Beste Filter of gemalen koffie 2022

Laatste ge-update in door Eva

Nederlanders zijn gek op koffie. Uit onderzoek blijkt dat we zelfs meer koffie drinken dan Zuid-Amerikaanse landen als Colombia, Peru en Guatemala. Naast dat je kunt kiezen voor bonenkoffie, pads en cups, drinken we als Nederlanders nog steeds veel filterkoffie. Daarom hebben we hier de beste filterkoffie van 2022 voor je op een rij gezet.

Deze hebben we vergeleken op basis van de smaak van de koffie, de hoeveelheid gemalen koffie in de pak, het aanbevolen gebruik en natuurlijk de prijs. Hier is Fairtrade Original als beste filterkoffie van 2022 in de categorie 'Duurzaam' naar voren gekomen. Benieuwd naar andere goede filterkoffie in de categorieën Arabica, Robusta of decafé filterkoffie? Hier vind je er alles over!

Beste duurzame filterkoffie
Fairtrade Original
Koffievoordeel
Fairtrade Original
Best 100% arabica filterkoffie
illy classico
Koffievoordeel
illy classico
Beste 100% robusta filterkoffie
Celeste d'Oro
Koffievoordeel
Celeste d'Oro
Beste sterke (pittige) filterkoffie
Segafredo espresso casa
Koffievoordeel
Segafredo espresso casa
Beste caffeine vrije filterkoffie (decaf)
Lavazza Caffè Decaffeinato
Koffievoordeel
Lavazza Caffè Decaffeinato
Fairtrade Original Bekijk prijzen
Smaak: Hinten van fruit, cacao, noten en chocola
Hoeveelheid: 500 gram
Aanbevolen gebruik: French press, filter machine, lungo
Hierom zijn we fan:
Toegankelijk
Duurzaam
Romige tonen
Grote verpakking
Let hierop:
Prijs
Kracht

Geschikt voor: Mensen die graag koffie drinken die op een duurzame manier tot stand is gekomen.

We trappen deze review af met de beste duurzame filterkoffie van 2022, de Fairtrade Original gemalen koffie. Dit komt allereerst door de romige tonen van de koffie. Naast dat er in hinten van fruit in zitten, proef je ook:

 • Cacao
 • Noten
 • Chocolade

Dit maakt de koffie ook erg toegankelijk voor een groot publiek. Doordat de verpakking 500 gram bevat, krijg je meer koffie dan bijvoorbeeld bij de Illy classico gemalen espressokoffie, waar je maar 250 gram in een blik krijgt.

Duurzame gemalen koffie

Doordat de gemalen koffie duurzaam verkregen is, draag je als koper bij aan de toekomst van de koffieboeren. De meerprijs die je betaalt voor dit product, komt namelijk ten goede aan coöperaties van koffieboeren en hun gezinnen. Hierdoor kunnen zij een leefbaar inkomen verdienen.

Hierdoor komen we direct ook bij een van de aandachtspunten, namelijk dat de prijs wat hoger ligt in vergelijking met andere soorten filterkoffie in deze review. Zo is de Segafredo koffie niet alleen goedkoper, maar krijg je ook meer kopjes koffie uit dezelfde hoeveelheid gemalen koffie.

Toegankelijke koffie

De koffie van Fairtrade is zoals benoemd erg toegankelijk. Dit komt onder meer doordat deze een kracht van 6 uit 12 heeft. Hierdoor valt deze eigenlijk altijd in de smaak en kun je deze zonder zorgen in je koffiezetapparaat doen.

Belangrijk is nog wel om te vermelden dat deze koffie minder geschikt is als je van sterke koffie houdt. Persoonlijk doe ik dit wel, dus voor mij is deze gemalen filterkoffie wat minder geschikt.

De beste toegankelijke en duurzame filterkoffie van 2022 met een romige smaak!

Verkrijgbaar bij:
illy classico Bekijk prijzen
Smaak: Chocola, karamel en bloemachtige aroma’s
Hoeveelheid: 250 gram
Aanbevolen gebruik: Espresso
Hierom zijn we fan:
Handig blik
Espresso
Heerlijke smaak
Combinatie van bonen
Let hierop:
Prijs
Gewone koffie

Geschikt voor: Liefhebbers van een lekker bakje espresso van gemalen koffiebonen.

Voor liefhebbers van een heerlijk kopje koffie van Arabica bonen is deze Illy Classico Espresso zeer geschikt. Deze Illy koffie is samengesteld door bonen uit verschillende landen te gebruiken, waaronder:

 • Ethiopië
 • Colombia
 • Costa Rica
 • Brazilië
 • India

Illy Classico gemalen espressokoffie

Zoals de fabrikant zelf ook al aangeeft, is het de lekkerste gemalen koffie voor een kopjes espresso. Dit komt onder meer door de bonen die gebruikt zijn. Hierdoor is de koffie direct ook een stuk minder geschikt voor koffiedrinkers die graag Americano drinken.

