Wanneer slijp ik mijn grasmaaier?

Door: Jasper
Laatste update: 17 februari 2022

Als je nou eenmaal je grasmaaier hebt, wil je dat hij ook goed blijft functioneren. Wanneer moet je de grasmaaier slijpen en hoe?

Wat is een grasmaaierblad?

Een grasmaaierblad is een belangrijk onderdeel van de grasmaaier. Het is het deel dat het gras snijdt en ervoor zorgt dat het in een gelijkmatige hoogte is.

De rand van het blad is meestal gebogen met een hoek van ongeveer 30 graden, wat helpt om door taai onkruid en gras te snijden.  De hoek helpt ook bij de aerodynamica en verhoogt de efficiĆ«ntie van het snijden.

De bladen zijn meestal gemaakt van hoog koolstofstaal of titanium, met een dikte tussen 0,5 mm en 1 mm. Ze kunnen ook van andere materialen gemaakt zijn, zoals aluminium of plastic, maar deze materialen zijn minder duurzaam dan staal of titanium.

Het slijpen van het grasmaaierblad

De messen van een grasmaaier zijn het belangrijkste onderdeel van de grasmaaier. Als ze niet in goede staat zijn, kan het moeilijk zijn gras te maaien en een gezond gazon te onderhouden. De messen moeten regelmatig geslepen worden, anders worden ze dof en onbruikbaar.

Er zijn twee manieren waarop je je messen kunt slijpen: door ze te vijlen of door een slijpmachine te gebruiken. Een vijl is de goedkoopste manier om je blad te slijpen, maar het vergt meer tijd dan het gebruik van een slijpmachine of ander elektrisch gereedschap.

De voordelen van het slijpen van je grasmaaierbladen

Het slijpen van je grasmaaierbladen is niet alleen gunstig voor de levensduur van je grasmaaierbladen, maar ook voor de veiligheid van jou en je gezin.

Enkele voordelen van het slijpen van je grasmaaierbladen zijn:

  • Een scherper mes snijdt gemakkelijker door gras, wat betekent dat je minder tijd aan het gazon hoeft te besteden.
  • Een scherper mes maakt het je gemakkelijker om dicht bij bomen en andere obstakels in je tuin te komen.
  • Een scherper blad maakt het veiliger voor jou en je gezin, omdat het minder waarschijnlijk is dat het blad wegglijdt of afbreekt terwijl je door gras of andere voorwerpen snijdt.

Over de auteur

Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing. Daarnaast schrijft hij ook voor de website. Hij heeft communicatie- en multimediad... Lees meer