Beste gaming laptop 2022 - Top 5

Laatste ge-update in door Jasper

Wereldwijd groeit de online gaming markt enorm. In 2020 werd er in Nederland meer dan 1 miljard euro uitgegeven aan gaming. Maar naast dat het voor velen een vorm van ontspanning is, stimuleert het ook creativiteit, leer je sneller beslissingen nemen en verhoog je je reactietijd ermee. Daarbij maakt het niet uit of je kiest voor een Xbox, Playstation, Nintendo Switch of gaming laptop. Wil jij deze skills ook verder ontwikkelen? Dan hebben we hier de beste gaming laptops van 2022 voor je!

Deze gaming laptops hebben we vergeleken op basis van het werkgeheugen & opslagcapaciteit, de verversingssnelheid, de processor die gebruikt is, de grootte van het scherm en natuurlijk de prijs. Hier is de MSI GL66 Pulse 11UEK-036NL als beste gaming laptop van 2022 uit de test gekomen. Benieuw welke gaming laptop geschikt is voor jouw budget? In deze uitgebreide review lees je er meer over!

MSI GL66 Pulse 11UEK-036NL Bekijk prijzen
Processor: Intel Core i7
Werkgeheugen / Opslagcapaciteit: 16 GB / 1 TB
Ververssingssnelheid: 144 Hz
Hierom zijn we fan:
Werkgeheugen - Verversingssnelheid - Solid State Drive - Schoolwerk
Let hierop:
Netstroom - Prijs

We beginnen deze review direct beginnen met de beste gaming laptop van 2022, de MSI GL66 11UEK-036NL. Bij het spelen van verschillende games valt direct de NVIDIA GeForce videokaart op. We hebben een aantal games gespeeld, zoals Call of Duty, waarbij opvalt dat deze gewoon op de hoogste instellingen gespeeld kunnen worden.

Daarnaast zijn we enorm fan van de 144 hertz verversingssnelheid. Hierdoor is er sprake van zeer vloeiende beelden en dit is ook direct een van de belangrijkste verschillen met een reguliere laptop. Zelfs als je de snelste spellen speelt, waaronder bijvoorbeeld shooters of racespellen, is er sprake van vloeiende beelden en zorgt het voor een zeer mooie game ervaring. Games die je onder meer kunt spelen zijn:

 • League of Legends
 • Fortnite
 • Call of Duty
 • Red Dead Redemption

Schoolwerk

Geef je er de voorkeur aan om deze gaming laptop ook voor school te gebruiken, dan kun je profiteren van de krachtige processor, de intel core i7, én het werkgeheugen van maar liefst 16GB. Het grote voordeel hiervan is dat je meerdere zware taken kunt uitvoeren, wat het een zeer krachtige gaming laptop maakt. Denk daarbij aan het gebruik van Photoshop en verschillende andere programma's tegelijk. Ook het streamen naar bijvoorbeeld Twitch is hierdoor geen enkel probleem. Met een Solid State Drive (SSD) opslagcapaciteit van 1 TB is daarnaast ook niks mis!

Kies je ervoor om te streamen, dan is het belangrijk om je gaming laptop aan te sluiten op de netstroom. Evenals de meeste gaming laptops zorgt dit voor sterk verbeterde prestaties. Zelfs bij een nieuwe gaming laptop is dit belangrijk, aangezien features van de laptop automatisch uitgeschakeld worden als de stroom niet is aangesloten.

Kijken we naar de prijs van deze gaming laptop, dan valt het wel direct op dat dit de duurste uit deze review is. Waar andere gaming laptops in 2022 rond de €1.000 zitten, zit deze gaming laptop van MSI er ruim boven. Let er dus goed op of deze laptop ook binnen budget past, zeker als je ook nog een gaming headset, gaming muis of gaming toetsenbord wil aanschaffen.

Met afstand de beste gaming laptop van 2022 door het grote werkgeheugen en de hoge verversingssnelheid.

