Zijn koffiefilters composteerbaar?

Door: Eva
Laatste update: 15 augustus 2022

Wanneer je een kop koffie zet met je filterapparaat heb je altijd een filter over met dikke koffiedrap of koffiedik. Maar waar moet je dit afval weggooien? In het restafval of toch bij het GFT-afval? Zijn koffiefilters met andere woorden composteerbaar?

Kunnen koffiefilters op de composthoop of niet?

Voor de drinkers van deze ouderwetse koffievariant is er nog meer goed nieuws dan alleen de prijs per kopje. Koffiefilters zijn namelijk composteerbaar. Toch is er wel een aantal zaken om op te letten als je koffiefilters zelf gaat composteren met bijvoorbeeld een compostbak of apparaat:

  • Koffiefilters zonder bleek zonder doorgaans beter om te composteren dan gebleekte filters
  • Koffie kan flink uitharden en daardoor je compost ondoordringbaar maken, meng het dus al in een vroeg stadium met ander GFT-afval
  • De koffie mag dan zuur zijn en hoge PH-waarde hebben, het zuurgehalte blijft doorgaans achter in de koffie die we drinken en komt minder terug in de koffiedik

Wat groeit goed op koffiedik?

Koffiedik is uitermate geschikt voor verschillende soorten planten in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan rododendrons die goed groeien op een licht zurige grond. Ook hortensia’s kunnen baat hebben bij koffiedik. Verder gedijen wortels maar ook tomaten goed op koffiedik.

Van oudsher staat koffiedik ook bekend als goede ondergrond voor paddenstoelen. Sommige telers maken zelfs gebruik van koffiedik voor hun paddenstoelenteelt. Oesterzwammen en shiitakes groeien bijvoorbeeld zeer goed op koffiedik.

Koffiedik om nieuwe producten te maken

Koffiedik is niet alleen te gebruiken voor compost in je tuin, het kan ook gebruikt worden om producten te maken, zoals bijvoorbeeld koffiebekers of rietjes. Van oude koffiedik kunnen nanovezels gemaakt worden die een beetje lijken op hout en een bijzonder donker materiaal produceert. Ook zeep kan van koffiedik gemaakt worden. Het is dus een veelzijdig product dat goed geryceld kan worden. Gooie je koffiedik dus zeker niet zomaar bij het restafval.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer