Beste handzaag 2022

Laatste ge-update in door Stijn

Zowel professionele gebruikers als beginners zijn op zoek naar het allerbeste gereedschap, waarbij een handzaag niet mag ontbreken. Wist je dat de handzaag zelfs als een van de eerste gereedschappen ooit is uitgevonden!? Naast dat je een handzaag hebt voor hout, kun je deze inmiddels ook gebruiker voor kunststof of zelfs metaal.

Om ervoor te zorgen dat jij de beste handzaag voor jouw klus hebt, hebben we hier vijf van de beste handzagen van 2022 vergeleken. Daarbij hebben we onder meer gelet op het type materiaal, het aantal tanden per inch en de manier waarop je de handzaag kunt opbergen. Daaruit is uiteindelijk de Stanley JetCut handzaag HP fine als beste handzaag van 2022 gekomen. Ben je benieuwd naar andere handzagen, bijvoorbeeld die je kunt gebruiken voor metaal of kunststof? Hier lees je er alles over!

Beste handzaag voor hout / douglas hout
STANLEY JetCut SP 380mm
Bol.com
STANLEY JetCut SP 380mm
Beste handzaag voor kunststof
Benson Handzaag 7 TPI
Bol.com
Benson Handzaag 7 TPI
Beste handzaag voor metaal
Stanley Mini 150mm
Bol.com
Stanley Mini 150mm
STANLEY 2-15-599 Bekijk prijzen
Type materiaal: Hout & Kunststof
Aantal tanden per inch: 11 tanden per inch
Opbergen: Ophanggat
Hierom zijn we fan:
Hardpoint vertanding
Comfortabele greep
Hard en zacht hout
Drie snijvlakken
Let hierop:
Bescherming
Staal

Geschikt voor: Klussers die graag een rechte zaagsnede maken en zich richten op het zagen van hout

Laten we beginnen met de beste handzaag van 2022, de Stanley Jetcut handzaag. Een van de grootste voordelen van deze handzaag is de uitstekende en comfortabele greep, wat komt door de kunststof antishock handgreep. Hierdoor kun je ook bij de wat grotere klussen voor langere tijd blijven zagen.

De vertanding

De vertanding van de handzaag wordt gekenmerkt door de volgende punten:

 • Agressieve vertanding
 • Hoeft niet geslepen te worden
 • Drie verschillende snijvlakken

Laten we beginnen met de agressieve vertanding. Deze vertanding van HardPoint hoeft niet geslepen te worden, waardoor je direct aan de slag kunt. De drie verschillende snijvlakken maken daarnaast sneller en gladder zagen mogelijk.

Bij het zagen is het mogelijk om zowel in hard als zacht hout te zagen, terwijl je ook de mogelijkheid hebt om op geplastificeerd spaanplaat te zagen. Moet je tijdens het zagen nog wat dingen afmeten en ben je je duimstok vergeten, dan beschikt de handgreep over een aftekenhoek van zowel 45 als 90 graden.

De verbeterpunten

Bij het gebruiken van de zaag zijn we ook op een aantal minpunten gestuit. Allereerst is dat bijvoorbeeld het ontbreken van de bescherming. Doordat de bescherming ontbreekt, moet je de zaag ook veel beter opbergen, zeker als er kleine kinderen in de buurt zijn. Je kunt er ook voor kiezen om de zaag in een oude handdoek te wikkelen.

Wil je een handzaag met beschermhoes, dan is de Bahco handzaag meer geschikt. Daar krijg je een beschermlat meegeleverd. Daarnaast is deze zaag ook niet geschikt voor het zagen van hardere materialen als staal of ijzer. Hiervoor is het zaagblad niet geschikt.

De beste handzaag van 2022 vanwege de agressieve vertanding en het feit dat je direct aan de slag kunt.

Verkrijgbaar bij:
Bahco 22 Hardpoint Bekijk prijzen
Type materiaal: Kunststof
Aantal tanden per inch: 9 tanden per inch
Opbergen: Ophanggat Beschermstrip
Hierom zijn we fan:
Rubberinleg
Lang zaagblad
Aftekenhoeken
Roestwerende coating
Let hierop:
Prijs
Kunststof

Geschikt voor: Mensen die hun zaag goed willen beschermen en een lang zaagblad willen

Ben je op zoek naar een goede handzaag met een goede grip, dan biedt deze handzaag met twee componenten kunststof handvat een goede optie. Het handvat geeft je daarnaast ook nog de mogelijkheid om hoeken van 45 en 90 graden af te tekenen.

De combinatie van het goede handvat en de lengte van de zaag maakt dit een van de beste handzagen van 2022. Hiermee zaag je namelijk moeiteloos en maak je lange halen, mede door de lengte van de zaag van 55 centimeter.

Bahco handzaag

Het hele testpanel van debeste.com heeft besloten dat deze Bahco handzaag de beste geteste handzaag van dit moment is. Deze handzaag beschikt namelijk over een speciale rubberinleg, waarmee je niet alleen de tanden van de zaag beschermd, maar waarmee je ook je kinderen kunt beschermen.

De zaag beschikt zelf over een speciale coating met de volgende kenmerken:

 • Lage weerstand
 • Roestwerend
 • Extra geharde tanden

De lage weerstand zorgt ervoor dat je een mooie zaagsnede krijgt zonder dat het materiaal gaat rafelen. Door de extra geharde tanden blijft de zaag soepel werken en is het geen probleem als je de zaag regelmatig gebruikt. Door de roestwerende coating kun je de zaag overal opbergen.

Tijdens het zagen is het ons wel opgevallen dat de zaag erg geschikt is voor kunststof, maar minder voor de hardere materialen. Het geharde zaagblad gaat in dat geval sneller slijten, terwijl ook de zaagsnede minder mooi is. In dat geval kun je beter kiezen voor de Stanley metaalzaagbeugel of het gebruik van een zaagtafel met invalzaag of cirkelzaag.

De prijs

Een van de nadelen van deze handzaag is echter wel de prijs. Er zijn andere handzagen in deze review die een stuk goedkoper zijn. Zo is de Benson handzaag bijvoorbeeld voor een derde van de prijs verkrijgbaar. Ga bij jezelf daarom na of je deze zaag met Zweeds kwaliteitsstaal echt nodig hebt.

De best geteste handzaag van 2022 vanwege de uitstekende grip, de bescherming en het lange zaagblad!

Verkrijgbaar bij:
STANLEY JetCut SP 380mm Bekijk prijzen
Type materiaal: Hout
Aantal tanden per inch: 7 tanden per inch
Opbergen: Ophanggat
Hierom zijn we fan:
Zacht elastomeer handvat
Hardpoint vertanding
Gemakkelijk ophangen
Aftekenhoeken
Let hierop:
Minder tanden
Bescherming

Geschikt voor: Klussers die veel met hout werken en planken op maat willen zagen

Werk je als klusser veel met hout, dan is de Stanley JetCut handzaag SP zeker aan te raden. Deze is namelijk speciaal gemaakt op houten planken, stukken boomstam andere houten materialen te zagen. Ben je klaar met zagen, dan hang je de handzaag eenvoudig op door de ronde opening die gebruikt is.

Hardpoint vertanding

Ook deze handzaag van Stanley beschikt over een aantal elementen die we eerder al zagen bij de Stanley JetCut handzaag HP fine. Zo beschikt deze over:

 • Speciaal geslepen hardpoint vertanding
 • Drie snijvlakken
 • Soepel en gladder zagen

Deze grove vertanding zorgt ervoor dat het zaagblad waterpas zaagt en je rechte zaagsneden krijgt. Dit is het grote voordeel van dit type zaag met een grovere vertanding.

Evenals bij de hierboven genoemde Stanley handzaag kun je de handzaag niet beschermd opbergen. Er wordt namelijk geen beschermstrip meegeleverd, maar een oude handdoek volstaat ook. Zo bescherm je je andere gereedschap.

