Beste Gaming Monitor 2022 - Top 5

Laatste ge-update in door Jasper

Als je al jaren bezig bent met miljoenen binnenhalen via Dota 2 of je bent juist nieuw met het uitzoeken van de perfecte game monitor: we willen allemaal zonder te glitchen een supersnelle monitor. Tegenwoordig hebben deze gaming monitoren functies die alleen bij wedstrijden te zien waren, maar nu is een probleemloos spel voor iedereen gewoon op je zolderkamer beschikbaar! 

De Samsung Odyssey G5 C27G55T die we hebben vergeleken biedt een fantastische FreeSync, maar voor iedereen die tevreden is met een mooi, goed-werkend beeldscherm zijn er ook goede goedkopere opties beschikbaar.

Van verschillende maten tot verversingssnelheid: we vergeleken 5 verschillende soorten gaming monitoren.

Product Schermdiagonaal Verversingssnelheid Reactietijd
Samsung Odyssey G5 C27G55T Samsung Odyssey G5 C27G55T
Beste koop game monitor
27 inch 144 Hz 1 ms Bekijk prijzen
iiyama G-MASTER Black Hawk G2740HSU iiyama G-MASTER Black Hawk G2740HSU
Best geteste game monitor
27 inch 75 Hz 1 ms Bekijk prijzen
MSI Optix G241 MSI Optix G241
Beste game monitor ps4
23,8 inch 144 Hz 1 ms Bekijk prijzen
BenQ ZOWIE XL2411P BenQ ZOWIE XL2411P
Beste game monitor ps5
24 inch 144 Hz 1 ms Bekijk prijzen
LG 32UN500 LG 32UN500
Beste 4k game monitor
32 inch 60 Hz 4 ms Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 7 juni 2023
Samsung Odyssey G5 C27G55T Bekijk prijzen
Reactietijd: 1 ms
Schermdiagonaal: 27 inch
Verversingssnelheid: 144 Hz
Hierom zijn we fan:
Hoge resolutie - Curved design - FreeSync - Verversingssnelheid van 144Hz
Let hierop:
Hoogte verstelbaar - Geen ingebouwde speakers

Kijken we naar de combinatie van prijs en kwaliteit, dan koopt de Samsung Odyssey G5 LC27G55TQWUXEN veruit het beste uit de bus. Deze gaming monitor heeft voor gamers een aantal unieke features die de ervaring compleet maken en combineert dat met een uitstekende prijs.

Een van deze features is het curved design waar gebruik van wordt gemaakt. Door dit te combineren met de hoge resolutie en de verversingssnelheid van het scherm, is dit een echte topper! Daarnaast kun je deze monitor kopen in verschillende maten:

 • 27 inch
 • 32 inch
 • 49 inch

FreeSync

Wat voor gamers nog ideaal is, is dat er gebruik wordt gemaakt van FreeSync. Dit is een beeldtechniek die de verversingssnelheid van het scherm gelijk laat lopen met die van de videokaart. Door het gebruik van FreeSync worden haperende beelden voorkomen.

Hierbij moeten we wel vermelden dat je specifieke videokaarten nodig hebt. Deze techniek werkt alleen met AMD-videokaarten en in sommige gevallen met NVIDIA-videokaarten. Kijk dus ook eens naar de specificaties van je gaming laptop om te achterhalen of beeld en laptop op elkaar aansluiten.

Geen poespas

Dit kunnen we zowel als voordeel én als nadeel beschouwen. Voor gamers die geen koptelefoon gebruiken, is het echter een groot nadeel. De gaming monitor maakt namelijk geen gebruik van ingebouwde speakers. Wil je dus gamen zonder headset, dan moet je hiervoor een speaker kopen.

Daarnaast valt het op dat de gaming monitor niet in hoogte verstelbaar is. Hierdoor moet je zelf de hoogte aanpassen, wat natuurlijk geen probleem is als je een paar boeken onder het standaard moet zetten. Het wordt pas lastig als het scherm te hoog staat. In dat geval moet je een lagere tafel of hogere stoel kopen.

De Samsung Odyssey G5 LC27G55TQWUXEN is absoluut de beste koop onder de gaming monitoren!

iiyama G-MASTER Black Hawk G2740HSU Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 27 inch
Verversingssnelheid: 75 Hz
Reactietijd: 1 ms
Hierom zijn we fan:
Kleurinstellingen - FreeSync technologie - IPS Paneel
Let hierop:
Lage helderheid - Verversingssnelheid

Wat direct opvalt bij het spelen met de monitor van iiyama zijn de uitgebreide mogelijkheden qua kleurinstellingen. De Black Tuner technologie en het IPS-paneel zorgen ervoor dat je vanuit iedere kijkhoek de kleuren en beelden helder ervaart. Er is geen sprake van vervagingen tijdens het spelen.

