Beste 5 fietsbrillen van 2022

Laatste ge-update in door Stijn

Of je nou op budget bent of all-in wilt gaan met een sterk staaltje glas, 1 ding is zeker: de beste fietsbril mag niet missen voor het ultieme fiets-avontuur. Je kan de bril gebruiken tegen zonlicht of je ogen beschermen tijdens een val. En mocht je nou een hekel hebben aan muggen met je ogen vangen? Dan is zo’n fietsbril ook je beste vriend,

Met verwisselbare lenzen, gepolariseerde glazen en vernieuwende materialen, lijkt zo’n simpele aankoop toch ingewikkelder dan gedacht. Welke bril is de beste koop?

Om je te helpen bij het maken van die keuze, hebben wij 5 fietsbrillen op een rijtje gezet. We keken naar het gewicht, aantal meegeleverde glazen en of deze glazen ook gepolariseerd zijn. Voor meer informatie, bekijk onze volledige tabel of lees onze koopadvies

Product Gewicht Aantal meegeleverde lenzen Gepolariseerde lens
P Rocky fietsbril P Rocky fietsbril
Beste koop fietsbril
29 gram 5 Bekijk prijzen
COL Sportswear COL Sportswear
Best geteste fietsbril
173 gram 4 Bekijk prijzen
TOJ fietsbril TOJ fietsbril
Beste MTB bril
30 gram 1 Bekijk prijzen
Arctica S-315A Arctica S-315A
Beste wielren / racefiets bril
35 gram 1 Bekijk prijzen
Falkann Elite Falkann Elite
Beste photochromic fietsbril
28 gram 1 Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 1 april 2023
P Rocky fietsbril Bekijk prijzen
Gewicht: 29 gram
Aantal meegeleverde lenzen: 5
Gepolariseerde lens: Ja
Hierom zijn we fan:
Meegeleverde lenzen – Verstelbaar – Geschikt voor brildrager – Gepolariseerd
Let hierop:
Gewicht – Grote doos

De P Rocky Fietsbril is de beste fietsbril van 2022. We hebben de fietsbril met verschillende andere brillen vergeleken, maar het gehele testpanel kwam eigenlijk tot dezelfde conclusie. We zijn allereerst enorm fan van de meegeleverde brillen. De volgende brillen worden namelijk meegeleverd:

 • Gepolariseerde lens
 • Gele lens
 • Heldere lens
 • Blauwe lens
 • Multicolor lens

Daarnaast is de bril op verschillende manieren verstelbaar. Zowel de pootjes als het siliconen neusstuk kun je eenvoudig aanpassen, zodat de kans ook een stuk groter is dat de bril past. Let er daarbij op dat de bril niet te strak zit. Dit is een van de grote voordelen van deze bril.

Wat daarnaast erg fijn is, is dat de bril geschikt is voor brildragers. De bril wordt namelijk geleverd met een speciale insert adapter, waardoor je deze bij de opticien zelf op sterkte kunt laten maken. Hiermee heb je dus direct een bril op sterkte te pakken.

Het laatste voordeel is het feit dat de bril gepolariseerde glazen heeft. Hierdoor vermindert de schittering enorm op zonnige dagen. En aangezien ik zelf vooral op zonnige dagen fiets, is dit zeer geschikt. Vooral als ik in het bos fiets of op wegen met veel hobbels is het prettig om goed zicht te hebben.

De nadelen

Hoewel er legio voordelen zijn, vinden we het gewicht van de bril een van de grote nadelen, zeker als je ook de brillenkoker meeneemt. Deze maakt het een erg groot object. Neem je een fietstas mee, dan is dat geen probleem. Neem je deze mee tijdens een rondje wielrennen, dan is dat wel hinderlijk.

In de grote doos kun je namelijk de verschillende glazen kwijt. Daarnaast kun je hier ook het nekkoord kwijt en de hoofdband. Deze moeten het gemakkelijker maken om de bril te dragen.

De beste fietsbril met een groot aantal verschillende meegeleverde glazen voor allerlei verschillende omstandigheden.

Verkrijgbaar bij:
COL Sportswear Bekijk prijzen
Gewicht: 173 gram
Aantal meegeleverde lenzen: 4
Gepolariseerde lens: Ja
Hierom zijn we fan:
Verwisselbare lens – Full frame – Brillendoosje – Aerodynamisch
Let hierop:
Niet verstelbaar – Niet spiegelend

De COL Sportswear gepolariseerde Sportbril is de fietsbril die het beste uit de test is gekomen. Dit komt natuurlijk deels door de verwisselbare lenzen. Er zijn vier verschillende lenzen, waaronder een gepolariseerde en gele lens. Dit maakt het geschikt voor elke weersomstandigheid.