Verkrijgbaar bij:
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15ARH05 82EY00LRMH Bekijk prijzen
Werkgeheugen / Opslagcapaciteit: 8 GB / 512 GB
Ververssingssnelheid: 60 Hz
Processor: AMD Ryzen 5
Hierom zijn we fan:
NVIDIA GeForce GTX 1650 - Verlichte toetsen - Anti-reflecterende scherm - Poorten
Let hierop:
VR Games - Netstroom

Qua fysieke eigenschappen valt het bij de Lenovo Ideapad Gaming 3 15ARH05 92EY00LRMH op dat je gebruik kunt maken van verlichte toetsen. Hiermee kun je hetzelfde bereiken als bijvoorbeeld met een gaming toetsenbord, die in veel gevallen ook over verlichting beschikt. Natuurlijk is dit ook het geval bij een gaming muis. Met deze gaming laptop bereik je echte hetzelfde.

Een ander sterk punt van deze game laptop is dat er sprake is van een anti-reflecterend scherm. We zien dit bij weinig gaming laptops terug, maar toch heeft Lenovo besloten om hier wel gebruik van te maken. Het grote voordeel hiervan is dat je hierdoor minder last hebt van:

 • Reflectie
 • Vette vingerafdrukken
 • Lichtinval op je scherm

Daarnaast beschikt de gaming laptop over verschillende usb poorten. Zo zijn er drie usb-aansluitingen, is er sprake van een HDMI-poort en kun je je game laptop aansluiten op een ethernet poort. Dit zorgt ervoor dat je nóg sneller kunt gamen en dat je geen last hebt van bijvoorbeeld lag of haperingen tijdens het gamen.

Verbeterpunten

Een van de belangrijkste verbeterpunten is misschien wel de videokaart. De huidige NVIDIA videokaart laat je verschillende games op hoge kwaliteit spelen, maar toch zien we dat de NVIDIA GeForce RTX toekomstbestendiger is, zeker als in de toekomst VR-games spelen de voorkeur geniet. Dan is een RTX videokaart een betere variant. Combineer dit met de AMD Ryzen processor en je hebt een van de beste gaming laptops van dit moment.

Daarnaast zien we ook bij deze krachtige laptop dat deze op netstroom moet zijn aangesloten om tot de beste prestaties te komen. Als je een gaming laptop aanschaft is dit überhaupt een ding om rekening mee te houden. Kies je ervoor om bijvoorbeeld in de trein of onderweg te spelen, dan kan het zijn dat de laptop niet tot de ultieme prestaties komt. Toch geeft de gaming laptop je wel de mogelijkheid om onderweg te spelen, iets wat met een gaming pc bijvoorbeeld niet kan.

De best geteste gaming laptop door de uitstekende prestaties, fysieke eigenschappen en het aantal usb-poorten!

Verkrijgbaar bij:
MSI GF63 Thin 10SC-683NL Bekijk prijzen
Werkgeheugen / Opslagcapaciteit: 16 GB / 512 GB
Ververssingssnelheid: 60 Hz
Processor: Intel Core i7
Hierom zijn we fan:
Prijs - USB-aansluitingen - RAM geheugen - Speakers
Let hierop:
Verversingssnelheid- SSD-opslag

Een van de beste gaming laptops, ditmaal voor minder dan €1.000, is de MSI GF63 Thin 10SC-683NL. De prijs-kwaliteit verhouding van deze gaming laptop is extreem goed, vooral vanwege een aantal van de software capaciteiten die door MSI zijn ingebouwd. Hoewel de kwaliteit minder is dan de hierboven genoemde MSI gaming laptop, is de prijs ook een stuk interessanter. Naast de prijs is namelijk ook het RAM-geheugen een van de grote voordelen.

