Hoe lang blijft gezichtscrème goed?

Laatste update: 27 september 2022

Je hebt een potje met gezichtscrème dat je al een tijdje gebruikt, maar je twijfelt opeens of het nog wel goed is. Dat snappen we maar al te goed. Hoewel een crème voor je gezicht geen crème fraiche is, snappen we dat je twijfelt of de gezichtscrème nog steeds voldoet na een lange periode. Hoe lang kun je een gezichtscrème precies bewaren na het openen? Wij zochten het uit.

De houdbaarheidsdatum staat vaak op de verpakking

Net als op een melkpak, kun je een soort houdbaarheidsdatum vinden op een potje met gezichtscrème. Dit herken je aan het icoontje met het open deksel en daarnaast een getal. Doorgaans geldt dat een potje met gezichtscrème 12 maanden goed gehouden kan worden. Voor een natuurlijke crème geldt dan weer vaak 6 maanden. Wanneer een crème bepaalde stoffen bevat, zoals glycolzuur is de houdbaarheidsdatum vaak wat langer.

Heb je invloed op de houdbaarheid?

De houdbaarheidsdatum op het potje is natuurlijk een indicatie. Het betekent niet dat je na exact twaalf of zes maanden je potje moet weggooien. Hier zijn wat tips om de houdbaarheid te vergroten:

  • Een potje dat veel gebruikt wordt, niet altijd goed gesloten wordt en waar je met vieze vingers ingaat, zal sneller zijn kwaliteit verliezen.
  • Breng je crème aan met een wattenstaafje, spatel of wattenschijfje om het potje goed schoon te houden.
  • Je kunt ook kiezen voor een tube of flesje om je crème aan te brengen.
  • Hoe vaak je de crème aanbrengt maakt ook uit, want als de crème dagelijks meerdere keren in aanraking komt met lucht en je vingers, is de houdbaarheid sneller bereikt.

De houdbaarheid van dag- of nachtcrème

De houdbaarheidsdatum van een dag- of nachtcrème zijn niet anders. De samenstelling van de crème zal de doorslag geven. Lees dus altijd zorgvuldig wat de ingrediënten zijn van je crème en bekijk natuurlijk wat het icoontje zegt over de houdbaarheid. Als je al deze stappen en de bovenstaande tips volgt, zul je het langst plezier houden van je crème.

Over de auteur

Make-over Martje

Martje heeft jaren geleden gewerkt als schoonheidsspecialiste en nagelstyliste. Nu houdt ze zich op een andere manier bezig binnen de beautybranche. Ze test producten, geeft advies, doet make-uptutori... Lees meer