Doordat het een full frame fietsbril is, geeft deze veel stevigheid en kan deze tegen een stootje. Dit maakt de fietsbril ook uitermate geschikt voor andere activiteiten die er vaak wat ruiger aan toegaan. Daarbij moet je denken aan:

 • Klimmen
 • Wintersport
 • Mountainbiken

Bij de fietsbril wordt daarnaast een brillenkoker en ook een brillenzakje meegeleverd. Zo kun je de brillenkoker gebruiken als je de bril opbergt in je fietstas, terwijl je het brillenzakje kunt gebruiken als je juist minder gewicht mee wilt nemen. Dit maakt het een zeer diverse bril.

De bril

Kijken we naar de bril zelf, dan zien we dat deze enorm aerodynamisch is. Dit komt doordat de ril erg goed aansluit en er weinig afstand is tussen de neus en de bril. Hierdoor komt er weinig wind tussendoor en kun je deze ook gebruiken om te skiën of te snowboarden. Ook voor fietsen is deze erg geschikt.

Helaas zien we wel dat de bril niet verstelbaar is, waardoor deze wel direct moet passen. Zit deze te strak of juist te los, dan is daar helaas niks aan te doen. Bij het passen heb ik zelf ervaren dat deze redelijk strak zit. Ga je zelf passen, vergeet dan niet om te passen met je helm op.

Ook zien we dat de glazen niet spiegelend zijn. Dit wil zeggen dat anderen jouw ogen kunnen zien. Hoewel dit een kwestie van smaak is, zijn we hier zelf wel enorm fan van. Het ziet er net wat indrukwekkender uit en we zijn wel fan van deze stoere look.

Deze full frame fietsbril is een zeer goede bril die geschikt is voor veel verschillende sporten!

Verkrijgbaar bij:
TOJ fietsbril Bekijk prijzen
Gewicht: 30 gram
Aantal meegeleverde lenzen: 1
Gepolariseerde lens: Nee
Hierom zijn we fan:
Strakke fietsbril – Spiegelend – Lichtgewicht - Brilkoker
Let hierop:
Enkele lens – Weersomstandigheden

Ben je op zoek naar de beste MTB-bril? Dan heb je met deze TOJ Fietsbril de geschikte fietsbril te pakken. Dit is een lekker strakke racebril die zorgt dat er maar weinig wind onder de bril doorkomt. Dit maakt de bril erg geschikt voor de snellere sporten, zoals bijvoorbeeld mountainbiken of wielrennen.

Door het spiegelende glas ziet deze er bril er zeer stoer uit. Anderen zien namelijk niet waar je naar kijkt, waardoor dit er daarnaast ook nog snel uitziet. De fietsbril is daarnaast half frame. Hiermee heb je het grote voordeel van het lichte gewicht, maar heb je nog toch een zeer stevige bril.

Wel moet je natuurlijk opletten dat je deze goed opbergt. Doordat de onderkant van de bril niet beschermd is, moet je oppassen dat je deze niet beschadigd als je deze bijvoorbeeld op tafel legt. Gelukkig is er wel een brilkoker bijgeleverd, waardoor je de bril veilig opbergt.

In dit geval gaat het om een brilkoker en een briltasje. Vooral het briltasje is zeer geschikt, aangezien deze vrijwel overal op te bergen is. De brillenkoker raden we aan als je de bril mee op reis neemt of bijvoorbeeld in een tas tijdens het skiën opbergt. Zelfs als je dan valt, is de bril niet kapot.

De lenzen

Bij debeste.com hebben we een tweetal nadelen die ons zijn opgevallen. Allereerst is er maar één enkele lens meegeleverd, waardoor je niet kunt wisselen tussen verschillende lenzen. Hier komt direct het andere nadeel naar voren, namelijk dat de bril niet geschikt is voor alle weersomstandigheden.

De bril krijgt momenteel namelijk de kwalificatie 3, wat betekent dat deze geschikt is voor helder en fel zonlicht. Dit wil zeggen dat je de volgende classificaties mist:

 • Classificatie 0: Geschikt voor bewolkt weer
 • Classificatie 1: Geschikt voor zwak zonlicht
 • Classificatie 2: Geschikt voor matig zonlicht
 • Classificatie 3: Geschikt voor helder en fel zonlicht
 • Classificatie 4: Geschikt voor uitzonderlijk fel zonlicht

De beste MTB-bril die goed tegen een stootje kan, waardoor deze voor extreme sporten geschikt is!