Het intern geheugen, ook wel RAM genoemd, bedraagt namelijk 16 GB, waardoor je voldoende ruimte hebt om ook zwaardere taken op de laptop uit te voeren. Denk daarbij aan bijvoorbeeld Photoshop. Natuurlijk is het werkgeheugen ook zeer geschikt voor het spelen van de zwaardere games, waaronder bijvoorbeeld:

 • Fortnite
 • League of Legends
 • Videos- en foto's bewerken

Helaas hebben we hier ook direct een van de minpunten te pakken en dat is het SSD geheugen van maar 512 GB. Wil je meerdere zware games opslaan, dan kom je hiermee al snel in de problemen. Dit is dus zeker een aspect waar je rekening mee moet houden. Daarnaast zien we dat je door de beperkte NVIDIA GeForce GTX 1650 de echte grote games, waaronder Red Dead Redemption, niet kunt spelen.

Dit zien we ook terug aan de verversingssnelheid van 60 Hz. Dit wil namelijk zeggen dat je de echte snelle games niet vloeiend kunt spelen, waarbij je moet denken aan racespellen of de snellere shooters.

USB-poorten en speakers

Voor de echte gamers zijn er met vier USB-poorten voldoende mogelijkheden, bijvoorbeeld om een gaming headset of gaming muis aan te sluiten. Daarnaast heeft de gaming laptop ook een HDMI-poort, zodat je ook een gaming monitor kunt aansluiten om de games op een groter scherm af te kunnen spelen. Toch kan dit ook door het grote 15.6 inch scherm.

De geïntegreerde speakers zorgen er tot slot nog voor dat je een complete game-ervaring hebt. Het is daarmee niet noodzakelijk om een gaming headset aan te schaffen, maar mocht je dit wel willen dan is dat natuurlijk geen enkel probleem.

Een uitstekende gaming laptop voor minder dan €1.000 met speakers, vier usb-poorten en een groot RAM-geheugen.

Verkrijgbaar bij:
Asus VivoBook 15X571GT-BQ009T Bekijk prijzen
Werkgeheugen / Opslagcapaciteit: 8 GB / 512 GB
Ververssingssnelheid: 60 Hz
Processor: Intel Core i5
Hierom zijn we fan:
Prijs - Simpele games - Intel Core processor - Verlicht toetsenbord
Let hierop:
Zware programma's & games - Werkgeheugen

Na verschillende asus gaming laptops bekeken te hebben, is de Asus Vivobook 15X571GT de beste gaming laptop van dit merk. Dit komt vooral door de uitstekende prijs van de laptop, die voor ongeveer €700 al in de winkel verkrijgbaar is. Hoewel je hierdoor mindere specificaties krijgt dan bij de andere laptops in deze review, zijn de mogelijkheden nog steeds uitstekend. Laten we er eens naar gaan kijken.

Deze gaming laptop bevat een mindere videokaart die alleen geschikt is voor de simpelere games, waarbij je moet denken aan bijvoorbeeld The Sims. Deze spellen vereisen minder van het werkgeheugen dan de grotere spellen. Hier zien we ook direct een van de minpunten, aangezien het 8 GB werkgeheugen aan de lage kant is. Ook het 512 GB SSD valt wat tegen als we dit vergelijken met de andere gaming laptops.

De Intel Core i5 processor zorgt ervoor dat je eenvoudige games zonder problemen kunt spelen. Toch zien we dat je hierdoor, in combinatie met de NVIDIA GeForce GTX 1650, minder mogelijkheden hebt dan met een betere videokaart. Zo heb je bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om:

 • Video's te bewerken
 • Cyberpunk 2077 te spelen
 • Assassin's Creed Valhalla te spelen
 • Multitasken met meerdere zware programma's

Verlicht toetsenbord

Een van de grote voordelen is natuurlijk het verlichte toetsenbord dat deze Asus gaming laptop gebruikt. Deze zorgt er namelijk voor dat een gaming toetsenbord in principe overbodig is, terwijl ook een gekleurde gaming muis niet direct een vereiste is. Toch maakt dit het gamen wel een stuk leuker én kun je hierdoor preciezer mikken bij shooters.

Met een prijs van rond de €700 is dit een zeer geschikte laptop met uitstekende specificaties.

Verkrijgbaar bij:
Dynabook Satellite Pro C50-E-102 Bekijk prijzen
Werkgeheugen / Opslagcapaciteit: 8 GB / 512 GB
Ververssingssnelheid: 144 Hz
Processor: Intel Core i5
Hierom zijn we fan:
Prijs - Accuduur - Beginners - Anti-reflecterend scherm
Let hierop:
Geheugen - Processor

Onder de beste game laptops scharen we ook deze Dynabook Satellite Pro C50-E-102. Een van de grootste voordelen van deze game laptop is namelijk dat dit de goedkoopste gaming laptop in deze review is, om nog maar niet te spreken over een gaming desktop! Bij een gaming pc ligt de prijs in veel gevallen nog een stuk hoger.

Dit maakt het direct ook een van de gaming laptops die geschikt is voor beginners. Doordat de accu maar liefst 12.5 uur mee kan, is het een multifunctionele laptop, die je tevens kunt gebruiken om bijvoorbeeld je schoolwerk te doen. Na een lange dag school heb je onderweg nog voldoende accuduur om onderweg in de trein een spel te spelen. Hierdoor komen we ook direct tot de mindere punten van deze gaming laptop.

We zien namelijk dat de gaming laptop een beperkt geheugen heeft én dat de Intel core niet voldoende kwaliteit heeft om het spelen van de zwaarste games mogelijk te maken. Hoewel het geheugen van maar 512 GB ssd niet voldoende is, is de videokaart ook niet krachtig genoeg om zware games te spelen.

Anti-reflecterende scherm

Het anti-reflecterende scherm zorgt ervoor dat je geen vette vingers op het scherm krijgt én dat je nog steeds uitstekend kunt gamen als de zon op je scherm schijnt. Hiermee onderscheidt het zich ook van andere gaming laptops in deze prijscategorie.

Er zijn tot slot nog verschillende externe aansluitingen die je kunt gebruiken, bijvoorbeeld:

 • 2 USB poorten
 • 1 HDMI poort
 • USB C poort

Hierdoor sluit je gemakkelijk een gaming toetsenbord of gaming muis aan, terwijl je de laptop ook kunt aansluiten op een gaming monitor.

Een uitstekende laptop voor beginners die aan alle eisen voldoet om de simpelste spellen te spelen én om voor school te gebruiken.

Verkrijgbaar bij:
Product Werkgeheugen / Opslagcapaciteit Ververssingssnelheid Processor
MSI GL66 Pulse 11UEK-036NL MSI GL66 Pulse 11UEK-036NL
Beste koop gaming laptop
16 GB / 1 TB 144 Hz Intel Core i7 Bekijk prijzen
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15ARH05 82EY00LRMH Lenovo IdeaPad Gaming 3 15ARH05 82EY00LRMH
Best geteste gaming laptop
8 GB / 512 GB 60 Hz AMD Ryzen 5 Bekijk prijzen
MSI GF63 Thin 10SC-683NL MSI GF63 Thin 10SC-683NL
Beste game laptop onder 1000 euro
16 GB / 512 GB 60 Hz Intel Core i7 Bekijk prijzen
Asus VivoBook 15X571GT-BQ009T Asus VivoBook 15X571GT-BQ009T
Beste game laptop onder 700 euro
8 GB / 512 GB 60 Hz Intel Core i5 Bekijk prijzen
Dynabook Satellite Pro C50-E-102 Dynabook Satellite Pro C50-E-102
Beste game laptop onder 600 euro
8 GB / 512 GB 144 Hz Intel Core i5 Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: dinsdag 30 mei 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit