Met de beste fietscomputer en beste fietsnavigatie fiets je de leukste fietsroutes. Thuis of op vakantie. Met dit handige apparaat op je fiets vind je altijd de weg en krijg je allerlei informatie over je fietsroute. Fiets jij nog met je smartphone? Probeer dan eens een fietscomputer!
Het valt alleen niet mee om een goede fietscomputer uit te zoeken, want er zijn er zoveel te koop. Hoe kies je daar nu de beste fietscomputer uit? In deze review zetten we de beste fietscomputers op een rijtje. We kijken hierbij o.a. naar het scherm, functies en connectiviteit.
We verdiepen ons ook in de beste fietscomputer voor wielrennen en de beste fietscomputer voor je MTB. De beste fietscomputer van 2023 is de Mio Cyclo 210 Europa vanwege de prijs, het anti-reflecterende scherm en de handige navigatie met Europese kaarten.
Fietscomputers 2023
Beste koop fietscomputer
We trappen deze review af met de Mio Cyclo 210 Europa fietscomputer die is gericht op de recreatieve fietser. Wat meteen opvalt is het duidelijke kleurenscherm. Je kunt het goed aflezen dankzij de anti-reflectie en de achtergrondverlichting. Handig als je lekker in de zon gaat fietsen.
Het scherm is een touchscreen wat je kunt bedienen terwijl je één hand aan het stuur houdt. Wij hadden deze fietscomputer midden op het stuur zitten, maar het werkt waarschijnlijk prettiger als je het dichter bij je handvat plaatst.
Na het invoeren van de wielomtrek en het opladen van de batterij gingen we een stukje fietsen. We hadden van tevoren geen eigen routes ingevoerd. Wil je dat wel doen, dan moet je daarvoor je pc gebruiken, want er is geen koppeling aanwezig voor je smartphone.
Maar niet iedereen neemt de pc mee op vakantie, dus dat vonden we wel een minpunt. We lieten ons verrassen door de Surprise Me functie, wat ons een leuke route opleverde waar we zelf nog niet aan gedacht hadden.
Beste koop fietscomputer met fietsnavigatie
Tijdens het fietsen geeft het display onder andere je tijd, snelheid, afstand en hoogte weer. Dat maakt deze fietscomputer ook geschikt voor fietsen in de bergen of in heuvelachtig terrein. Het is dus ook de beste fietscomputer voor MTB, zeker als je in het buitenland wilt gaan fietsen.
Met de kaart van Europa kun je overal goed navigeren met deze Mio Cyclo 210 Europa. Wij hebben alleen de Nederlandse routes uitgeprobeerd, maar als je graag met de fiets op je fietsdrager de grens over gaat, dan kan deze fietscomputer zo mee.
Let wel een beetje op het weer, want deze Mio Cyclo is alleen spatwaterdicht. Bij een stevige regenbui kun je de computer dus beter van je fiets afhalen.
- Met Points of Interest ontdek je nuttige plaatsen op je route
- Inclusief USB kabel en fietsmontagekit
- Met GPS voor het navigatiesysteem
Volgens sommige gebruikers zijn de accuduur en opslagcapaciteit van dit apparaat een beetje beperkt. Ben je dus van plan om hele dagen te gaan fietsen, dan is deze fietsnavigatie misschien wat minder geschikt. Vanwege de positieve eigenschappen krijgt deze fietscomputer van ons de titel Beste koop fietscomputer 2022.
Best geteste fietscomputer
Deze Mio Cyclo Discover is de tweede Mio fietscomputer die we hier onder de loep nemen. Net als de Cyclo 210 krijg je er een kaart van Europa bij, zodat je deze fietsnavigatie tijdens je vakantie kunt gebruiken. Op de kaart staan ook fietsnetwerken, zodat je altijd goede fietsroutes te zien krijgt.
Deze Mio heeft ook een royaal kleurenscherm met een diameter van 3,5 inch en achtergrondverlichting. Het scherm heeft echter geen anti-reflectie zoals de Mio 210 wel heeft. Daardoor is het scherm vooral in de zon soms wat moeilijk leesbaar.
Tijdens onze testrit konden we via het touchscreen makkelijk de snelheid, rittijd en afstand aflezen. Deze fietsnavigatie heeft ook de leuke Surprise Me functie, maar dit keer hadden we van tevoren een bestaande GPX route in de computer gezet en de GPS volgde die netjes.
Opvallend was wel dat we soms volgens de route linksaf moesten, maar dat er een pijl naar rechts op het scherm stond. Dat was wel een minpuntje omdat het verwarrend is. Als we de foute pijl negeerden, dan kwamen we gelukkig wel op de juiste plek uit.
Best geteste fietscomputer met lange accuduur
We hebben zelf 2 uur gefietst met deze best geteste fietscomputer dus voor de maximale accuduur moeten we het hebben van gebruikersreviews. Die geven aan dat de accuduur van 10 uur wel klopt, dus we gaan ervan uit dat de accu lekker lang meegaat.
Als je deze Mio fietscomputer voor MTB of ATB wilt gebruiken, is het goed om te weten dat de hoogtemeter op basis van GPS is. Deze is minder nauwkeurig dan een barometrische hoogtemeter.
- Met de Trackback functie vind je altijd de snelste weg naar huis.
- Met NeverMiss Voeg je interessante locaties of opmerkingen toe aan je fietsroutes. Handig voor een pauze. Fiets op slot en uitrusten.
- Geschikt voor Strava, Komoot en RouteYou
Beste fietscomputer met navigatie
De derde fietscomputer die we hier reviewen is er weer eentje van Mio. Dit keer testen we de Mio Cyclo 215 Europa. Om te kunnen bepalen of deze fietscomputer de beste fietsnavigatie heeft, hebben we ook deze op een fiets gemonteerd en zijn we een stukje gaan rijden.
Met deze Mio fietscomputer kun je bestaande GPX routes downloaden. Met de Mio app op je smartphone kun je achteraf je routes terugkijken. Wij vonden de app goed werken. Een ander pluspunt is dat je er andere apparaten aan kunt koppelen, zoals een smartwatch.
Net als de vorige twee Mio fietscomputers heeft ook deze Cyclo 215 de Suprise Me functie. We hebben deze weer getest en ook nu kwam er een leuke alternatieve route uit. En dankzij de Points of Interest zie je snel waar onderweg de wc's en restaurants zijn.
Beste fietscomputer met navigatie
Deze Mio Cyclo 215 heeft de beste fietsnavigatie voor Nederland en Europa. Wij hebben de waypoints functies gebruikt zodat we van tevoren konden instellen wat we wilden zien. Zo mis je niets onderweg.
Op deze fietscomputer kun je ook een intervaltraining programmeren. De intervallen worden vanzelf aangegeven, zodat je traint tijdens het fietsen. Het is wel jammer dat je er geen hartslagsensor aan kunt koppelen. Wij hebben bij de test onze activity tracker gebruikt om de hartslag te meten.
Toch zijn we best tevreden over deze fietscomputer. Zeker door de volgende pluspunten:
- Anti-reflecterend scherm
- Nauwkeurige plaatsbepaling met GLONASS
- Gratis kaartupdates
Dankzij GLONASS werkt deze navigatie nauwkeuriger dan die van bijvoorbeeld de Mio Cyclo Discover. Omdat deze fietscomputer de beste navigatie heeft, krijgt deze van ons de titel “beste fietscomputer met navigatie”.
Beste fietscomputer voor mtb
Deze Garmin Edge 530 is een beetje de Mercedes onder de fietscomputers. Het is een prima apparaat als je op zoek bent naar de beste fietscomputer voor je racefiets, de beste fietscomputer voor je MTB of de beste fietscomputer voor wielrennen.
Deze fietscomputer barst echt van de functies, waaronder:
- Koppelbaar aan Android, Windows Phone, iOS
- Bluetooth
- Integratie met het Shimano DI2 schakelsysteem
- Stopwatch en rondeteller
- Calorieteller
Veel van deze functies zitten niet op de Mio fietscomputers, dus daardoor onderscheidt deze Garmin Edge 530 zich duidelijk van de andere apparaten uit onze test.
We hebben deze fietscomputer op een mountainbike gemonteerd. Met de fietsdrager gingen we daarna richting bos om te zien hoe het apparaat daar presteerde. Hier viel ons meteen het eerste nadeel op en dat is dat er geen touchscreen op zit. Je bedient de computer met de knoppen aan de zijkant.
Beste fietscomputer voor mtb in 2022
Wat we dan wel weer handig vonden is dat de Garmin Edge 530 gegevens als je VO2 max, herstelperiode en trainingsbalans laat zien. Helaas duurt het herberekenen van de route soms wat lang, zeker in bosrijk gebied.
Met de ClimbPro functie konden we goed zien hoe ver we al tegen de helling op waren gereden. Goed voor de motivatie en voor het doseren van je energie. Zelf hadden we een hartslagsensor gekoppeld aan dit apparaat, zodat we dat ook steeds konden bijhouden.
Best handig om alle nuttige informatie gewoon voor je neus te hebben. Je kunt ook een cadanssensor en een snelheidssensor koppelen als je je prestaties verder wilt verbeteren. De batterij gaat trouwens heel lang mee, tot wel 20 uur. Dat is een groot pluspunt als je graag lange ritten maakt.
Door de extra sportieve functies, de ClimbPro en de lange accuduur krijgt deze fietscomputer van ons de titel “Beste fietscomputer voor MTB”.
Beste fietscomputer voor wielrennen
Als wielrennen jouw hobby is, dan zit je goed met deze Garmin Edge Explore. Dit is de laatste fietcomputer die we hier testen. Door alle functies is dit ongetwijfeld de beste computer voor je racefiets.
In vergelijking met de Garmin Edge 530 heeft deze fietscomputer wel een touchscreen voor de bediening, maar geen connectiviteit met bijvoorbeeld Android of iOS en geen GLONASS. Je kunt het apparaat wel koppelen aan Bluetooth en meldingen van je telefoon ontvangen.
Tijdens onze testrit over het platteland hebben we het navigatiesysteem getest en dat werkte goed, ondanks dat er geen GLONASS op dit apparaat zit. En ook in de zon konden we goed zien welke informatie er op het kleurendisplay werd weergegeven.
Een minpunt was wel dat het apparaat ontzettend veel tijd nodig heeft om onze eigen routes op te starten. Het duurt dan lang voordat je kunt gaan fietsen. De gewone navigatie werkt een stuk sneller en je koppelt deze ook makkelijk aan je smartphone.
Beste fietscomputer voor racefiets
Net als bij de Garmin Edge 530 koppel je aan deze Garmin fietscomputer makkelijk sensoren zoals een borstband met hartslagmeter. Je kunt helaas geen intervaltraining programmeren of lichaamsfuncties meten. Daar moet je apart iets voor regelen.
Daarnaast heeft deze Garmin fietscomputer de volgende eigenschappen:
- Ongevaldetectie
- Trackback functie
- Live Tracking functie
- Kompas
Al met al is dit een goede fietscomputer voor je racefiets, omdat je sensoren kunt koppelen, eigen routes kunt invoeren en de smartphone koppeling.
Hoe wij producten vergelijken
De beste fietscomputer van 2023 vinden, dat is niet zo eenvoudig. Daarom hebben we eerst zelf een lijst samengesteld met selectiecriteria die wij belangrijk vinden voor een goede fietscomputer. Vervolgens hebben we het grote aanbod fietscomputers bekeken en onze selectiecriteria naast de apparaten gelegd. We hebben alleen fietscomputers geselecteerd die alle eigenschappen hadden die we zochten. De andere apparaten vielen helaas af.
Op onze lijst met selectiecriteria stonden o.a. de volgende eigenschappen:
- Eigen routes inlezen – De beste fietsnavigatie is heel handig om te hebben, zeker als je met de fietsen op de fietsdrager naar het buitenland gaat om te fietsen. Fiets je vooral in je eigen buurt, dan is het ontzettend handig als de fietscomputer ook een mogelijkheid heeft om zelfgemaakte routes in te lezen. Alle fietscomputers uit deze review hebben de mogelijkheid om via een app of je pc een eigen route in te voeren.
- Koppelbaar – Als je serieus fietst, dan is het heel prettig als je fietscomputer je zoveel mogelijk informatie geeft. Bijvoorbeeld informatie over je hartslag, over de bergen om je heen of simpelweg over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Daarvoor is het nodig dat je fietscomputer koppelbaar is. Met je smartphone, met een app of met een sensor die van alles meet.
- Praktisch display – Het display is erg belangrijk, want daar lees je alle informatie af die de fietscomputer te melden heeft. Een display moet dus groot genoeg zijn, helder en het liefst ook goed leesbaar op een zonnige dag.
De meeste fietscomputers die we hier getest hebben, hebben een scherm met een diameter van rond de 3 inch. Dat is redelijk groot. Met achtergrondverlichting en een anti-reflecterend scherm is de informatie ook goed af te lezen als de zon schijnt.
Fietscomputers vergelijken |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Product | GPS sensor | Schermdiagonaal | Waterdicht | ||||||
|
Mio Cyclo 210
Beste koop fietscomputer
|
3,5 inch | Spatwaterdicht | Bekijk prijzen | |||||
|
Mio Cyclo Discover
Best geteste fietscomputer
|
3,5 inch | Waterdicht | Bekijk prijzen | |||||
|
Mio Cyclo 215 Europa
Beste fietscomputer met navigatie
|
3,5 inch | Spatwaterdicht | Bekijk prijzen | |||||
|
Garmin Edge 530
Beste fietscomputer voor mtb
|
2,6 inch | Waterdicht | Bekijk prijzen | |||||
|
Garmin Edge Explore
Beste fietscomputer voor wielrennen
|
3 inch | Waterdicht | Bekijk prijzen |
Waar kun je zelf op letten? Koopgids 2023
Een telefoon als fietscomputer is dan misschien goedkoop, erg praktisch is het niet. Zo is een telefoon meestal niet waterdicht, is de GPS niet altijd geschikt en is de accuduur beperkt. Je kunt dus beter kiezen voor een echte fietscomputer.
Maar waar begin je? Het aanbod fietscomputers is groot en ze hebben allemaal verschillende functies en eigenschappen. Als je weet waarop je moet letten, wordt het voor jou makkelijker om de beste fietscomputer voor je fiets-hobby uit te zoeken. In deze Koopgids zetten we de belangrijkste eigenschappen op een rijtje.
- Schermdiagonaal – De schermdiagonaal van een fietscomputer bepaalt hoe goed je de informatie op het scherm kunt aflezen. Gemiddeld is de schermdiagonaal zo’n 7,5 cm. Een verlichte achtergrond, grote letters en cijfers en een anti-reflectiescherm zorgen dat de informatie ook zichtbaar is op een zonnige dag.
- Waterdicht- Natuurlijk kijk je eerst naar de weersvoorspellingen voordat je met je fiets en fietsdrager op pad gaat, maar soms heb je gewoon pech en krijg je een bui op je hoofd. Het is dan wel zo fijn als je fietscomputer waterdicht is. Sommige fietsnavigatie apparaten zijn alleen maar spatwaterdicht. Let daar dus goed op bij je keuze. Wil je lange tochten maken? Kies dan sowieso voor een waterdichte fietscomputer.
- Accuduur – Als je een fanatieke fietser bent, dan ben je tijdens een tocht vaak wel een paar uur aan het fietsen. Je hebt er dan niets aan als je navigatie onderweg uitvalt omdat je de batterij moet opladen. En dat terwijl je auto en fietsdrager nergens te bekennen zijn. Hoe langer de accu meegaat, hoe beter het dus is. Gemiddeld zit de accuduur tussen de 6 en 20 uur, dus het loont de moeite om hierop te letten.
- Connectiviteit – Wil je je fietscomputer kunnen koppelen aan je activity tracker, smartphone of een hartslagmeter? Hoe minder apparaten je mee hoeft te nemen, hoe beter het natuurlijk is. Zo bespaar je weer ruimte in je fietstas.
Veelgestelde vragen
#1 - Wat betekent ODO op een fietscomputer?
ODO is een afkorting van odometer, een meter die met de omwentelingen van je wiel bepaalt welke afstand je hebt afgelegd. Vaak staat ODO voor de opgetelde afstand die je hebt gefietst, nadat je de kilometerteller hebt gereset.
#2 - Hoe werkt een fietscomputer?
Een fietscomputer meet het aantal omwentelingen van je fietswiel. Met deze informatie meet de computer je snelheid en het aantal kilometers wat je afgelegd hebt.
#3 - Hoe stel ik mijn fietscomputer in?
Door de bandomtrek in te voeren. Deze kun je opmeten door een streepje op de band te zetten en dan een stukje te fietsen over bijvoorbeeld een laken. Aan het begin zet je een streepje op het laken. Als je wiel 1x rondgedraaid is, dan stop je met fietsen en zet je weer een streepje. Dan meet je de afgelegde afstand. Dat is de wielomtrek. Deze voer je in op je fietscomputer volgens de instructies bij het apparaat.