Beste fietszadel 2022

Laatste ge-update in door Stijn

Als Nederlanders fietsen we wat af. Gemiddeld fietst elke Nederlander zo'n ... per jaar, waarvoor we elektrische fietsen, wielrenfietsen, vouwfietsen of nog andere modellen. Ongeacht waar je op fietst, lekker zitten is daarbij erg belangrijk! Daarom hebben we in deze review de beste fietszadels van 2022 voor je op een rij gezet.

Daarbij hebben we gekeken naar de hardheid van het zadel, het gewicht, de breedte en natuurlijk de prijs. Na uitgebreide tests en vele uren zitten is daar uiteindelijk het Decathlon fietszadel als beste zadel van 2022 uit de test gekomen. Toch hebben we hier ook nog lekker fietszadels voor mannen, vrouwen en een fietszadel tegen zadelpijn!

Beste fietszadel tegen zadelpijn
Gel Comfort
Bol.com
Gel Comfort
Beste fietszadel voor prostaat
Voltano
Bol.com
Voltano
Beste fietszadel e-bike
Selle SMP Tour
Bol.com
Selle SMP Tour
Decathlon Fietszadel Bekijk prijzen
Hardheid: Gemiddeld
Gewicht: 470 gram
Breedte: 195 mm
Hierom zijn we fan:
Dagelijkse verplaatsingen
Prijs
Extra breed
Omafietsen
Let hierop:
Mannen
Sportieve houding

Geschikt voor: Dames die korte ritjes maken op een model fiets met een rechte rug.

Laten we beginnen met het beste dames fietszadel van 2022, het Decathlon fietszadel. Het grote voordeel van dit fietszadel is dat je deze kunt gebruiken voor dagelijkse bewegingen, bijvoorbeeld voor:

 • Het naar school brengen van je kinderen;
 • Korte fietsritjes op vakantie;
 • Het doen van boodschappen.

Het beste zadel van 2022

Een van de fietsen waarvoor dit zadel zeer geschikt is, is een omafiets. Dit komt omdat het een zeer breed zadel is, waardoor je veel ondersteuning krijgt als je in een hoek van 90 graden zit. Aangezien dit bij omafietsen vaak het geval is, is deze zeer geschikt.

Daarnaast is ook de prijs van het fietszadel zeer voordelig. Hoewel het sportief fietszadel nog net wat goedkoper is, mogen we over de prijs van dit zadel ook niet klagen. Er zijn namelijk verschillende andere zadels die een stuk soms wel drie keer zo duur zijn.

De minpunten van het fietszadel

Heb je een fiets thuis staan die zowel door jouw man als door jezelf gebruikt wordt, dan is dit zadel minder geschikt. Bij mannen zitten de zitbotjes namelijk dichter bij elkaar, waardoor het kan zijn dat het gaat schuren tijdens het fietsen.

Zoals we hierboven al konden lezen, is het zadel daarnaast ook minder geschikt voor een sportieve zithouding. Dit komt doordat het een breed zadel is, terwijl je bij een sportieve fietshouding juist een smaller zadel nodig hebt. Voor wielrenners of mountainbikers is dit dus niet geschikt.

Het beste fietszadel voor vrouwen van 2022 voor dagelijkse verplaatsingen.

Verkrijgbaar bij:
Gel Comfort Bekijk prijzen
Hardheid: Zacht
Gewicht: 520 gram
Breedte: 160 mm
Hierom zijn we fan:
Gelzadel
Ventilatiekanaal
Demping
Man en vrouw
Let hierop:
Sportieve fietsers
Zwaarder zadel

Geschikt voor: Semi-sportieve fietsers die vaak last hebben van zadelpijn.

Heb je al meerdere zadels uitgeprobeerd, maar nog geen geschikt zadel kunnen vinden dat zadelpijn voorkomt? Met dit Gel Comfort zadel is dat geregeld! Deze kun je zowel op een vouwfiets, reguliere fiets als elektrische fiets gebruiken. Aangezien deze ook tegen water kan, kun je deze gewoon op de fietsendrager doen!

Ventilatiekanaal

Het zadel beschikt over een uitstekend ventilatiekanaal, waardoor je tijdens het fietsen geen last krijgt van een warme kont. Dit kan er juist voor zorgen dat je gaat zweten en dat het tijdens het fietsen gaat schuren.

Doordat dit ventilatiekanaal er zit, is het zadel ook een stuk geschikter voor zowel mannen als vrouwen. Naast dat het voor mannen een stukje ventilatie biedt, zorgt dit er ook voor dat je minder last krijgt van je edelen delen. Ook het feit dat het een zachter zadel is draagt hier aan bij.

Doordat het zadel geschikt is voor zowel mannen als vrouwen, is dit ook het perfecte zadel om op een fiets te plaatsen die door jullie beiden gebruikt wordt. Hierdoor hoef je geen ander zadel te monteren of twee fietsen aan te schaffen. .

Demping van een zacht zadel

Er zijn verschillende manieren waarop het zadel zorgt voor een goede demping:

 • De gel in het zadel
 • Flexibele brug
 • Ergonomisch ontwerp

Ondanks dat het je veel zitcomfort biedt, zorgt dit er wel voor dat het zadel direct ook een stuk zwaarder is dan bij de hierboven genoemde zadels. Dit zorgt er ook voor dat het zadel minder geschikt is voor de sportieve fietsers, aangezien het design te breed en het zadel te zwaar is.

Het beste zadel tegen zadelpijn vanwege de gel, flexibele burg en ergonomische houding.

Verkrijgbaar bij:
Voltano Bekijk prijzen
Hardheid: Zacht
Gewicht: 670 gram
Breedte: 210 mm
Hierom zijn we fan:
Uitsparing
Gelpads
Gemakkelijk schoonmaken
Korte ritjes
Let hierop:
Gewicht
Breed zadel

Geschikt voor: Mannen die graag kortere ritjes maken

De mannen die veel op een fiets zitten zullen het vast wel herkennen, je krijgt last van je prostaat als je regelmatig fietst. Het Voltano fietszadel heeft daarvoor een oplossing, namelijk de uitsparing in het midden. Deze zet minder druk op de prostaat, waardoor ook de pijn af zal nemen.

De fysieke kenmerken

Kijken we naar de fysieke kenmerken van het product, dan vallen er een drietal punten op:

 • Er zit een uitsparing voor mannen;
 • De gelpads zorgen voor enorm veel comfort;
 • Het materiaal is enorm gemakkelijk schoon te maken.

Laten we beginnen met de uitsparing voor mannen, die ervoor zorgt dat er voor mannen minder druk op de prostaat komt te liggen. Hierdoor heb je er minder last van. De geldpads zorgen daarnaast nog voor een extra beetje comfort.

Daarnaast is het fietszadel ook eenvoudig schoon te maken en kun je deze gewoon buiten laten staan. Het materiaal kan uitstekend tegen regen en ook met een sopje kun je het zadel schoonmaken.

Als laatste kenmerk en tevens ook minpunt willen we vermelden dat het een breder zadel is dan normaal. Hierdoor kan deze voor mannen met zitbotjes die dichter bij elkaar zitten, onprettig aanvoelen. Probeer deze dan ook eerst even uit.

Verschil met een hard zadel

Het verschil met een hard zadel is dat dit zachte zadel meer geschikt is voor de kortere ritjes. Op deze zachte zadels zit je minder voorover gebogen, waardoor je hier ook meer ondersteuning wilt. Het is ook een van de redenen dat er ergonomische zadels ontworpen worden.

Een tweede verschil is dat dit Voltano fietszadel een stuk zwaarder is dan de hierboven genoemde zadels. Dit maakt het ook een van de beste zadels van 2022, aangezien dit veel stevigheid biedt. Het kan echter wel zijn dat je dit zelf als zwaar ervaart.

Het beste fietszadel voor ondersteuning bij mannen door de uitsparing, de gelpads en de eenvoud van het schoonmaken.

Verkrijgbaar bij:
Selle SMP Tour Bekijk prijzen
Hardheid: Gemiddeld
Gewicht: 664 gram
Breedte: 218 mm
Hierom zijn we fan:
Uitsparing
Ventilatie
Merk
Unisex
Let hierop:
Prijs
Gewicht

Geschikt voor: Mensen met een elektrische fiets die veel comfort op de fiets willen.

En tot slot hebben we nog het beste fietszadel voor mensen met elektrische fietsen. Dit Selle SMP Tour fietszadel biedt enorm veel stevigheid en is geschikt voor zowel mannen als vrouwen door de brede achterkant maar de spitsere punt.

Uitsparing en ventilatie

Voor mensen die net even een tandje harder willen trappen of als je wat verder naar voren gebogen zit, is dit zadel erg geschikt. De uitsparing zorgt er namelijk voor dat er minder druk op de edele delen komt, vooral bij mannen.

Daarnaast zorgt de ventilatie voor een aantal voordelen:

 • Minder last van warme billen;
 • Bewegingsvrijheid voor mannen;
 • Flexibiliteit van het zadel.

Het gewicht van het zadel zorgt ervoor dat deze genoeg stevigheid biedt voor op een elektrische fiets. Heb je echter een normale fiets, dan kan het zadel wel aan de zware kant zijn. Het zadel weegt namelijk meer dan 600 gram.

De prijs van het product

Vergelijken we de prijs van dit Selle zadel met de andere zadels in deze review, dan ligt de prijs een stuk hoger. Zo zijn er zadels die meer dan 6 keer goedkoper zijn dan dit zadel.

Hiervoor krijg je echter wel een zadel van een zeer goed merk. Ook fietszadels als de Selle Royal Drifter is een fietszadel van dit merk dat enorm goed verkocht wordt. Ook voor de sportieve fietser hebben zij verschillende goede fietszadels.

Het beste fietszadel voor elektrische fietsen vanwege de stevigheid, de uitsparing en de ventilatie.

Verkrijgbaar bij:
Product Hardheid Gewicht Breedte
Decathlon Fietszadel Decathlon Fietszadel
Beste dames fietszadel
Gemiddeld 470 gram 195 mm Bekijk prijzen
Gel Comfort Gel Comfort
Beste fietszadel tegen zadelpijn
Zacht 520 gram 160 mm Bekijk prijzen
Voltano Voltano
Beste fietszadel voor prostaat
Zacht 670 gram 210 mm Bekijk prijzen
Selle SMP Tour Selle SMP Tour
Beste fietszadel e-bike
Gemiddeld 664 gram 218 mm Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 25 maart 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.