Beste 5 fietshelmen van 2022

Laatste ge-update in door Sandra

In Nederland wordt leren fietsen als net zo belangrijk ervaren als leren zwemmen. Dat is eigenlijk ook helemaal niet zo gek, we hebben in Nederland namelijk meer fietsen dan inwoners! Gemiddeld hebben we in 2022 in Nederland 1,3 fietsen per persoon en 37.000 km aan fietspaden. Genoeg fietspaden om te ontdekken dus. Het wordt echter wel steeds belangrijker om jezelf goed te beschermen tijdens het fietsen, er gebeuren namelijk steeds meer verkeersongelukken.

Voor je kinderen wil je natuurlijk alleen de beste fietshelm, maar ook volwassenen hebben baat bij een goede fietshelm. Wij hebben verschillende fietshelmen getest in een aantal categorieën om erachter te komen wat de beste fietshelm van 2022 is. De resultaten van de test delen we met jou in dit artikel, waarna we bespreken waar wij op gelet hebben en veel gestelde vragen beantwoorden.

# Product Verstelbaar Ventilatieopeningen Seizoen Materiaal Prijs v.a.
1 Abus Scraper
Beste koop fietshelm
8 4-seizoenen Polystyreen € 49,95
2 ABUS Urban-I 3.0
Best geteste fietshelm
14 4-seizoenen Polystyreen € 74,95
3 Rogelli
Beste racefiets helm
23 4-seizoenen Polycarbonaat € 39,95
4 ABUS Pedelec
Beste speed pedelec helm
13 4-seizoenen Polystyreen € 159,94
5 Cairbull Fietshelm
Beste mountainbike helm
22 4-seizoenen Kunststof € 0,00
Laatste prijs-update: woensdag 28 september 2022
Abus Scraper Bekijk prijzen
Verstelbaar: Ja
Ventilatieopeningen: 8
Seizoen: 4-seizoenen
Materiaal: Polystyreen

Oké, we geven het toe, dit is misschien niet de meest aantrekkelijke fietshelm van 2022, of juist wel afhankelijk van jouw smaak, maar het is zeker wel de beste koop. En wat maakt dat kleine beetje mode uit als jij er veilig door kan fietsen? De Abus Scraper 3.0 fietshelm is geschikt voor maat L (57 – 62 cm).

Het is een veelzijdige fietshelm die je in vrijwel iedere situatie kunt gebruiken. De harde schaal zorgt ervoor dat jij altijd beschermd bent wanneer er iets zou gebeuren. Zo kun je de helm gebruiken tijdens het fietsen, maar is het ook een betrouwbaar model tijdens het BMX-en of longboarden. Daarnaast is hij natuurlijk ook lekker comfortabel.

Deze fietshelm is onder andere geschikt voor:

 • Fietsen;
 • Bmx-en;
 • Longboarden;
 • Skaten.

Comfort is net zo belangrijk als veiligheid

Normaal gesproken zou je zeggen dat de veiligheid van een helm het belangrijkst is, maar comfort mag ook zeker niet vergeten worden. Er wordt gebruik gemaakt van een intelligent ventilatiesysteem met verschillende instelmogelijkheden waardoor de helm altijd comfortabel zit op jouw hoofd wanneer je deze goed instelt.

Let er wel op dat deze fietshelm geen vizier heeft, dus als je met hoge snelheden gaat rijden is het wellicht een idee om een vizier los aan te schaffen.

In principe past deze fietshelm op vrijwel elk volwassen hoofd, iedereen moet immers zijn of haar hobby gewoon op een veilige manier kunnen uitvoeren. Het kan zijn dat je de helm wel nog iets moet aanpassen met de instelmogelijkheden, maar er zit vrijwel altijd een optie tussen die goed afgesteld staat op jouw hoofd. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen op de regel.

Plus- en minpunten
Stevig – Verstelbaar – Niet te zwaar – 8 ventilatieopeningen
Geen vizier – Geen afneembaar voorpaneel
Verkrijgbaar bij:
ABUS Urban-I 3.0 Bekijk prijzen
Verstelbaar: Ja
Ventilatieopeningen: 14
Seizoen: 4-seizoenen
Materiaal: Polystyreen

De naam Urban doet vermoeden dat het een vrij moderne fietshelm is, en dat klopt ook. Zowel mannen als vrouwen zien er flitsend uit in deze fietshelm, maar dat is natuurlijk niet het belangrijkste, de praktische functies van deze helm zijn namelijk de reden dat deze helm als beste uit de test is gekomen.

Deze helm is vooral geliefd onder fietsers in Europa. De pasvorm, functies, en het materiaal zijn uitstekend in elkaar gezet waardoor je als fietser er alles aan gedaan hebt om veilig te zijn tijdens jouw deelname aan het verkeer. Natuurlijk is het nog wel belangrijk dat je ook de rest van jouw lichaam goed beschermt en dat de fiets in orde is. Als dat het geval is, is deze helm geschikt voor een groot aantal activiteiten.

Deze fietshelm is onder andere geschikt voor:

 • Mountainbiken;
 • Fietsen;
 • Triathlon;
 • Wielrennen;
 • BMX-en.

Opvallend beschermend

Een fietshelm kan op meerdere manieren beschermen; het kan je hoofd beschermen tegen een val, maar het kan er ook voor zorgen dat andere weggebruikers jou beter kunnen zien. De Urban-I 3.0 is voorzien van reflectoren en een geïntegreerd LED-achterlicht voor betere zichtbaarheid. Dit, in combinatie met de lichten op jouw fiets en eventuele reflectoren op kleding, zorgen ervoor dat jij niet te missen bent in het donker.

De batterij van het LED lampje moet wel regelmatig vervangen worden, zeker bij intensief gebruik, dus zorg dat je altijd een voorraad batterijen in huis hebt.

Deze helm is niet alleen stijlvol, maar zit ook vol praktische oplossingen zoals wij al eerder vermeld hebben. Een voorbeeld van de praktische oplossingen die deze helm te bieden heeft is het ingebouwde vliegengaas. Dankzij dit gaas kunnen er geen kriebelige insecten de helm invliegen of -kruipen. Ik hou persoonlijk niet echt van dingen met meer dan 2 poten, met uitzondering van een paar dieren zoals honden en katten, dus dit zou voor mij echt een uitkomst zijn.

Plus- en minpunten
Verstelbaar – Ingebouwd vliegengaas – Geïntegreerd LED-achterlicht – Vrij licht
Voldoet niet aan norm voor e-bikes – Batterij van lampje moet regelmatig vervangen worden
Verkrijgbaar bij:
Rogelli Bekijk prijzen
Verstelbaar: Ja
Ventilatieopeningen: 23
Seizoen: 4-seizoenen
Materiaal: Polycarbonaat

Wielrennen kan een gevaarlijke sport zijn. Er wordt vaak vergeten dat ongelukken in het verkeer niet zozeer door jouzelf komen, maar juist door de andere bestuurders. Het is daarom belangrijk om goede bescherming te dragen zoals de beste racefiets helm van 2022. Zeker tijdens het wielrennen, waar je met hoge snelheden te maken krijgt, is die bescherming cruciaal.

Een simpele fietshelm van de Action volstaat dan ook in de meeste gevallen niet. De Rogelli wielrenhelm is gemaakt van stevig materiaal en heeft daarnaast ook nog een aantal verborgen functies, hierdoor kun jij zonder stress met hoge snelheden door het verkeer fietsen.

Deze fietshelm is onder andere geschikt voor:

 • Racefiets;
 • Mountainbike;
 • BMX;
 • Skaten.

Van alle gemakken voorzien

De buitenlaag van deze fietshelm is gemaakt met een in-mold constructie en bevat een sterke polycarbonaat buitenlaag. Natuurlijk is de binnenkant ook zeer aangenaam, daar zijn namelijk schokabsorberende schuimkussens bevestigd. Dit scheelt een hoop. De helm is door vrijwel iedere volwassene te dragen dankzij het verstelsysteem aan de achterkant en kant tot XL gesteld worden.

Het kan wellicht even wennen zijn om deze fietshelm te dragen als je al een ander model gewend bent. De pasvorm is iets anders dan een standaard fietshelm.

Ook in de zomermaanden of tijdens een intensieve sportsessie in de herfst wordt deze helm niet te warm, dit heeft het te danken aan de 23 ventilatiegaten waardoor de warmte afgevoerd kan worden. Er is ook een insectennet aan de voorzijde van de helm zodat je geen last hebt van insecten die tegen je hoofd aanvliegen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van het verwisselbare vizier.

Plus- en minpunten
Inclusief vizier – Veel ventilatiegaten – Afneembaar voorpaneel – Verstelbaar
Geen MIPS – Het kan even wennen zijn, pasvorm is namelijk anders dan normale fietshelm
Verkrijgbaar bij:
ABUS Pedelec Bekijk prijzen
Verstelbaar: Ja
Ventilatieopeningen: 13
Seizoen: 4-seizoenen
Materiaal: Polystyreen

We hebben een aparte categorie gemaakt voor de beste speed Pedelec helm, dit is namelijk een bijzonder goed merk voor fietsers die graag met hoge snelheid fietsen in weer en wind. In dit geval is de ABUS Pedelec 2.0 ACE de beste fietshelm van dit merk in 2022.

Er zijn tal van slimme features beschikbaar om de fanatieke fietser te ondersteunen tijdens zijn tochten. Naast de extraatjes is er ook aandachtig gekeken naar de veiligheid, hierdoor voldoet de helm aan de strenge NTA 8776 veiligheidsnorm. Niet alleen het hoofd wordt beschermd tijdens het fietsen, maar ook de nek.

Deze fietshelm is onder andere geschikt voor:

Veilig fietsen in stijl

Het valt gelijk op dat deze helm er heel modern uitziet en anders gemaakt is dan de andere helmen in deze lijst. Er is een geïntegreerde regenkap aanwezig die je heel simpel over de helm kan trekken wanneer het gaat regenen. Daarnaast blijven je oren ook lekker warm dankzij de speciale earpadding terwijl je toch nog alle geluiden om je heen meekrijgt.

Je valt goed op in het verkeer dankzij het LED USB oplaadbare achterlicht in combinatie met de reflectiestickers, hierdoor heb je geen hoofdlamp nodig. En laten we ook het transparante vizier niet vergeten wat jouw ogen beschermt tegen wind en insecten. Dit vizier is tevens ook beschikbaar in een donkere tint zodat je geen last hebt van de zon.

Houd er wel rekening mee dat er geen kabel meegeleverd is om het oplaadbare achterlicht ook daadwerkelijk op te laden. Vaak heb je zo’n zelfde kabel wel in huis liggen, maar je kunt deze ook los kopen.

Plus- en minpunten
Inclusief vizier – Geïntegreerde regenkap – Inclusief earpadding – Beschermt ook de nek
Geen afneembaar voorpaneel – Geen oplader meegeleverd voor led lamp
Verkrijgbaar bij:
Cairbull Fietshelm Bekijk prijzen
Verstelbaar: Ja
Ventilatieopeningen: 22
Seizoen: 4-seizoenen
Materiaal: Kunststof

Als je het mountainbiken echt onder de knie hebt kun je je bij een vereniging aansluiten en meedoen aan wedstrijden. Het is echter wel belangrijk dat je altijd goede bescherming draagt, ook tijdens het oefenen. De Cairbull fietshelm is daarbij een goed begin.

Het uitoefenen van fietsen op een competitieve manier vergt betere bescherming dan recreatie fietsen waarbij je de fiets op de fietsendrager meeneemt en wel ziet waar je dit keer eens gaat fietsen. De Cairbull fietshelm staat ook wel bekend als de Polisport helm Sport ride, je kunt er dus vanuit gaan dat dit model de juiste bescherming kan bieden waar het nodig is. Je geniet van een optimale pasvorm dankzij het instelbare systeem.

Deze fietshelm is onder andere geschikt voor:

 • Wielrennen;
 • Mountainbike;
 • Triathlon;
 • BMX-en;
 • Fietsen.

Comfortabel op pad

Je zou denken dat goede bescherming betekent dat de helm ook wat zwaarder is, maar dit model weegt slechts 376 gram en is daardoor erg licht en comfortabel. De helm eventueel meenemen in de fietstas is hierdoor ook geen probleem, de fiets zal niet naar één kant trekken. Met een slank ontwerp zie je er ook nog eens goed uit. Deze fietshelm past goed tussen de 58 en 62 centimeter en is geschikt voor zowel mannen als vrouwen.

Door de kleur is viezigheid wel goed zichtbaar. Als je vaak in de regen fietst zul je de helm dus regelmatig schoon moeten vegen.

Sporten zorgt er natuurlijk ook voor dat er warmte ontstaat, zelfs wanneer je niet intensief bezig bent. De 22 ventilatieopeningen maken het mogelijk voor de warmte om te ontsnappen zodat je niet oververhit raakt. Zorg er natuurlijk nog wel altijd voor dat je een flesje water meeneemt.

Plus- en minpunten
Veel ventilatieopeningen – Verstelbaar – Lichtgewicht – Afneembaar voorpaneel
Geen vizier – Viezigheid goed zichtbaar
Verkrijgbaar bij:
Door: Sandra

Hi, ik ben Sandra! Producten testen en onderzoeken is ondertussen een van mijn hobby's geworden. Je maakt al gauw een miskoop, en daar was ik op een gegeven moment wel klaar mee. Samen met mijn collega's verdiep ik mij nu in verschillende producten in en rondom het huis. Mis je nog een advies? Neem dan contact met ons op!