De smaakvolle koffie is erg toegankelijk, een belangrijk kenmerk van Arabica bonen. De branding is zacht, terwijl je smaken van chocolade, karamel en bloemachtige aroma's kunt proeven. Bij ons viel deze koffie enorm in de smaak.

Geleverd in blik

Een groot voordeel van de koffie is dat deze geleverd wordt in blik. Hierdoor kun je deze makkelijk opslaan en loop je niet het risico dat de zak uitscheurt. Daarnaast kun je het blik daarna ook nog gebruiken voor andere doeleinden.

Helaas zorgt dit ook voor de hogere prijs van de gemalen bonen. Je betaalt namelijk per 500 gram zo'n 50% meer dan wanneer je voor de duurzame bonen van Fairtrade kiest. Ook ten opzichte van de andere verschillende soorten gemalen koffie is deze een stuk duurder. Let hier dus op als je de Illy gemalen koffie aanschaft.

De beste gemalen koffie voor een heerlijk kopje espresso in de ochtend!

Verkrijgbaar bij:
Celeste d'Oro Bekijk prijzen
Smaak: Donkere chocola, nootmuskaat, citrus
Hoeveelheid: 500 gram
Aanbevolen gebruik: Espresso, koffie met melk varianten
Hierom zijn we fan:
Chocolade
Snelfiltermachine
Sterke koffie
Prijs
Let hierop:
Sterk
Zwarte koffie

Geschikt voor: Mensen die houden van een sterk en lekker kopje koffie.

Liefhebbers van sterke koffie opgelet! Deze Celeste d'Oro is een koffie die je moet proberen. Deze heeft een sterkte van 9 op 12, waardoor deze sterker is dan de meeste andere koffie in deze review. Hierdoor krijg je dus een lekker sterk kopje koffie.

Sterke koffie

Voor iemand die vaak koffie drinkt én die sterke koffie lekker vindt, is het heerlijke koffie. Wil je graag een zachter kopje koffie, dan kan de Fairtrade Original uitkomst bieden. Deze is net wat zachter en daarom wat toegankelijker.

Doordat de koffie gemalen is en hiermee bijzonder sterk is, raden we aan om te beginnen met een koffie met melk variant, zoals cappuccino of latte macchiato. Dit maakt het toegankelijker om de koffie te drinken.

De sterke koffie is daarbij geschikt voor filter koffiemachines, waardoor je voor grotere groepen ook prima koffie kunt zetten. Bij sommige nespresso machines kun je kiezen voor zowel cups als filterkoffie. Ook hier kun je deze aromatische koffie gewoon gebruiken.

Wat we bij deze koffie proeven is dat de smaken die op de verpakking staan, ook echt worden waargemaakt. Zo proeven we bij deze koffie:

 • Donkere chocoladesmaak
 • Tikje nootmuskaat
 • Lichte citrussmaak

Prijs

Tot slot willen we de prijs nog als voordeel noemen. Samen met de Lavazza Caffè Decaffeinato is dit de goedkoopste filterkoffie in deze review. Hiermee zijn ze niet alleen goedkoper dan de meeste versie koffiebonen, maar ook goedkoper dan de andere filterkoffie in deze review.

De beste robusta filterkoffie van 2022 met een intense en sterke smaak voor echte koffiedrinkers!

Verkrijgbaar bij:
Segafredo espresso casa Bekijk prijzen
Smaak: Mokka en gekarameliseerd fruit
Hoeveelheid: 250 gram
Aanbevolen gebruik: Espresso
Hierom zijn we fan:
Sterk
Italiaanse sferen
Arabica en Robusta bonen
Aantal koppen koffie
Let hierop:
Koffie varianten
Kleine verpakking

Geschikt voor: Espressodrinkers die de sterkste koffie willen!

Elke dag weer genieten van het beste kopje espresso? Met deze Segafredo Espresso Casa kan het. Wat ons betreft is de sterke koffie vergelijkbaar met de prestaties uit een echte pistonmachine! En dat voor een scherpe prijs.

De gemalen bonen

De gemalen koffie bestaat uit zowel Arabica bonen als Robusta bonen. Hierdoor heb je het beste van twee werelden, namelijk de zachte smaak van Arabica met de sterke tinten van Robusta. Dit maakt de koffie zeer geliefd, zeker onder de Italianen. Hier is het een bijzonder groot merk. Waan je dus helemaal in Italiaanse sferen!

Helaas zorgt dit er wel voor dat deze gemalen koffie minder geschikt is voor andere koffie varianten. Daarbij moet je denken aan:

 • Cappuccino
 • Americano
 • Latte Macchiato

Geschikt voor espresso

Doordat deze koffie uitsluitend geschikt is voor gebruik met espresso, kun je meer kopjes koffie zetten dan met de andere gemalen koffie varianten. Hierdoor krijg je uit 250 gram maar liefst 36 kopjes espresso.

Dit zorgt er wel weer voor dat de pakken koffie klein zijn. Vergelijken we dit met de andere zakken gemalen koffie, dan is dit wel klein. Dit zien we wel als belangrijk verbeterpunt. De prijs van de koffie zouden we wel prima noemen, vergelijkbaar met andere varianten.

De beste espresso koffie vanwege de sterke smaak en de combinatie van Arabica en Robusta koffiebonen.

Verkrijgbaar bij:
Lavazza Caffè Decaffeinato Bekijk prijzen
Smaak: Tonen van gedroogd fruit en lichte chocola
Hoeveelheid: 250 gram
Aanbevolen gebruik: Hele dag door
Hierom zijn we fan:
De hele dag door
Zachte smaak
Duurzaam
Prijs
Let hierop:
Heel licht
Sporters

Geschikt voor: Mensen die graag de inname van cafeïne willen beperken en daardoor cafeïnevrije koffie drinken.

Cafeïne kan je als sporter net dat beetje extra geven. Ook als je in de ochtend moeite hebt om wakker te worden of te blijven, dan kan cafeïne uitkomst bieden. Helaas kan het je slaap ook negatief beïnvloeden, zo blijkt uit onderzoek van Max Vandaag. In dat geval biedt Lavazza Caffè Decaffeinato een optie.

Voordelen cafeïnevrije koffie

Het voordeel van cafeïnevrije koffie is dat je dit eigenlijk de hele dag door kunt drinken. Daarnaast zijn er echter nog verschillende andere gezondheidsvoordelen:

 • Verlaagd de bloeddruk;
 • Beter inslapen;
 • Minder pieken en dalen in je energie.

De koffiebonen zijn op een duurzame manier verworven, waardoor het ook eerlijke koffie is. De zachte smaak zorgt ervoor dat deze voor iedereen gemakkelijk te drinken is. Let er wel op dat het voor mensen die graag sterke koffie drinken even wennen kan zijn.

We zien daarnaast nog dat de prijs erg goed is. De prijs per kopje koffie ligt hierdoor een stuk lager, ondanks dat je wel maar een pak van 250 gram krijgt. Hierdoor moet je wel vaker een nieuwe zak koffie kopen.

Sporters

Ben je een fanatieke sporter en ben je telkens op zoek naar net die ene procent? Dan is deze koffie wellicht niet geschikt voor jou. Hierdoor profiteer je namelijk niet van de voordelen die cafeïne met zich meebrengt.

De perfecte koffie voor mensen die 's avonds willen genieten van koffie, zonder problemen te krijgen met inslapen.

Verkrijgbaar bij:
Product Smaak Hoeveelheid Aanbevolen gebruik
Fairtrade Original Fairtrade Original
Beste duurzame filterkoffie
Hinten van fruit, cacao, noten en chocola 500 gram French press, filter machine, lungo Bekijk prijzen
illy classico illy classico
Best 100% arabica filterkoffie
Chocola, karamel en bloemachtige aroma’s 250 gram Espresso Bekijk prijzen
Celeste d'Oro Celeste d'Oro
Beste 100% robusta filterkoffie
Donkere chocola, nootmuskaat, citrus 500 gram Espresso, koffie met melk varianten Bekijk prijzen
Segafredo espresso casa Segafredo espresso casa
Beste sterke (pittige) filterkoffie
Mokka en gekarameliseerd fruit 250 gram Espresso Bekijk prijzen
Lavazza Caffè Decaffeinato Lavazza Caffè Decaffeinato
Beste caffeine vrije filterkoffie (decaf)
Tonen van gedroogd fruit en lichte chocola 250 gram Hele dag door Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: donderdag 30 maart 2023
Door:
Eva

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywriter. Sindsdien schrijft ze met veel plezier voor Debeste.com. 

Verder reist Eva het liefst de hele wereld rond, kookt ze graag vegetarische gerechten en speelt ze met veel plezier op de piano. Voor jou duikt zij in de wereld van kookspullen, hondenbrokken en andere huis-tuin-en-keukenartikelen.