Waarom is föhnen slecht voor je haar?

Door: Eva
Laatste update: 15 augustus 2022

Je haar föhnen is een makkelijke manier om snel je haar droog te maken, maar na verloop van tijd kan het wellicht je haar beschadigen. Hoe komt dat en op welke manier kun je voorkomen dat je haar föhnen je haar beschadigt?

Waarom beschadigt föhnen je haar?

Als je vaak je haar föhnt kun je merken dat je haar uitdroogt en doffer wordt. De föhn laat je haar snel opdrogen door hitte, maar die hitte kan er ook voor zorgen dat je haar meer en meer hydratatie verliest. Het water op je haar verdampt te snel. Maar het wordt nog technischer. Je haar bevat eiwitten, deze heten met een paar moeilijk woorden epicuticle, exocuticle en endocuticle. De laagjes eiwitten op je haar kunnen door de warmte van de föhn beschadigen, wat je haren doffer maakt. Op deze manier is föhnen dus slecht voor je haar.

Hoe voorkom je schade na het föhnen?

Je haar föhnen is dus niet goed voor je haar, maar het is zeker niet zo dat je de föhn maar meteen helemaal weg moet doen. Er zijn namelijk gelukkig veel oplossingen om beschadiging te voorkomen:

  • Föhn je haar op een koudere stand en neem de tijd voor het proces. Mensen met krullen doen dit al langer met goede resultaten.
  • Bescherm je haren met een hittebestendiger
  • Föhn niet elke dag en limiteer ook het aantal keer dat je je haar wast. Je kunt bijvoorbeeld eens per week ook je haar wassen met een droogshampoo.
  • Laat je haren af en toe drogen aan de zon in plaats van föhnen.
  • Let erop of de föhn gebruik maakt van keramische technologie. Dit helpt om het haar beter en gelijkmatiger droog te blazen.

Alles met mate en een goede föhn

Een goede föhn met de juiste opzetstukken en verschillende standen kan je daarom helpen je haar gezond te houden. Gebruik je föhn met mate en op een goede manier en voorkom droog, dof en futloos haar.

Over de auteur

Eva
Hoofdredacteur

Eva heeft al meer dan 5+ ervaring als tekstschrijver. Dat begon al tijdens haar studie journalistiek, maar haar passie lag bij pakkende, online content. Daarom maakte zij in 2019 de switch naar copywr... Lees meer