Beste 5 fietsverlichtingen van 2022

Laatste ge-update in door Jasper van Campen

Elk jaar worden er zogenaamde fietscontroles gehouden op Nederlandse scholen, en dat is niet voor niets. Tijdens die controles wordt er gekeken of alles op de fiets in orde is. Denk hierbij aan remmen, ketting, stuurhoogte, zadelhoogte, maar ook de fietsverlichting. Dit zijn allemaal belangrijke onderdelen van een fiets waar je ook als volwassene rekening mee moet houden om veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer.

Jij wilt ook veilig kunnen fietsen, anders zou je niet op zoek zijn naar de beste fietsverlichting van 2022. Wij hebben verschillende verlichting met elkaar vergeleken en hebben de beste fietsverlichting uitgeroepen in verschillende categorieën. 

We zullen de beste fietslampen eerst laten zien, waarna we vrijgeven waar we op gelet hebben. Daarna zullen we ook nog wat tips meegeven voor het kopen van een nieuwe fietslamp en veel gestelde vragen beantwoorden.

# Product Maximaal bereik Branduren Oplaadbaar Prijs v.a.
1 AXA Niteline 11
Beste koop fietsverlichting
150 meter 55 € 10,39
2 TIKKENS
Best geteste fietsverlichting
200 meter 4 € 29,99
3 Axa Fiets Koplamp
Beste koplamp op batterijen
1000 meter 50 € 10,49
4 DESO Fietsverlichting Set
Beste fietsverlichting racefiets
500 meter 6 € 26,95
5 TIKKENS LED
Beste mtb verlichting
200 meter 4 € 25,99
Laatste prijs-update: woensdag 28 september 2022
AXA Niteline 11 Bekijk prijzen
Maximaal bereik: 150 meter
Branduren: 55
Oplaadbaar: Nee

Goede fietsverlichting hoeft niet altijd duur te zijn. Soms heb je genoeg aan een goedkoop setje wat toch prima zijn werk doet. Het Fietsverlichtingssetje van AXA Niteline 11 is hier een mooi voorbeeld van en is daarom uitgeroepen tot de beste koop fietsverlichting door ons.

Klein en compact, dat is waar er voor gegaan is met deze fietsverlichtingsset, maar dat betekent niet dat het geen krachtige lamp heeft. De lampen zorgen ervoor dat andere weggebruikers jou tot op 150 meter nog kunnen zien en vanzelfsprekend kun jij ook een flink stuk weg zien in het donker.

Een aantal productspecificaties van deze verlichting:

 • Maximaal bereik: 150 m;
 • Branduren: 55 uur;
 • Lichtsterkte: 1250 cd;
 • Oplaadbaar: Nee;
 • Waterbestendig: Ja;
 • Bevestigingswijze: Klikbevestiging;
 • Meegeleverde accu's/batterijen: 4.

Simpel werkt soms het beste

Een fiets zit al complex genoeg in elkaar, en dan wil je niet eerst nog eens uren tobben omdat je de lampen niet bevestigd krijgt. Gelukkig hoeft dat ook niet. Je bevestigt de lampjes door de rubberen bandjes om de stang heen te doen en vast te klikken. Zelfs kinderen kunnen dit met enige handigheid voor elkaar krijgen.

Helaas is het wel zo dat je regelmatig de batterijen zult moeten vervangen, deze zijn namelijk niet oplaadbaar. Het gaat om CR2032 batterijen.

De lampjes hebben 3 verschillende verlichtingsstanden: aan, knipper en glow. Wanneer de batterijen maximale capaciteit hebben kun je tot 55 uur gebruik maken van de 3 verschillende standen, maar in de praktijk betekent dit vaak dat je enkele maanden met de batterij kan doen gezien het licht niet constant aan staat.

Plus- en minpunten
Makkelijk te bevestigen – Geleverd met batterijen – 3 verschillende verlichtingsstanden – Compact design
Niet oplaadbaar – Rode lampje springt soms spontaan aan
Verkrijgbaar bij:
TIKKENS Bekijk prijzen
Maximaal bereik: 200 meter
Branduren: 4
Oplaadbaar: Ja

Er moet er altijd één de beste zijn, en wat ons betreft is de TIKKENS LED Fietsverlichting Set toch écht het beste setje van 2022. Met deze set heb je een voor- en achterlicht die beiden waterbestendig, duurzaam en lichtgewicht zijn. Dit model is beschikbaar in 360 lumen en 400 lumen.

Het valt gelijk op dat er een ander model gebruikt wordt dan we gewend zijn van fietsverlichting, maar dat heeft ook te maken met de sterkte. Deze unieke vorm maakt het ook mogelijk om de lamp te gebruiken tijdens het hardlopen, kamperen of andere activiteiten.

Een aantal productspecificaties van deze verlichting:

 • Maximaal bereik: 200 m;
 • Branduren: 4 uur;
 • Lumen: 360 lm;
 • Oplaadbaar: Ja;
 • Waterbestendig: Ja;
 • Bevestigingswijze: Klikbevestiging;
 • Meegeleverde accu's/batterijen: Niet nodig.

Veiligheid in het verkeer

Jaarlijks zijn er meer dan 50.000 fietsers die ernstig gewond raken in het verkeer, en het is natuurlijk niet de bedoeling dat jij deel uitmaakt van die cijfers. Een fietshelm is daarom altijd belangrijk om te dragen, maar ook goede fietsverlichting draagt daaraan bij. Met deze set ben je tot op 200 meter zichtbaar voor andere weggebruikers.

Deze lampen werken middels een interne accu die opgeladen kan worden met een usb kabel. Veel mensen vinden dit een voordeel, maar het kan ook een nadeel zijn als je de lampen vergeet op te laden of het kabeltje kwijt bent omdat je dan geen batterijen kunt gebruiken als alternatief.

Of je nu een oma fiets, kinderfiets, herenfiets, of mountainbike gebruikt, deze lampjes passen op iedere fiets dankzij de flexibele banden. Bij een hobbelige weg zoals je bij mountainbiken ziet blijven de lampen goed zitten.

Plus- en minpunten
4 Verlichtingsstanden – USB oplaadbaar – Quick Release montage – Geschikt voor alle fietsen
Geen batterijen mogelijk – Geen handleiding
Verkrijgbaar bij:
Axa Fiets Koplamp Bekijk prijzen
Maximaal bereik: 1000 meter
Branduren: 50
Oplaadbaar: Nee

De beste koplamp op batterijen zie je vaak bevestigd op omafietsen en is niet voor niets populair, het is namelijk een fijne lamp die goed zijn werk doet en niet te moeilijk is in gebruik. Hij is niet heel speciaal wat betreft uniek zijn, maar dat maakt deze lamp misschien ook juist weer mooi.

Wanneer je het licht van deze koplamp ziet in het donker weet je zeker dat je het je niet verbeeld, hij is namelijk lekker fel en zorgt ervoor dat je tot op 1000 meter gezien kan worden. Het licht wat de lamp jou kan bieden voor eigen zicht is echter slechts 15 kilometer, maar zorgt er wel voor dat je andere weggebruikers niet kan verblinden waardoor er alsnog een ongeluk zou gebeuren.

Een aantal productspecificaties van deze verlichting:

 • Maximaal bereik: 1000 m;
 • Branduren: 50 uur;
 • Lumen: 7 lm;
 • Oplaadbaar: Nee;
 • Waterbestendig: Ja;
 • Bevestigingswijze: Framebevestiging;
 • Meegeleverde accu's/batterijen: 1.

Gebruiksgemak is ook belangrijk

Gelukkig is het gebruik van deze lamp zo simpel dat hij zelfs aangezet kan worden door een jong kind, er wordt namelijk gebruik gemaakt van een eenvoudige drukknop.

We vinden het wel jammer dat er slechts één batterij meegeleverd wordt.

Plus- en minpunten
Goed zichtbaar – Lange batterijduur – Gebruiksvriendelijk – Gaat automatisch uit
Niet geschikt voor elke fiets – Slechts één batterij meegeleverd
Verkrijgbaar bij:
DESO Fietsverlichting Set Bekijk prijzen
Maximaal bereik: 500 meter
Branduren: 6
Oplaadbaar: Ja

Een grote groep mensen gebruikt fietsen niet alleen als transportmiddel maar ook als sport. Tijdens het sporten is het echter ook belangrijk om goede bescherming en verlichting te gebruiken. Verlichting is belangrijk om de weg en eventuele obstakels te zien, maar ook om goed gezien te worden door andere weggebruikers. Omdat sportfietsen toch iets anders in elkaar zitten hebben we ook de beste fietsverlichting voor de racefiets onderzocht.

Voor velen mensen is het gebruik van batterijen een grote ergenis omdat ze constant leeg raken en je deze steeds moet vervangen. Dat is verleden tijd met dit model, je kunt deze namelijk gemakkelijk opladen met een usb-kabel. De accu gaat tussen de 4 en 24 uur mee afhankelijk van hoe je het licht gebruikt.

Een aantal productspecificaties van deze verlichting:

 • Maximaal bereik: 500 m;
 • Branduren: 4-24 uur;
 • Lumen: 450 lm;
 • Oplaadbaar: Ja;
 • Waterbestendig: Ja;
 • Bevestigingswijze: Kliksysteem;
 • Meegeleverde accu's/batterijen: 2.

Zeer helder licht voor betere zichtbaarheid

Je kunt kiezen tussen vier verschillende verlichtingsstanden: helder, zeer helder, langzame flits en snelle flits. De heldere stand gebruikt 200 lm en de zeer heldere stand 450 lm, een flink verschil dus. Daarom is de zeer heldere stand ook beter geschikt voor onbebouwde omgevingen waar geen verlichting is, en de heldere stand in de bebouwde kom.

Let erop dat het achterlampje veel dunner en kwetsbaarder is dan de voorlamp. Bevestig deze daarom veilig op de achterkant van jouw fiets op zo'n manier dat eventuele bagage het niet kapot kan drukken.

Ook de achterlamp heeft vier verschillende standen om uit te kiezen waarvan drie knipperend met verschillende snelheden. De accu van het achterlampje gaat tussen de 4 en 12 uur mee afhankelijk van welke stand je kiest.

Plus- en minpunten
Zeer helder licht – USB oplaadbaar – Ook geschikt voor sportfietsers – Inclusief 2 usb kabels
Achterlampje vrij kwetsbaar – Geen batterij mogelijk
Verkrijgbaar bij:
TIKKENS LED Bekijk prijzen
Maximaal bereik: 200 meter
Branduren: 4
Oplaadbaar: Ja

Praktisch gezien hebben de meeste mountainbikes geen fietsverlichting. In plaats daarvan wordt vaak met een losse lamp gewerkt. Wij hebben TIKKENS LED Fietsverlichting Helmlamp uitgeroepen tot beste mtb verlichting.

Dit lampje bestaat eigenlijk uit twee lampjes zodat je zowel een voor- als achterlicht hebt en kan makkelijk bevestigd worden op elke type fietshelm. Natuurlijk kun je deze lamp ook op je helm bevestigen tijdens een andere sport zoals paardrijden, hardlopen of kamperen.

Een aantal productspecificaties van deze verlichting:

 • Maximaal bereik: 200 m;
 • Branduren: 4-12 uur;
 • Lumen: 400 lm;
 • Oplaadbaar: Ja;
 • Waterbestendig: Ja;
 • Bevestigingswijze: Quick Release bevestigingsbanden;
 • Meegeleverde accu's/batterijen: Niet nodig.

Zien en gezien worden

Beide lampen hebben verschillende standen waar je uit kan kiezen zodat je goed zichtbaar bent in elke situatie. Het voorlicht heeft een wijde hoek zodat je ook op donkere landsweggetjes gezien kan worden.

Het kan een beetje oefening vergen om onder de knie te krijgen hoe je de lamp gebruikt, verschillende combinaties van de drukknop hebben namelijk andere effecten. Na een paar keer weet je echter niet beter en is deze lamp makkelijk te gebruiken.

Je hoeft je geen zorgen te maken dat je ooit met een lege lamp komt te zitten want er is een oplaadindicatie aanwezig die jou vertelt wanneer de batterijen bijna leeg zijn. Het duurt ongeveer 4 uur voor een volle accu waarna je de lamp 4 tot 9 uur kunt gebruiken afhankelijk van de lichtstand.

Plus- en minpunten
Kan bevestigd worden aan een helm – Binnen 4 uur opgeladen – Helder licht – Makkelijk te monteren
Het bedienen vergt wat oefening – Geen batterij mogelijk
Verkrijgbaar bij:
Door: Jasper van Campen
 • Jasper is het brein achter DeBeste.com, met een online marketing achtergrond. Hij is woonachtig in het mooie Zeewolde.
 • Hij is o.a. bekend van SEO Benelux meet-up juni 2022.
 • Jasper heeft zijn HBO communicatie opleiding afgerond aan de Hogeschool Zuyd in Maastricht.

Lees meer over Jasper