Beste fotoprinter 2022

Laatste ge-update in door Tiewen

Foto’s maken we tegenwoordig op een digitale camera of zelfs een smartphone. Natuurlijk zijn er liefhebbers van nostalgie die het fotorolletje aanhouden, toch grijpen de meeste mensen naar fotograferen op een digitale manier. De foto’s op je telefoon of fotocamera kun je altijd bekijken op het schermpje of via een kabeltje op je laptop of computer. Soms wil je liever een foto printen. In dat geval is een fotoprinter een onmisbaar apparaat in je woning. Met een fotoprinter print je foto’s zo scherp mogelijk uit op fotopapier. Wat is de beste fotoprinter en welke printer is ideaal om aan te sluiten op je smartphone? Uit een reeks van fotoprinters hebben we vijf fotoprinters uitgekozen. Daarbij komt de Canon PIXMA TS5350a uit de test als beste fotoprinter voor thuis.

Beste fotoprinter voor thuis
Canon PIXMA TS5350a
Coolblue
Canon PIXMA TS5350a
Beste all in one fotoprinter
HP ENVY Inspire 7924e
Coolblue
HP ENVY Inspire 7924e
Beste mobiele fotoprinter / telefoon
Canon Zoemini
Bol.com
Canon Zoemini
Canon PIXMA TS5350a Bekijk prijzen
Afdruksnelheid: zwarte pagina klaar in: 4,6 seconden
Printresolutie: 1.200 bij 4.800 dots per inch
Aantal cartridges: 2
All-in-one: Ja
Hierom zijn we fan:
De printer is de goedkoopste thuisprinter maar biedt goede resoluties van 1.200 bij 4.800 dots per inch.
Let hierop:
De materiaalkeuze is wat aan de lichte kant, waardoor de printer niet stevig oogt.

We hebben de Canon PIXMA TS5350a getest als beste printer voor thuis. Deze  zogenoemde all-in-one printer van Canon kan zowel printen, scannen als kopiëren. Deze printer werkt met inkjet en beschikt over twee cartridges. Als je losse kleuren wilt gebruiken, is het beter te kiezen voor een printer met 4 cartridges of meer.

We hebben met deze printer verschillende foto’s van onze smartphone en digitale camera geprint. Het resultaat was wat ons betreft erg goed voor een thuisprinter. De kleuren zijn scherp met een printresolutie van 1.200 bij 4.800 dots per inch en de foto’s komen snel uit de printer. In minder dan 5 seconden rolt de eerste zwarte pagina uit de printer.

Wat we zelf erg handig vonden waren de afgescheiden fotolades voor gewoon A4-papier en fotopapier. Zo kun je ook gewone afbeeldingen voor bijvoorbeeld een zakelijke presentatie, snel uitprinten.

Makkelijk te installeren

Een printer installeren is nog wel eens een gedoe hebben we gemerkt. De Canon PIXMA TS5350a vonden we juist makkelijk te installeren. We hoefden slechts vier stappen te volgen:

 • Installatie (Set Up) kiezen
 • De modelnaam invoeren en op Ga klikken
 • Op Start klikken, onze printer voorbereiden en doorgaan naar Verbinden
 • De instructies volgen die op ons scherm verschenen

Zo makkelijk was het installeren van onze printer. We konden snel aan de slag en wisten enkele leuke kiekjes op papier te krijgen. Helaas is de printer wel wat gammel gemaakt met vrij fragiele kunststof materialen. Omdat de printer slechts 99 euro kost, denken we dat het installatiegemak en de mooie foto’s dat nadeel teniet kunnen doen. De Canon fotoprinter biedt de beste prijs kwaliteitsverhouding.

HP ENVY Inspire 7924e Bekijk prijzen
Afdruksnelheid: zwarte pagina klaar in: 16 seconden
Printresolutie: 1.200 bij 4.800 dots per inch
Aantal cartridges: 2
All-in-one: Ja
Hierom zijn we fan:
Ideaal voor zowel foto’s printen als scannen en kopiëren van meerdere pagina’s tegelijkertijd.
Let hierop:
Wat duurdere printer dan vergelijkbare thuismodellen maar met dezelfde printresoluties.

Naast de all-in-one fotoprinter van Canon PIXMA TS5350a, hebben we ook een andere all-in-one fotorpinter kunnen testen. We denken dat de HP ENVY Inspire 7924e als all-in-one fotoprinter een streepje voor heeft op de Canon PIXMA TS5350a. Dat komt volgens ons met name door de functie automatische documentinvoer (ADF).

Met deze functie kun je een stapel papier (maximaal 35 pagina’s) in één keer kopiëren of printen. Dat scheelde ons veel tijd als we bijvoorbeeld een rapport of contract met meerdere pagina’s moesten kopiëren of scannen.

Andere handige functies

De bovenstaande functie is niet geschikt voor fotoprinten, beseffen we. De printer heeft verschillende handige functies die wel van toepassing zijn op foto’s. Zo konden we bijvoorbeeld:

 • Randloos printen
 • Gebruik maken van wifi en bluetooth
 • Ons aanmelden voor HP+ en zo HP Instant Ink voor een proefperiode van 9 maanden ontvangen
 • Dubbelzijdig afdrukken

Een nadeel van de printer vinden we dat de resoluties niet hoger zijn dan bijvoorbeeld de Canon PIXMA TS5350a. Die is namelijk ook 1.200 bij 4.800 dots per inch. Bovendien duurt het bijna 11 seconden langer voordat de eerste zwarte pagina uit de printer is dan bij de Canon. Het gemak zit hem daarom vooral in de all-in-one functies, die met een stapel en dubbelzijdig printen net wat meer bieden dan de Canon. Je betaalt daar echter wel wat meer voor: 185 euro tegenover net geen 100 euro voor de Canon.

Daarnaast kostte het ons wat meer tijd om de printer te installeren. Dat komt volgens ons doordat je de HP Smart-app moet installeren en daardoor wat meer stappen moet nemen om de printer te koppelen.

Verkrijgbaar bij:
Epson Expression Photo XP-8700 Bekijk prijzen
Afdruksnelheid: zwarte pagina klaar in: 10 seconden
Printresolutie: 1.200 bij 5.760 dots per inch
Aantal cartridges: 6
All-in-one: Ja
Hierom zijn we fan:
Geweldige fotokwaliteit en mooie kleuren dankzij zes cartridges.
Let hierop:
Niet de snelste printer en koppelt matig met Apple.

Wil je het wat hogerop zoeken dan de bovenstaande all-in-one fotoprinters omdat je fotografeert met een spiegelreflexcamera en professioneel bent? Met deze Epson Expression Photo XP-8700 konden we printen in een hoge resolutie. 1.200 bij 5.760 dots per inch. We konden maar liefst zes cartridges in deze printer stoppen, een stuk meer dan twee, zoals bijvoorbeeld de Canon PIXMA TS5350a en HP ENVY Inspire 7924e.

Met zes cartridges vonden we in kleur printen veel makkelijker gaan. Als een bepaalde kleur op was, is het makkelijk de cartridge vervangen. Bij twee cartridges is het risico dat bijvoorbeeld rood al op is, maar blauw wel print, met vreemde kleuren op je foto’s tot gevolg.

Snel genoeg voor foto’s, niet als all-in-one

De eerste zwarte pagina rolde binnen 10 seconden uit de printer. Daarmee is deze professionele Epson Expression Photo XP-8700 vrij vlot vinden wij. Als je echter veel en vaak print, is het niet de meest ideale printer. Ook voor het scannen van meerdere pagina’s tegelijk, kun je beter een ander model kiezen, zoals de HP ENVY Inspire 7924e. Dit is een all-in-one model en beter geschikt voor zulke taken.

De installatie is ook niet heel complex en bestaat uit maar vier stappen:

 • We moesten surfen naar Epson.nl
 • De naam van de printer invoeren
 • De printer instellen
 • Het programma downloaden

Al met al hebben we mooie scherpe foto’s kunnen printen op fotopapier. De printer is snel genoeg als je geduld hebt, maar wat te langzaam als je bijvoorbeeld grafieken voor een presentatie moet printen waarvan elke deelnemer een kopietje in handen moet hebben. Veel printen kost veel tijd.

Daarnaast vonden we de koppeling met Mac niet sterk. Toen we de printer op dit besturingssysteem instelde, waren er problemen om verbinding te maken. Soms gaf de printer geen signaal na een printopdracht.

Canon Zoemini Bekijk prijzen
Afdruksnelheid: zwarte pagina klaar in: N.V.T.
Printresolutie: 314 bij 600 dots per inch
-
All-in-one: Nee
Hierom zijn we fan:
kleine compacte printer voor foto’s printen als je onderweg bent.
Let hierop:
speciale papier dat je nodig hebt is niet goedkoop.

Een mobiele fotoprinter kon wat ons betreft niet ontbreken in deze test van de beste fotoprinters. Deze Canon Zoemini is volgens ons de beste mobiele fotoprinter die we getest hebben. Een mobiele fotoprinter is geen enorme inkjet printer die je verbindt met je laptop of computer, maar een zeer compacte fotoprinter waarmee je overal waar je bent foto’s kunt printen. Deze printer maakte van onze telefoon een soort polaroidcamera.

Compacte printer voor overal

Waar printers als de Canon PIXMA TS5350a ideaal zijn voor thuis en werken met cartridges en grote A4-formaten, werkt de Canon Zoemini juist overal. We moesten speciale ZINK-velletjes in deze compacte printer stoppen. Zo’n velletje is maar 5 bij 7,6 centimeter groot. Het product zelf is 83 x 19 x 119 millimeter groot.

Met deze printer konden we printen zonder inkt. De techniek erachter heet ZINK-technologie. ZINK, staat voor zero ink en niet voor zink als metaal. Het is een thermische manier van printen. We printten dus met hitte en niet met inkt met deze printer.

De printresolutie is 314 x 600 inch. Daarmee doet de kwaliteit wel wat onder voor de andere printers. Maar erg is dat niet. We moesten natuurlijk op een veel kleiner velletje printen met een kleiner apparaat. Daardoor verwachtten we ook niet meer dan van een thuisprinter. We waren daarom blij verrast met het relatief scherpe resultaat.

We vonden het installeren van de Canon Zoemini niet heel complex. Het kostte ons slechts een paar minuten.

 • We moesten een app downloaden op onze telefoon
 • De Canon Zoemini koppelen met bluetooth in de instellingen
 • De printer konden we ook koppelen met NFC door onze telefoon simpelweg op de printer te leggen. De rest gaat automatisch.

Het nadeel van het gebruik van deze mini fotoprinter vinden we dat je speciaal duur papier moet kopen en dat de fotootjes erg klein zijn. Het is daarom vooral een leuk gadget om te hebben als je bijvoorbeeld al op je vakantie foto’s wilt printen of bijvoorbeeld op een feestje snelle foto’s wilt laten printen van je gasten. Voor gebruik van foto’s printen na een reis, is een thuisprinter een betere keuze dan deze pocket printer denken we.

Verkrijgbaar bij:
Canon PIXMA TS6351a Bekijk prijzen
Afdruksnelheid: zwarte pagina klaar in: 4 seconden
Printresolutie: 1.200 bij 4.800 dots per inch
Aantal cartridges: 5
All-in-one: Ja
Hierom zijn we fan:
Print randloos en scherp met 5 cartridges.
Let hierop:
De printresoluties zijn niet zo hoog maar de prijs is dat wel.

In onze zoektocht naar een goede fotoprinter voor A4, stuitten we op deze Canon PIXMA TS6351a. Dit is meteen de duurste fotoprinter in deze hele test, maar heeft wat ons betreft een aantal voordelen ten opzichte van enkele andere printers in deze test.

Zo oogt de printer op ons wat steviger dan de Canon PIXMA TS5350a. De printer heeft ook vijf cartridges in plaats van twee. Dat is er overigens wel eentje minder dan de Epson Expression Photo XP-8700 die 40 euro minder kost en ook randloos kan printen. Wat echter een voordeel is ten opzichte van de professionele printer is dat je sneller print, namelijk binnen 5 seconden.

Het installeren van deze printer is niet complex

Installeren vonden we erg makkelijk en werkt hetzelfde als bij de Canon PIXMA TS5350:

 • Installatie (Set Up) kiezen
 • De modelnaam invoeren en op Ga klikken
 • Op Start klikken de printer voorbereiden en doorgaan naar Verbinden
 • De instructies volgen die op het scherm verschijnen

Al met al vonden we dit de beste printer voor A4 omdat de printer op de beste manier volledige prints zonder randen kon printen. Helaas is de printer wel de duurste uit de test en biedt het met 1.200 bij 4.800 dots per inch niet de beste printresolutie uit de test. Daarom is de Epson Expression Photo XP-8700 beter als je professioneel en scherp wilt printen denken we.

Verkrijgbaar bij:
Product Afdruksnelheid: zwarte pagina klaar in Printresolutie Aantal cartridges All-in-one
Canon PIXMA TS5350a Canon PIXMA TS5350a
Beste fotoprinter voor thuis
4,6 seconden 1.200 bij 4.800 dots per inch 2 Bekijk prijzen
HP ENVY Inspire 7924e HP ENVY Inspire 7924e
Beste all in one fotoprinter
16 seconden 1.200 bij 4.800 dots per inch 2 Bekijk prijzen
Epson Expression Photo XP-8700 Epson Expression Photo XP-8700
Beste professionele fotoprinter
10 seconden 1.200 bij 5.760 dots per inch 6 Bekijk prijzen
Canon Zoemini Canon Zoemini
Beste mobiele fotoprinter / telefoon
N.V.T. 314 bij 600 dots per inch
-
Bekijk prijzen
Canon PIXMA TS6351a Canon PIXMA TS6351a
Beste a4 foto printer
4 seconden 1.200 bij 4.800 dots per inch 5 Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: vrijdag 3 februari 2023
Door:
Tiewen
 • Tiewen is een freelance copywriter die schrijft over van alles. Hij heeft een achtergrond in de journalistiek. Hij komt uit Nederland maar woont nu in Gdansk in Polen aan de Baltische kust.
 • Hij is o.a. bekend van de Speld waar hij een paar jaar geleden wat artikelen schreef
 • Tiewen is afgestudeerd als historicus maar heeft ervaring in de journalistiek