De 5 beste gaming muizen van 2022

Laatste ge-update in door Jasper

Er zijn weinig dingen die zo nostalgisch voelen als je computermuis. De herkenbare feel om je handen, het gescrol wat je herkent uit duizenden en het matje waar-ie op ligt. Maar vooral: de potjes die je hebt gewonnen en de herinneringen die je er mee hebt gemaakt.

Voor sommigen is het misschien een muis, maar voor jou is het zo veel meer dan dat. Een symbool van de avonturen die je hebt beleefd en van de dagen die je er mee hebt gespendeerd. 

Om er voor te zorgen dat jij de komende tijd weer ingaat met een muis die aansluit bij jou en je behoeften, hebben we een flink aantal modellen en soorten naast elkaar gezet. En daar was de winnaar: de Logitech G502 HERO High Performance Gaming Mouse. Er waren ook nog andere, bijna-winnaars. Lees snel welke het beste bij je past!

Product Dots per inch Aantal knoppen Programmeerbare knoppen Plug & Play
Logitech G502 HERO Logitech G502 HERO
Beste koop gaming muis
25000 dpi 11 knoppen 11 knoppen Bekijk prijzen
Logitech G PRO Logitech G PRO
Best geteste gaming muis
100 – 25600 dpi 4 knoppen 2 knoppen Bekijk prijzen
Corsair Harpoon RGB Corsair Harpoon RGB
Beste draadloze gaming muis
10000 dpi 6 knoppen 6 knoppen Bekijk prijzen
Trust GXT 107 Izza Trust GXT 107 Izza
Beste budget gaming muis
800 – 2000 dpi 6 knoppen Geen Bekijk prijzen
Logitech G305 Lightspeed Logitech G305 Lightspeed
Beste logitech gaming muis
12000 dpi 5 knoppen 5 knoppen Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: woensdag 22 maart 2023
Logitech G502 HERO Bekijk prijzen
Dots per inch: 25000 dpi
Aantal knoppen: 11 knoppen
Programmeerbare knoppen: 11 knoppen
Plug & Play: Nee
Hierom zijn we fan:
16,8 miljoen kleuren – Afstelbare sensor – Snelheid zelf instellen – Programmeerbare knopen
Let hierop:
Logitech Gaming Software – Niet voor linkshandigen

Laten we direct beginnen met de beste koop van allemaal, de Logitech G502 HERO High Performance Gaming Mouse. Vooral qua uiterlijk heeft Logitech enorm veel geïnvesteerd in deze gaming muis. Je kunt namelijk kiezen uit 1 van de 16,8 miljoen verschillende kleuren, zodat het altijd bij je gaming laptop past!

Een van de grote voordelen van deze gaming muis is dat de sensor helemaal zelf af te stellen is. Hoe hoger je deze instelt, hoe gevoeliger de muis is. Doordat je dit zelf kunt instellen, kun je de gaming muis gebruiken voor het gamen en voor het maken van je huiswerk bijvoorbeeld. Aanbevolen genres zijn:

 • First Person Shooter games
 • MOBA Games
 • RPG-games

Zelf instellen

Naast het zelf instellen van de sensor, kun je ook de knoppen zelf programmeren. Hierdoor kun je jouw favoriete setup gebruiken om te gamen. Van alle 11 knoppen kun je de functie zelf instellen. Let er wel op dat je in sommige gevallen de Logitech Gaming Software moet gebruiken.

Door de bijgeleverde gewichten kun je de zwaarte van de muis zelf instellen. Dit is namelijk erg persoonlijk, aangezien de een de voorkeur geeft aan een enorm lichte muis, terwijl de andere juist een zwaardere en stevige muis wil. Met de bijgeleverde gewichten is dit geen enkel probleem!

Helaas zijn we erachter gekomen dat de muis niet geschikt is voor linkshandigen. Gelukkig ben ik zelf rechtshandig, waardoor het voor mij geen enkel probleem is. Ben je linkshandig, dan is deze muis echter niet geschikt en moet je op zoek naar een andere muis.

Ook is de muis geen Plug & Play muis. Dit wil zeggen dat je nog software moet installeren voordat je de muis kunt laten werken. Dit is wel een nadeel ten opzichte van andere muizen, aangezien het dus wat langer kan duren voordat je aan de gang kunt.

De beste koop als je op zoek bent naar een kwalitatief hoogstaande gaming muis!

Logitech G PRO Bekijk prijzen
Dots per inch: 100 – 25600 dpi
Aantal knoppen: 4 knoppen
Programmeerbare knoppen: 2 knoppen
Plug & Play: Nee
Hierom zijn we fan:
Geen vertraging bij input – Lichte gaming muis – Snelheid zelf instellen – PowerPlay muismat
Let hierop:
Wisselen modus – Prijzig

Het grote voordeel van de best geteste gaming muis van Logitech is dat er geen enkele vertraging is bij de input. Zeker bij het gamen is dit natuurlijk wat je wil. Hierdoor werkt het enorm goed met bijvoorbeeld schietspellen, waar het reactievermogen helemaal top moet zijn.

Daarnaast is het gewicht van de muis enorm laag. Met maar 80 gram beweeg je deze muis moeiteloos over de muismat. Vooral als je deze muis vaak mee moet nemen naar school bijvoorbeeld is het gewicht een groot voordeel. Deze past moeiteloos in de tas van je gaming laptop.

Ook bij deze gaming muis je kun je de snelheid van de sensor helemaal zelf instellen. Hierdoor kun je per game precies afstellen hoe snel je de game wilt laten reageren. Het is echter geen Plug & Play muis, waardoor je wel het een en ander moet installeren om dit in te stellen.

Performance modus

We zijn daarnaast zeer te tevreden over de performance modus, waardoor de muis enorm goed presteert tijdens het gamen. Helaas gaat je batterij hier wel wat sneller van leeg en moet je handmatig wisselen tussen de zuinige modus en de performance modus. De batterij kun je opladen door middel van:

 • Accu/batterij
 • UBS-poort van pc of laptop

Als oplossing heeft Logitech hiervoor de PowerPlay muismat op de markt gebracht. Met deze muismat wordt de muis draadloos opgeladen. Hierdoor kun je tijdens het spelen eindeloos doorgaan, zonder dat je moet stoppen om de muis op te laden.

Hoewel het de duurste muis is uit deze top-5, zijn we wel enorm te spreken over de kwaliteiten en features van de muis. Toch kunnen we ons voorstellen dat de prijs een struikelblok voor je kan zijn.

De beste geteste muis van dit moment is de Logitech G PRO Draadloze Gaming Muis.

Corsair Harpoon RGB Bekijk prijzen
Dots per inch: 10000 dpi
Aantal knoppen: 6 knoppen
Programmeerbare knoppen: 6 knoppen
Plug & Play: Ja
Hierom zijn we fan:
Zowel draadloos als bedraad – 2 duimknoppen – Lichte gaming muis
Let hierop:
Software voor verlichting – Bluetooth werkt beperkt

De beste draadloze gaming muis is de Corsair Harpoon RGB Wireless Gaming Muis. Persoonlijk zijn we erg fan van de twee duimknoppen die op de muis zijn gezet. Hierdoor kun makkelijk en snel twee nieuwe skills toevoegen aan deze muis. Denk bijvoorbeeld aan het gooien van granaten.

Ook het lichte gewicht van de muis vinden we erg fijn. Toch is dit vooral een persoonlijk gevoel, aangezien andere gamers de voorkeur kunnen geven aan meer solide muizen. De muis ligt verder wel erg goed in de hand, waardoor je lekker kunt game zonder dat het na verloop van tijd gaat irriteren.

Als laatste voordeel kun je de muis aanvullen met andere gaming accessoires van Corsair. Deze producent heeft namelijk verschillende andere accessoires, waaronder:

Bluetooth

Het voordeel van deze muis is dat je bekabeld door kunt spelen als de batterij van de muis leeg is. We zien dat de batterij echter erg lang meegaat, dus hier hoef je je niet snel zorgen over te maken. Dit maakt de muis zeer geschikt voor lange gamesessies of sessies buiten de deur.

Hoewel we erg te spreken zijn over de Bluetooth functionaliteit, kun je de software niet regelen als de muis door middel van Bluetooth is aangesloten. Je moet de muis bekabeld aansluiten. Heb je geen usb-poorten over, dan kun je dus gewoon de kabel aansluiten.

Wil je bijvoorbeeld het RGB licht regelen van de muis, dan moet je de muis aansluiten en de software installeren. Het is wel een Plug & Play muis, maar als de andere functies van deze muis wilt gebruiken, dan moet je dus wel de software installeren.

Met deze draadloze gaming muis van Corsair haal je een echte topper in huis!

Trust GXT 107 Izza Bekijk prijzen
Dots per inch: 800 – 2000 dpi
Aantal knoppen: 6 knoppen
Programmeerbare knoppen: Geen
Plug & Play: Ja
Hierom zijn we fan:
7 verschillende kleuren – 2 duimknoppen – draadloze muis – prijs
Let hierop:
Software ontbreekt – Voelt breekbaar aan

Als echte Nederlander vinden we de prijs van producten enorm belangrijk. Voor de beginnende gamers óf gamers met een budget heeft Trust een oplossing gevonden. Zij hebben namelijk de beste budget gaming muis op de markt gebracht, de Trust GXT 107 Izza Wireless Optical Gaming Mouse.

Naast dat de prijs natuurlijk erg interessant is, hechten we ook veel waarde aan de twee duimknoppen aan de rechterkant van de muis. Deze kun je namelijk gebruiken om in-game functies te activeren, zoals:

 • Het verplaatsen van muren bij Fortnite.
 • Het gooien van granaten.
 • Het doen van trucs bij voetbal.  

Het oog wil ook wat, en daar heeft Trust aan gedacht. De muis kun je namelijk in zeven verschillende kleuren oplichten. Hoewel deze niet op kan tegen de Logitech G502 HERO High Performance Gaming Mouse met 16,8 miljoen kleuren, is het wel een mooie toevoeging aan je gaming pc setup.

Geen software

Voor de een is het ontbreken van software een nadeel, waar het voor de ander juist een enorm voordeel is. Door middel van Plug & Play begin je eenvoudig en snel te gamen, zonder dat je je druk hoeft te maken om het installeren van software of het downloaden van dingen.

Toch zijn er genoeg gamers die de muis helemaal naar hun hand willen zetten. Dat is met deze gaming muis helaas niet mogelijk. Het instellen van uitgebreide macro’s ontbreekt helaas, wat we ook aan de prijs van deze muis kunnen zien.

Tot slot hebben we het gevoel dat de muis aan de fragiele kant is. Zeker als we deze vergelijken met de andere draadloze muizen die erg licht zijn, dan voelt deze gewoon erg breekbaar aan. Hier moet je dus wel mee opletten.

Voor gamers met een budget is dit de ideale gaming muis om mee te beginnen!

Logitech G305 Lightspeed Bekijk prijzen
Dots per inch: 12000 dpi
Aantal knoppen: 5 knoppen
Programmeerbare knoppen: 5 knoppen
Plug & Play: Nee
Hierom zijn we fan:
Polling rate – Lange batterijduur – Alledaags gebruik
Let hierop:
Rechtshandige spelers – Geen ingebouwde accu

En dan nu de beste Logitech gaming muis, de Logitech G305 Lightspeed Draadloze Gaming Muis. Bij deze muis zijn we vooral te spreken over de polling rate. Met 1000 Hz wil dat zeggen dat deze vrijwel elke milliseconde naar input zoekt, waardoor de muis enorm snel reageert op jouw bewegingen.

Bij veel draadloze muizen hebben we het probleem dat ze sneller leeg gaan. Dit hebben ze bij Logitech opgelost door een AA-batterij te gebruiken. Met een volle batterij gaat de muis enorm lang mee:

 • Prestatiemodus: 90 uur
 • Besparingsmodus: 250 uur
 • Dagelijks gebruik: 200 uur

Ook voor alledaags gebruik is deze muis erg geschikt. Gebruik je deze samen met je gaming laptop om bijvoorbeeld je schoolwerk te doen, dan werkt deze meer dan uitstekend. Door het instellen van de sensor kun je deze afstemmen op het werk of de game die je op dat moment aan het spelen bent.

Rechtshandige spelers

Helaas is deze muis alleen geschikt voor rechtshandige spelers. Dit komt vooral door de twee knoppen die aan de linkerkant van de muis zitten. Gebruik je deze muis als linkshandige gamer, dan zijn de knoppen aan de linkerkant van de muis overbodig.

Doordat er geen ingebouwde accu is, moet je wel telkens de batterijen verwisselen. Bij andere gaming muizen van Logitech heb je de mogelijkheid om de PowerPlay muismat te gebruiken om de muis op te laden. Dat is bij deze muis dus niet het geval.

Hét paradepaardje van Logitech is de Logitech G305 Lightspeed Draadloze Gaming Muis.

Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit