De uitvinding van de grasmaaier en hoe die de wereld veranderde

Door: Jasper
Laatste update: 17 februari 2022

Mensen met een mooie tuin hebben waarschijnlijk een grasmaaier. Dus is natuurlijk uiterst handig. Maar heb jij er ooit over nagedacht wie de grasmaaier heeft uitgevonden en hoe die de wereld veranderde? Lees snel verder om het te weten te komen!

Wat is een grasmaaier?

Een grasmaaier is een machine die gebruikt wordt om gras op gazons te maaien. Het kan zowel met de hand als door een motor aangedreven worden.

Verschillende soorten grasmaaiers

Er zijn heel wat verschillende soorten grasmaaiers. Sommige worden aangedreven door elektriciteit, anderen door gas. Er is ook een type dat door zonne-energie aangedreven wordt.

Sommige grasmaaiers hebben messen die van links naar rechts bewegen, terwijl anderen messen hebben die in een cirkel bewegen. Er zijn er zelfs die vier messen aan elk wiel hebben.

Grasmaaiers kunnen zelfrijdend of duwend voortbewogen zijn. Ze kunnen ook op allerlei manieren gebruikt worden, zoals voor het maaien van gras, onkruid en andere begroeiing op erven en velden, voor het sneeuwvrij maken van trottoirs en opritten en voor het verwijderen van ijs van dichtgevroren meren of rivieren.

Maar dit zijn de twee gebruikelijkste soorten grasmaaiers:

  • Elektrische grasmaaiers: Ze worden aangedreven door een elektrische motor, en ze hebben geen gas nodig. Ze kunnen gebruikt worden voor kleinere tuinen, en ze zijn stiller dan die met gasmotor. Ze worden geleverd met een batterij die ongeveer 40 minuten meegaat, maar je kunt er een krijgen met een langere levensduur als je dat nodig hebt.
  • Duw grasmaaiers: Dit zijn de traditionele soort grasmaaiers die je met de hand moet duwen om ze aan de gang te krijgen. Ze zijn geweldig voor grotere tuinen omdat ze meer kracht hebben dan elektrische.

De geschiedenis en uitvinder van de grasmaaier

De geschiedenis van de grasmaaier is een lange en interessante. Dat strekt zich uit van het begin van de jaren 1800 tot nu en heeft veel veranderingen in techniek en ontwerp gekend.

Het eerste gedocumenteerde geval van een grasmaaier was in 1827 door Edwin Beard Budding, die een Engelse ingenieur was. Hij had een machine uitgevonden die gras maaide met behulp van een draaiend blad of messen. De messen werden in beweging gebracht door de draaiende wielen van de machine, die ofwel met een handmatige zwengel ofwel met kleine motoren werden aangedreven.

De eerste gemotoriseerde grasmaaier wordt toegeschreven aan Edwin Budding’s broer Joseph, die in 1831 met zijn partner William McCulloch een verbeterde versie uitvond.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer