Foundation, wat is het?

Laatste update: 17 februari 2022

Je foundation mooi aanbrengen is een moeilijkere opdracht dan je denkt. Ik leg je in dit artikel uit wat foundation nou precies is en hoe je het optimaal gebruikt voor jouw huidtype.

Wat is foundation?

Foundation is een cruciaal onderdeel van je make-up routine. Het is de basis waarmee je je opmaakt voordat je andere make-up aanbrengt.

Foundation wordt gebruikt om een glad en egaal oppervlak te creëren waarop de rest van je make-up aangebracht kan worden, en het kan ook gebruikt worden om oneffenheden op de huid te verbergen. Foundation is er in verschillende soorten en formules, zoals in vloeibare, crème- of poedervorm.

Verschillende soorten foundation

  • Vloeibare foundation: deze soort foundation wordt aangebracht met een kwast of sponsje, en droogt snel op tot een matte finish.
  • Crème foundation: deze soort foundation wordt met de vingers of een sponsje aangebracht, en heeft een betere dekking dan vloeibare foundations, maar heeft toch een natuurlijk matte of dewy finish.
  • Poeder foundation: dit type foundation is het beste voor de droge huid omdat het de olieproductie op het gezicht helpt reguleren en tegelijkertijd dekking geeft.
image

Foundation voor een vette huid

Een vette huid kan frustrerend zijn omdat het voortdurend overtollig talg produceert, wat tot puistjes kan leiden. Het zorgt er ook voor dat je make-up in een mum van tijd van je gezicht afglijdt, waardoor het moeilijk is om een foundation te vinden die langer dan een paar uur blijft zitten.

De beste foundations voor de vette huid zijn die met een matte finish, die de poriën niet verstoppen en geen puistjes veroorzaken. Maar de juiste vinden kan lastig zijn, vooral als je niet weet wat de ingrediënten zijn van het product dat je op het oog hebt.

Foundation voor een droge huid

De juiste foundation kiezen is een kwestie van vallen en opstaan. Het kan zijn dat je een paar verschillende moet proberen voor je degene vindt die voor jou het beste werkt.

Foundations voor de droge huid zijn meestal dikker dan die voor de vette huid. Ze kunnen ook meer dekking hebben dan foundations die voor normale of gemengde huidtypes bedoeld zijn. Als je nou een droge huid mét puistjes hebt, moet je ook gaan voor een foundation die niet-comedogeen is!

Over de auteur

Make-over Martje

Martje heeft jaren geleden gewerkt als schoonheidsspecialiste en nagelstyliste. Nu houdt ze zich op een andere manier bezig binnen de beautybranche. Ze test producten, geeft advies, doet make-uptutori... Lees meer