Daarnaast heb je met deze techniek ook de mogelijkheid om de helderheid en schaduwplekken zodanig aan te passen dat je dingen in het donker beter ziet. Dit zijn vooral unieke features als we kijken naar de games, zoals:

 • Call of Duty
 • Battlefield
 • Dota 2

Hoewel je de helderheid door middel van de instellingen kunt aanpassen, zit hier wel een max aan. In tegenstelling tot de concurrentie, maakt de iiyama Black Hawk G-Master G2740HSU-B1 gebruik van 250 nits. Dit zorgt ervoor dat je beeldscherm minder goed zichtbaar is in heldere of extreem donkere ruimtes.

Vooraf geïnstalleerde instellingen

De monitor maakt daarnaast gebruik van de i-Style Colour software. Hiermee kies je uit vooraf geïnstalleerde instellingen per game. Vooral als je wisselt van een shooter naar een race game is dit aan te raden. Hoewel je het niet mist als het er niet is, ervaar je games wel beter als je er gebruik van maakt.

Tijdens het gamen

Als we verschillende games hebben gespeeld, kunnen we concluderen dat de FreeSync technologie ook bij dit scherm haar werk doet. In combinatie met de AMD-videokaart zijn haperende beelden verleden tijd. Zeker bij First Person Shooter Games kan dit het verschil zijn tussen leven en dood.

De lage verversingssnelheid is nog wel een puntje van aandacht. Bij het spelen op consoles is dit geen probleem, aangezien deze een output van maximaal 60 Hz hebben. Speel je op een gaming laptop of game pc, dan is 75 Hz aan de lage kant. Wil je vloeiende beelden tijdens het gamen, dan is 144 Hz het minimum.

Met ruime voorsprong de best geteste gaming monitor van allemaal!

MSI Optix G241 Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 23,8 inch
Verversingssnelheid: 144 Hz
Reactietijd: 1 ms
Hierom zijn we fan:
FreeSync technologie – Verversingssnelheid - Reactietijd
Let hierop:
Ingebouwde speakers - Hoogte verstelbaar

Dit is absoluut de beste game monitor voor een PS4. Vergelijken we deze namelijk met andere model uit de MSI Optix G241 serie, dan valt vooral de lage prijs op en de features die je ervoor terugkrijgt. Zeker de reactietijd van 1 milliseconde is cruciaal voor het gamen op een PS4.

Daarnaast sluit de FreeSync technologie uitstekend aan op de Playstation 4. Deze Playstation maakt gebruik van een AMD Radeon videokaart. De FreeSync technologie is in staat om de verversingssnelheid van deze videokaart en het beeld op elkaar af te stemmen, waardoor je geen haperende beelden krijgt.

Hoewel de verversingssnelheid voor een Playstation 4 aan de hoge kant is, is het wel fijn om 144 Hz te hebben. Dit geeft je namelijk de mogelijkheid om het scherm ook aan te sluiten op een gaming laptop, die vaak wel de mogelijkheid hebben om met deze verversingssnelheid te werken.

Tot slot heb je met deze monitor ook nog de mogelijkheid om je schermruimte uit te breiden. MSI heeft ervoor gekozen om de randen van het scherm extra dun te maken, zodat je een tweede monitor naadloos aansluit op de eerste. Dit geeft je game ervaring nog een extra dimensie! Het scherm is verkrijgbaar in:

 • 24 inch
 • 27 inch
 • 32 inch

Aansluiting op PS4

Wat we helaas missen bij deze gaming monitor zijn de ingebouwde speakers. Hierdoor ben je als gamer gedwongen om een gaming headset te gebruiken of een speaker set aan te sluiten. Zeker als je graag op een console speelt, is dit een feature die we missen. Als extra scherm voor een laptop is het geen probleem.

Ook is de monitor niet in hoogte verstelbaar, wat we toch wel een minpunt vinden. Hierdoor ben je continu aan het schuiven met boeken of andere verhogingen. Zeker als je, net zoals ik, de PS4 moet delen, is het lastig om een hoogte te vinden waar je allebei tevreden mee bent.

De FreeSync technologie van de MSI Optix G241 sluit geweldig aan op de features van de Playstation 4!

BenQ ZOWIE XL2411P Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 24 inch
Verversingssnelheid: 144 Hz
Reactietijd: 1 ms
Hierom zijn we fan:
Verversingssnelheid - Black eQualizer - Reactietijd - Verstelbaar
Let hierop:
Geen HDMI-kabel - Geen FreeSynch

De BenQ Zowie XL2411P staat vooral bekend om de aanpassingen die je kunt doen. Waar concurrenten het houden bij een scherm dat niet verstelbaar is, pakken ze bij BenQ volledig uit. Dit scherm kun je op verschillende manieren aanpassen:

 • Hoogte verstellen
 • Scherm kantelen
 • Scherm draaien

Playstation 5

Deze gaming monitor sluit uitstekend aan voor gamers die kiezen voor een Playstation 5. In tegenstelling tot de eerste Playstation 4, heeft de PS5 de mogelijkheid om tot 120 Hz als output te geven. Doordat deze monitor van BenQ tot wel 144Hz aan kan, sluit dit uitstekend aan op de specificaties van de PS5.

Daarnaast is er nog de reactietijd van 1 milliseconde. Hierdoor ervaar je geen ‘lag’ tijdens het gamen, waardoor de beelden vloeiend verlopen en je jouw vijanden hopelijk eerder ziet dan dat zij jou zien. Ook de Black eQualizer draagt haar steentje bij, waarmee je vijanden in het donker een stuk beter ziet.

Helaas ontbreekt ook FreeSynch. Hierdoor wordt de output van de videokaart van een Playstation niet automatisch gesynchroniseerd met de output van de gaming monitor. Dit vinden we toch wel een smetje op de anders uitstekend presterende monitor van BenQ.

Tweede scherm

Helaas is er niet standaard een HDMI-kabel bijgeleverd. Wil je de monitor dus aansluiten op je PS5, dan moet je hiervoor een extra HDMI-kabel aanschaffen. Dit moet overigens ook als je jouw monitor wilt aansluiten als tweede scherm op bijvoorbeeld een Chromebook of laptop.

Wat ook ontbreekt, is een speaker. Gebruik je de monitor als tweede scherm voor een laptop, dan is dat geen probleem. Gebruik je deze echter als output voor je gaming console, dan moet je een box of gaming headset kopen om dit probleem op te lossen.

Ongekende prestaties waar elke Playstation 5 gebruiker het warm van krijgt!

Verkrijgbaar bij:
LG 32UN500 Bekijk prijzen
Schermdiagonaal: 32 inch
Verversingssnelheid: 60 Hz
Reactietijd: 4 ms
Hierom zijn we fan:
4K resolutie - Hoogte verstelbaar - Groot scherm
Let hierop:
Reactietijd - Verversingssnelheid

Wil jij gamen in 4K op de hoogste kwaliteit? Dan is de LG 32UN500 de monitor die je moet aanschaffen. Het zorgt er namelijk voor dat de beelden tot twee keer scherpen zijn dan bij QHD en tot wel vier keer scherpen dan in Full HD. Dit levert je enorm goede game-ervaringen op zowel gaming laptop als computer op.

Doordat je het scherm eenvoudig in hoogte kunt verstellen, kun je ook met meerdere personen gebruik maken van het scherm. Zit je dus met een broertje of zusje, dan hoef je niet telkens die stapel boeken onder het scherm vandaan te halen om de hoogte aan te passen. Het scherm is aan te passen met:

 • Luidsprekers
 • Verstelbaarheid
 • Usb-c aansluiting
 • Grootte van het scherm

Hoewel de reactietijd in vergelijking met de concurrentie aan de lage kant is, heeft deze gaming monitor wel het voordeel dat het een ingebouwde luidspreker heeft. Zo hoef je geen nieuwe boxen, speakers of andere elektronica te kopen als je deze monitor aansluit op een Playstation of Xbox console.

Video’s bewerken

Het grote voordeel is dat deze monitor ideaal is voor gamers die ook graag de opnames en video’s van het gamen bewerken. Dit komt door de DisplayHDR 400 ondersteuning en de 90% dekking binnen het DCI-P3 kleurenprofiel. Zeker als je voor professionele video’s gaat is dit een scherm dat aan te raden is.

Om de 4K output te kunnen ondersteunen, moet je wel in het bezit zijn van een krachtige videokaart. Zeker voor gamers die een professionele setup nastreven is dit natuurlijk geen enkel probleem. Ben je echter een beginnende gamer, dan adviseren we om even te kijken of deze videokaart aanwezig is.

Gamen in 4K met deze uitstekende monitor van LG!

Verkrijgbaar bij:
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit