Wat zijn de voordelen van filterkoffie?

Door: Eva
Laatste update: 15 augustus 2022

De laatste jaren neemt de interesse voor koffie en alternatieve zetmethoden sterk toe. Hoewel filterkoffie lange tijd een beetje een ouderwets imago had, komt filterkoffie de laatste tijd weer in zwang. Zowel handmatig gezet met een dripper en een weegschaal als met een aeropress of zelfs een klassiek koffiezetapparaat. Maar welke voordelen heeft het zetten van filterkoffie precies in vergelijking met andere soorten koffie?

De voordelen van filterkoffie op een rijtje

Als je gek bent op koffie kan zo af en toe een kop filterkoffie zetten zeker niet ontbreken in je koffieroutine. Of misschien zet je liever dagelijks een kop filterkoffie, de voordelen van deze klassieke manier van koffiedrinken zijn namelijk legio:

  • Filterkoffie bevat minder cafestol. Dit verhoogt het LDL-cholesterol in je bloed waardoor je een verhoogde kans hebt om bijvoorbeeld een herseninfarct te ontwikkelen. Filterkoffie is daarom gezonder.
  • Filterkoffie is makkelijk te zetten en je kunt een grote pot voor meerdere personen zetten.
  • Een portafilter of percolator schoonmaken kost best veel tijd. Filterkoffie geeft authentieke koffie, maar het filter kun je samen met de koffiedik bij het GFT-afval gooien.
  • Experimenteren met verschillende typen bonen, smaken en de manier van de koffie fijnmalen is makkelijker dan bij espresso als je bijvoorbeeld houdt van speciality coffee.
  • Een filterapparaat is goedkoper in de aanschaf dan een espressoappraat.
  • Je kunt makkelijk zelf bepalen hoe sterk je de koffie wilt zetten. Hoe meer schepjes koffie je in het filter stopt ten opzichte van je water, hoe sterker je ‘bakkie’ zal worden.

Filterkoffie koud drinken

Je kunt filterkoffie overigens ook af laten koelen en koud drinken met een ijsklontjes en misschien wat suiker en melk. Er zijn ook fanatieke koffiezetters die liever een coldbrew maken door koud water over koffie te schenken en dit een flink aantal uren te laten trekken. Een koude filterkoffie kan voor een snel effect ook zeker voldoen om koffie op een warme dag te drinken.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer