heeft Samsung verschillende verbeteringen doorgevoerd. Zo is de schrijfsnelheid met zo’n 50% verhoogd. Hierdoor beschik je nóg sneller over data en kun je documenten sneller wegschrijven. 

Dit is ook te wijten aan de USB 3.1 connectiviteit. Dit is een van de nieuwste technologieën die je in staat stellen om enorm snel documenten weg te schrijven. Dit zie je ook aan de schrijfsnelheid van 1050 MB/s, en de leessnelheid die maar liefst 1000 MB/s is.Ook is het formaat lekker klein, waardoor je 'm zelfs met je mee kan dragen.

De SSD externe harde schijf heeft een USB-C poort, waardoor je 'm met gemak kan verbinden aan verschillende apparaten, zoals je laptop of je playstation. 

Encryptie bij de beste SSD externe harde schijf

Ten opzichte van HDD harde schijven heeft deze SSD harde schijf van Samsung een belangrijk voordeel. Als je deze beweegt tijdens het gebruik gaat deze niet haperen, terwijl je de harde schijf ook makkelijk vanaf 2 meter hoog kunt laten vallen zonder dat er beschadigingen optreden.

Ook encryptie zien we als een belangrijk voordeel. Door encryptie én wachtwoordbeveiliging zijn je gegevens beschermd tegen gegevensdiefstal. Dit is een onderscheidende factor ten opzichte van andere externe harde schijven in deze review. Er is namelijk sprake van:

 • Beveiligd geheugen
 • Data encryptie
 • Wachtwoord beveiliging
 • Hard- en software encryptie

De beste Samsung SSD externe harde schijf voor verhoogde veiligheid van jouw documenten.

Sandisk Extreme Portable SSD 1TB V2 Bekijk prijzen
Opslag: 1 TB
Maximale schrijf- en leessnelheid: Schrijf: 1000 MB/s - Lees: 1050 MB/s
Beveiligd geheugen: Ja
Hierom zijn we fan:
Overdrachtssnelheid – Stof- en spatwaterdicht – Encryptie - Draagring
Let hierop:
Thunderbolt aansluiting - Prijs

Ben je op zoek naar een externe harde schijf die je eenvoudig en snel op je MacBook of ander Apple apparaat kunt aansluiten? Dan heb je met de Sandisk Extreme Portable SSD V2 de juiste externe harde schijf te pakken. Laten we eens naar de onderscheidende kenmerken van deze schijf kijken!

Allereerst is de overdrachtssnelheid van deze externe harde schijf ongekend hoog. Met een schrijf- en leessnelheid van 1000 MB/s of meer, profiteer je bij deze harde schijf van enorm goede prestaties. Hiermee onderscheidt Sandisk zich ten opzichte van haar concurrenten.

Qua bescherming zijn er een aantal belangrijke kenmerken die andere externe harde schijven niet hebben. Daarbij moet je denken aan:

 • Stofbestendig
 • Schokbestendig
 • Back-up functie
 • Beveiligd geheugen

Vooral het beveiligd geheugen door middel van encryptie is erg belangrijk. In een tijd waar hackers steeds meer mogelijkheden krijgen, is de beveiliging van gegevens en data enorm belangrijk. Door middel van hardware encryptie en een wachtwoord zijn je gegevens een stuk veiliger.

Ook de gebruiksvriendelijkheid springt in het oog. Doordat er gebruik is gemaakt van een handige draagring, kun je de externe harde schijf overal mee naar toe nemen. Heb je een filmavond met vrienden, dan sluit je deze ook naadloos aan op een televisie, laptop of Chromebook.

De nadelen van de beste externe SSD harde schijf in 2022

Als we kijken naar de nadelen, dan zien we helaas dat de externe harde schijf niet geschikt is voor een aansluiting via Thunderbolt. Hierdoor heb je een aansluiting met usb nodig op je Apple apparatuur. Daarnaast is de prijs ten opzichte van de concurrentie aan de hoge kant.

De beste externe harde schijf voor Mac met uitstekende snelheid is de Sandisk Extreme Portable SSD V2.

LaCie Mobile drive USB-C 4TB Bekijk prijzen
Opslag: 4 TB
Maximale schrijf- en leessnelheid: Schrijf: 100 MB/s - Lees: 100 MB/s
Beveiligd geheugen: Nee
Hierom zijn we fan:
Compact – Metalen behuizing – Automatisch back-ups - Opslagruimte
Let hierop:
Niet waterdicht – Schrijf- en leessnelheid

Deze zeer compacte externe harde schijf van LaCie Mobile is de beste externe harde schijf voor foto’s, video’s en films. Doordat er een opslagruimte is van 4 TB heb je ruimte voor: 

 • 400 Full HD films
 • 40.000 muziekalbums
 • 400.000 foto’s
 • 80 games van gemiddelde grootte

Dit maakt het een van de grootste externe harde schijven uit deze review. En met de grootte hebben we het niet over het formaat. In vergelijking met de andere externe harde schijven zien we namelijk dat deze zeer compact is. Zo neem je deze moeiteloos mee naar het werk of naar school.

We zien daarnaast dat de externe harde schijf hier ook voor gemaakt is, aangezien er gebruik is gemaakt van een metalen behuizing. Deze biedt enorm veel bescherming. Toch is deze helaas niet waterdicht en is deze ook niet schokbestendig.

De externe harde schijf beschikt daarnaast over software die automatisch back-ups mogelijk maakt. In dat geval kun je met een druk op de knop de speciale back-up software starten, waardoor er direct een back-up gemaakt wordt.

Schrijf- en leessnelheid

Bij de LaCie Mobile Drive USB-C valt de schrijf- en leessnelheid wat tegen. Met maar 100 MB/s is dit aan de lage kant, zeker als we het vergelijken met andere externe harde schijven in deze prijscategorie. Ook bij de andere harde schijven van LaCie is dit het geval.

Gelukkig wordt de externe harde schijf voorzien van stroom door de usb-kabel, waardoor je geen voedingskabel nodig hebt. Ook het aanschaffen van een powerbank is hiermee overbodig.

De LaCie Mobile Drive USB-C is met 4 TB enorm geschikt voor grote hoeveelheden foto’s en video’s!

Product Opslag Maximale schrijf- en leessnelheid Beveiligd geheugen
WD Elements Portable 2TB WD Elements Portable 2TB
Beste koop externe harde schijf
2 TB Schrijf: 100 MB/s - Lees: 100 MB/s Bekijk prijzen
Seagate Game Drive PS4 4TB Seagate Game Drive PS4 4TB
Best geteste externe harde schijf
4 TB Schrijf: 100 MB/s - Lees: 100 MB/s Bekijk prijzen
Samsung Portable SSD T7 1TB Samsung Portable SSD T7 1TB
Beste SSD externe harde schijf
1 TB Schrijf: 1000 MB/s - Lees: 1050 MB/s Bekijk prijzen
Sandisk Extreme Portable SSD 1TB V2 Sandisk Extreme Portable SSD 1TB V2
Beste externe harde schijf voor mac
1 TB Schrijf: 1000 MB/s - Lees: 1050 MB/s Bekijk prijzen
LaCie Mobile drive USB-C 4TB LaCie Mobile drive USB-C 4TB
Beste externe harde schijf voor foto's
4 TB Schrijf: 100 MB/s - Lees: 100 MB/s Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: vrijdag 24 maart 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit