Beste grasschaar 2023. 5x goede elektrische grasscharen

Laatste ge-update in door Jasper

Wordt het gras langs de randen van jouw gazon wel erg lang? Dan is het tijd voor de beste grasschaar van 2023. Maar welke past het beste bij jou? Wordt het een manuele grasschaar, een elektrische grasschaar, een flexibele grasschaar of wordt het toch die grasschaar met een ergonomische handgreep?

Om je keuze makkelijker te maken, hebben we hier vijf verschillende grasscharen getest. In de top 5 beste grasscharen die we gemaakt hebben, vind je o.a. onze beste koop grasschaar, onze best geteste grasschaar en de beste accu grasschaar van 2023 die je zonder een snoer gebruikt.

We kunnen alvast onthullen dat de Fiskars Graskantenschaar GS42 wat ons betreft de beste grasschaar van 2023 is. We kwamen tot die conclusie vanwege o.a. de goede kwaliteit messen en het gebruiksgemak. Benieuwd welke grasscharen we nog meer getest hebben? Lees dan verder!

Fiskars GS42 Graskantenschaar Bekijk prijzen
Aandrijving: Handmatig
Draaibaar: Ja
Lemmetlengte: 30 cm
Hierom zijn we fan:
Lichtgewicht – Draaibare messen – Messen van roestvrij staal
Let hierop:
Geen telescopische steel – Bukken tijdens het knippen

Als eerste hebben we de Fiskars graskantenschaar GS42 getest. Dit is een eenvoudige graskantenschaar die je handmatig bedient. De schaar kost maar een paar tientjes en is daardoor ook geschikt als je een klein budget hebt of gewoon geen behoefte hebt aan een dure manuele grasschaar.

Ondanks de lage prijs viel de kwaliteit van deze grasschaar ons reuze mee. Toen we de schaar optilden, viel het ons op hoe licht de schaar is. Tijdens het gras knippen is dat ideaal, omdat je anders snel last krijgt van kramp in je vingers.

Je kent het vast wel: je bent lekker gras aan het knippen en ineens zitten de messen aan elkaar vast door het gras. Toen we een stukje gras knipten met deze schaar hadden we daar helemaal geen last van. Deze Fiskars grasschaar heeft het speciale Servo systeem waardoor de messen niet vastplakken.

Wij vonden het handig dat je de messen 360° kunt draaien. Daardoor kun je deze flexibele grasschaar ook gebruiken als kleine heggenschaar of snoeischaar. Deze functie is ook handig als je bijvoorbeeld langs de rand van een schuur of haag wilt knippen. Je kunt de messen dan wat schuiner zetten.

Beste koop grasschaar die makkelijk knipt

Deze manuele grasschaar knipt makkelijk, maar dat neemt niet weg dat je steeds moet bukken of knielen als je het gras wilt bijwerken. Doe je dat lange tijd achter elkaar, dan kun je last krijgen van je gewrichten. Een telescopische steel is dan handig, maar die zit helaas niet bij dit model.

 • messen van gehard, roestvrij staal
 • de ergonomisch gevormde handgreep is gemaakt van versterkt polyamide
 • door het Servo Systeem plakken de messen niet aan elkaar

Deze Fiskars grasschaar vinden wij de beste koop grasschaar 2022 vanwege de kwaliteit, de lichte manier van knippen en het handige draaisysteem voor de messen.

Ondanks dat deze graskantenschaar licht knipt, heeft het geen ergonomische handgreep. Daardoor kun je bij langdurig knippen last van je handen krijgen.

Gardena ClassicCut Li Bekijk prijzen
Aandrijving: Accu
Draaibaar: Nee
Lemmetlengte: 8 cm
Hierom zijn we fan:
Knipt licht – Ook geschikt voor licht snoeiwerk – Scherpe messen
Let hierop:
Vrij dure grasschaar – Messen niet draaibaar – Eerst accu opladen

De volgende in ons rijtje van beste grasscharen is deze Gardena ClassicCut Li graskantenschaar. Dit is een grasschaar met een accu. Je hoeft dus niet zelf te knippen, iets wat bij de Fiskars grasschaar wel het geval was.

Ondanks dat deze grastrimmer een accu heeft, is hij niet zo zwaar dat het knippen niet meer fijn gaat. Je moet natuurlijk wel eerst de accu opladen voordat je ermee aan de slag kunt. Dat duurt vier uur. De lader zit in de verpakking dus die hoef je er niet apart meer bij te kopen.

Het knippen met deze Gardena Classic grasschaar is een fluitje van een cent. Het apparaat doet al het knipwerk. We hoefden het alleen maar vast te houden en langs de grasrand te sturen. Dat voelde heel anders dan bij de Fiskars handmatige grasschaar, waarbij we wel zelf moesten knippen.

Een ander verschil met de Fiskars is de prijs. Deze Gardena Classic kost bijna twee keer zoveel. Dus dat is ook een overweging als je twijfelt of dit de beste grasschaar voor jou is. Wat beide scharen wel hetzelfde hebben, is dat er geen telescopische steel bij zit. Je moet dus ook nu weer door de knieën.

Best geteste grasschaar voor knippen en snoeien

Het gras knippen ging met dit apparaat uitstekend en ook lekker snel. Het is ook een flexibele grasschaar, want het lukte ons ook om er een kleine buxusbol mee te snoeien. Dat ging met de Fiskars schaar toch minder goed. De pluspunten in het kort:

 • Knipt automatisch
 • Kan knippen en snoeien
 • Weegt weinig, ondanks de accu

Door deze eigenschappen is dit wat ons betreft de best geteste grasschaar van deze review.

De lengte van de messen is 5 cm korter dan de messen van de Fiskars schaar. Je knipt er dus kortere afstanden mee, maar het knippen zelf gaat wel sneller.

Gardena ComfortCut Li Bekijk prijzen
Aandrijving: Accu
Draaibaar: Ja
Lemmetlengte: 8 cm
Hierom zijn we fan:
Draaibare messen – Knipt automatisch - Lichtgewicht
Let hierop:
Vrij prijzig - Je moet bukken om het gras te knippen

De volgende grasschaar die we uitgeprobeerd hebben is de Gardena ComfortCut Li. Net als de Gardena Classic grasschaar is dit een accu grasschaar die je van tevoren moet opladen. Deze grasschaar knipt zelf het gras, dus je krijgt minder snel last van je handen als je gras knipt.

In de verpakking zit niet alleen de grasschaar maar ook een acculader, een accu en een mesbeschermer. We zagen dat het vier uur kost om de accu volledig op te laden, dat is net zo lang als bij de Gardena Classic grasschaar.

Toen we het gras gingen knippen, konden we handig gebruik maken van de draaifunctie. Daarmee draai je het mes 90 graden en kun je onder een hoek knippen. Je kunt de messen niet zo ver draaien als bij de Fiskars grasschaar. Die kun je namelijk 360 graden draaien, dus helemaal rond.

Een telescopische steel zit niet bij deze grasschaar. Je moet dus ook hier weer bukken om het gras te kunnen knippen. Als je wel rechtop wilt staan bij het gras knippen, dan kun je beter een bostrimmer gebruiken.

Beste accu grasschaar met draaibare messen

Je hoeft met deze grasschaar niet zelf de knipbeweging te maken. Bij de Fiskars grasschaar moesten we wel zelf knippen en de Gardena Classic knipte ook zelf. De Fiskars grasschaar is wel een stuk goedkoper en dus meer geschikt voor een klein budget. De Gardena Classic is qua prijs vergelijkbaar.

De positieve punten van deze accu grasschaar nog even op een rij:

 • Messen zijn 90 graden draaibaar
 • Weegt slechts 600 gram en knipt daardoor makkelijk
 • Ook geschikt om buxussen te snoeien

Wat ons betreft is dit de beste accu grasschaar door de draaibare messen en het feit dat deze grasschaar makkelijk in de hand ligt.

Deze accu grasschaar werkt op een accu. Het duurt vier uur voordat deze is opgeladen.

Fiskars Graskantenschaar Op Steel Bekijk prijzen
Aandrijving: Handmatig
Draaibaar: Ja
Lemmetlengte: 30 cm
Hierom zijn we fan:
Roestvrijstalen messen – Je kunt rechtop blijven staan – Comfortabele handgreep
Let hierop:
Zelf knippen – Geen mesbeschermers

Na de grasscharen zonder steel was het tijd om een graskantenschaar op steel te testen. We kozen hiervoor deze Fiskars Graskantenschaar. Dit is een handmatige grasschaar met een lange steel en ergonomische handgreep, waarmee je zelf het gras knipt.

Bij deze Fiskars graskantenschaar is het een groot pluspunt dat er een steel aan zit. Je kunt dan namelijk rechtop staan tijdens het knippen van het gras. Bij de Fiskars graskantenschaar en de Gradena accu grasscharen was dit niet het geval en moesten we door de knieën om te knippen.

Ondanks de lange steel weegt deze grasschaar niet meer dan de Gardena ComfortCut Li. Aan de steel zit een handige greep waarmee je de knipper stabiel houdt terwijl je met je andere hand de knipbeweging maakt.

Net als de Fiskars graskantenschaar heeft ook deze schaar het Servo-systeem waardoor de messen goed blijven bewegen. Je kunt ook weer de snoeihoek zelf instellen waardoor je heel handig bij muurtjes, perken of randen kunt knippen. De rest van het gazon kun je dan met de grasmaaier doen.

Beste handmatige grasschaar met roestvrijstalen messen

De messen van de GS46 zijn van goede kwaliteit en gemaakt van gehard roestvrij staal. De messen van onze grasschaar waren heel scherp, dus het zou wel handig zijn geweest om er een mesbeschermer bij te hebben. Helaas zat deze er niet bij.

De pluspunten nog even in het kort:

 • Roetsvrijstalen messen
 • Telescopische steel
 • Instelbare snoeihoek

Omdat je met deze grasschaar het gras kunt knippen terwijl je rechtop staat, is dit wat ons betreft de beste handmatige grasschaar.

Deze grasschaar heeft scherpe messen en geen mesbeschermer. Let dus goed op als je na gebruik de schaar weer opbergt.

GARDENA Comfort Bekijk prijzen
Aandrijving: Handmatig
Draaibaar: Ja
Lemmetlengte: 8 cm
Hierom zijn we fan:
Met één hand ontgrendelen – Ergonomische handgreep – Kwalitatieve messen
Let hierop:
Geen telescopische steel – Messen niet draaibaar

Als laatste testen we hier de Gardena Comfort grasschaar. In tegenstelling tot de ComfortCut Li heeft deze grasschaar geen accu, dus je moet handmatig knippen. Wat dat betreft is deze grasschaar vergelijkbaar met de Fiskars graskantenschaar, die ook geen accu heeft.

Als aanvulling op een robotmaaier is deze Gardena grasschaar perfect om de graskanten bij te werken. Wij gingen aan de slag met een stukje graskant wat we nog over hadden. We konden helaas niet onder een hoek knippen, want de messen zijn niet draaibaar zoals bij de Fiskars schaar.

Het was dus het makkelijkst om het gras alleen rechtuit te knippen. Omdat er geen steel aan deze grasschaar zat, zoals bij de Fiskars Graskantenschaar op steel, moesten we wel bukken om goed bij het gras te kunnen komen.

Een pluspunt is de ergonomisch gevormde handgreep met zacht kunststof, die heel comfortabel aanvoelt. Wij kregen niet zo snel last van onze handen tijdens het gras knippen. We konden de messen trouwens met één hand ontgrendelen, dus dat was erg handig.

Beste Gardena grasschaar voor handmatig gras knippen

De pluspunten nog even kort op een rijtje:

 • Op de messen zit een speciale antikleefcoating
 • Geharde en gegalvaniseerde messen
 • Ergonomische handgreep met zachte onderdelen

Met deze schaar knip je makkelijk het gras met de hand en daarom is dit wat ons betreft de beste Gardena grasschaar uit deze review.

Je kunt deze Gardena grasschaar met één hand ontgrendelen. Daarna kun je meteen gaan knippen.

Product Aandrijving Draaibaar Lemmetlengte
Fiskars GS42 Graskantenschaar Fiskars GS42 Graskantenschaar
Beste koop grasschaar
Handmatig 30 cm Bekijk prijzen
Gardena ClassicCut Li Gardena ClassicCut Li
Best geteste grasschaar
Accu 8 cm Bekijk prijzen
Gardena ComfortCut Li Gardena ComfortCut Li
Beste accu grasschaar
Accu 8 cm Bekijk prijzen
Fiskars Graskantenschaar Op Steel Fiskars Graskantenschaar Op Steel
Beste handmatige grasschaar
Handmatig 30 cm Bekijk prijzen
GARDENA Comfort GARDENA Comfort
Beste Gardena grasschaar
Handmatig 8 cm Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 4 februari 2023
Door:
Jasper

Jasper is het brein achter debeste.com. Hij heeft al 15 jaar ervaring met grafisch vormgeven, is dol op marketing en is, naast zijn vriendin en dochter, ook verliefd op SEO. Daarnaast schrijft hij ook voor de website.

Hij heeft communicatie- en multimediadesign gestudeerd en ook meerdere cursussen over marketing gevolgd. Verder komt hij jaarlijks bij de SEO Benelux Borrel, waar hij in 2022 ook in het panel zat.

Als Jasper niet schrijft of aan het designen is, bouwt hij aan met LEGO óf doet hij aan CrossFit