Verkrijgbaar bij:
Arctica S-315A Bekijk prijzen
Gewicht: 35 gram
Aantal meegeleverde lenzen: 1
Gepolariseerde lens: Ja
Hierom zijn we fan:
Spiegelend glas – Gepolariseerde lens – Lichtgewicht – Half frame
Let hierop:
Enkele lens - Weersomstandigheden

Laten we beginnen met te stellen dat dit de beste wielrenbril is die we hebben getest. De Arctica S-315A ziet er namelijk snel en stoer uit door het spiegelende glas. Wil je tijdens een wedstrijd niets weggeven aan je concurrenten, dan is dit de bril voor jou. Anderen kunnen jouw ogen namelijk niet zien!

Daarnaast is er natuurlijk sprake van een polariserende lens, waardoor je geen schitteringen krijgt. Dit geeft een stuk meer rust aan je ogen, aangezien het horizontale licht weg gefilterd wordt. Dit is erg nuttig als je tegen de zon in aan het fietsen bent.

De bril zelf weegt maar 35 gram, waardoor we deze bril absoluut onder de lichtgewichten kunnen scharen. Dit wil zeggen dat je het niet in de gaten hebt als je de bril ophebt. Let er wel op dat je deze ook gemakkelijker vergeet hierdoor! De overige fysieke eigenschappen van de bril zijn als volgt:

 • Lengte: 5 centimeter
 • Breedte: 20 centimeter
 • Hoogte: 10 centimeter

Een van de nadelen aan deze bril is wel dat je deze niet voor alle weersomstandigheden kunt gebruiken. De bril krijgt namelijk alleen de classificatie voor helder en fel zonlicht. Fiets je dus vaak in de bossen of in het donker, dan is deze minder geschikt. Heb je een racefiets? Dan is dit echter wel de beste racefiets bril!

De bril

Kijken we naar de bril zelf, dan valt het op dat tegen half frame is. Hierdoor profiteer je van de voordelen van het lichte gewicht, terwijl het toch om een zeer stevige bril gaat. Let erop dat deze aan de onderkant niet beschermd is, waardoor deze gemakkelijker kan beschadigen. Berg deze dus op in een fietstas!

In tegenstelling tot de andere fietsbrillen in deze review, moeten we wel opmerken dat er maar één lens wordt meegeleverd. Hierdoor is de bril dus ook alleen geschikt voor fietsen met zon. Voor de hogere prijs vinden we dit toch wel een nadeel in vergelijking met andere brillen.

De beste racefietsbril door de goede aansluiting, het lichte gewicht en de geschiktheid voor fietsen in de zon.

Verkrijgbaar bij:
Falkann Elite Bekijk prijzen
Gewicht: 28 gram
Aantal meegeleverde lenzen: 1
Gepolariseerde lens: Nee
Hierom zijn we fan:
Meekleurend – Polycarbonaat – Opberghoes – Zeer licht
Let hierop:
Meegeleverde lens – Niet verstelbaar

Laten we beginnen met de unieke feature van deze bril, namelijk dat de Falkann Elite Fietsbril meekleurend is. Dit wil namelijk zeggen dat de glazen meekleuren en zich aanpassen aan het weer. Of je nu fietst in de regen of in de volle zon, deze bril is geschikt voor je!

Daarnaast zien we dat de brilglazen gemaakt zijn van polycarbonaat. Dit wil zeggen dat de bril tegen een stootje kan en dat de lens ervoor zorgt dat ook opspattende steentjes geen schade aan de lens veroorzaken. Mocht dit wel het geval zijn, dan zijn er helaas geen andere lenzen meegeleverd.

Deze bril wordt daarnaast geleverd met een luxe opberghoes, een tasje, een koord en een schoonmaakdoekje. Hierdoor kun je de fietsbril veilig opbergen. Let er wel op dat het niet om een hardcase gaat. Voor de beste bescherming adviseren we de bril in je fietstas te doen.

De bril is met maar 28 licht van gewicht, waardoor je ook niet het gevoel hebt dat er een zware bril op je neus rust. Op de lange termijn hebben we ervaren dat het nog steeds licht aanvoelt en dat er geen sprake is van irritatie tijdens lange ritten.

Verstelbaarheid

We zien helaas dat de bril niet te verstellen is, waardoor deze bril ook niet voor iedereen geschikt is. Tijdens het passen hebben we daarom enkele belangrijke adviezen:

 • Pas de bril altijd met een helm op;
 • Doe de bril langer op om ook het comfort op de lange termijn te testen;
 • Ga een stukje fietsen of spring een paar keer om te kijken of de bril blijft zitten.;
 • Kijk of er geen wind onder de glazen doorkomt.

Met deze photochromic fietsbril pas je je aan elke weersomstandigheid eenvoudig aan!

Verkrijgbaar bij:
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.