Het aantal tanden per inch

Kijken we naar het aantal tanden per inch, dan ligt dit wel een stuk lager dan bij de Stanley JetCut handzaag die we hierboven noemde. Bij deze handzaag zit het aantal tanden per inch op 7, terwijl dit bij de andere Stanley handzaag op 11 ligt. Hierdoor is deze nog net wat beter geschikt voor het grovere werk.

Een vergelijkbaar kenmerk van alle handzagen is natuurlijk dat je hiermee hoeken van 45 graden en 90 graden kunt aftekenen. Dit is handig voor het snelle tekenwerk waar je je duimstok niet voor uit je zak wilt halen.

De beste handzaag voor hout vanwege het geringe aantal tanden, de goede grip en de hardpoint vertanding.

Verkrijgbaar bij:
Benson Handzaag 7 TPI Bekijk prijzen
Type materiaal: Kunststof
Aantal tanden per inch: 7 tanden per inch
Opbergen: Ophanggat Beschermstrip
Hierom zijn we fan:
Lang zaagblad
Beschermstrip
Ophanggat
Engels staal
Let hierop:
Gewicht
Hout

Geschikt voor: Klussers die veel in kunststof zagen en een grove zaagsnede willen.

Ook voor de klussers onder ons die veel met kunststof in de weer zijn hebben we een geschikte handzaag gevonden. Deze Benson Hardpoint handzaag is namelijk zeer geschikt voor het zagen van kunststof, mede door het zaagblad dat gemaakt is van hoogwaardig Engels staal.

De fysieke kenmerken

Bekijken we de fysieke kenmerken van deze goedkope handzaag, dan vallen de volgende punten op:

 • Extra schokdempend antislip oppervlak
 • Beschermstrip
 • Ophanggat
 • Lang zaagblad van 50 cm

De schokdempende anti slip greep zorgt ervoor dat je zonder problemen langere tijd kunt zagen, terwijl de beschermstrip en het opvanggat ervoor zorgen dat je de handzaag ook eenvoudig en veilig kunt opbergen.

In tegenstelling tot de meeste handzagen beschikt deze over een 50 cm stalen blad. Hierdoor kun je lange halen maken, waardoor je ook minder kracht hoeft te zetten op de kunststof.

De minpunten

Er zijn ook een tweetal minpunten waar je als koper rekening mee moet houden. Allereerst is dat het feit dat de handzaag qua gewicht wat aan de lage kant ligt. Hierdoor kan het zijn dat deze breekbaar aanvoelt, vooral als je veel kracht zet.

Daarnaast is deze handzaag ook minder geschikt voor het zagen van houten materialen. Dit komt door de zaagbladdikte en het feit dat de scherpe tanden wat verder uit elkaar staan. Voor het zagen van hout zouden we eerder de Stanley Jetcut SP aanraden.

De beste handzaag voor kunststof vanwege het ophanggat, de beschermstrip en het lange zaagblad van 50 cm.

Verkrijgbaar bij:
Stanley Mini 150mm Bekijk prijzen
Type materiaal: Metaal
Aantal tanden per inch: -
Opbergen: -
Hierom zijn we fan:
Flexibel zaagblad
Gewicht
Kleine ruimtes
Lengte verstellen
Let hierop:
Zware werk
Hout

Geschikt voor: Klussers die af en toe in metaal zagen en hier geen machine voor willen aanschaffen

En als laatste hebben we dan nog deze Stanley Mini handzaag, een universele handzaag door de verstelbare lengte. Doordat het zaagblad bevestigd is met een draaimechanisme, kun je de draag eenvoudig strakker of losser doen.

Een dikker zaagblad

Wil je de beste handzaag kopen, dan is deze handzaag met een dikker zaagblad een mooie optie. Hierdoor is de kans dat deze knapt vrijwel nihil en kun je kleinere metalen objecten eenvoudig zagen. Zelf zijn we enorm fan van de handzaag!

Dit komt onder meer door:

 • Het lage gewicht
 • Het werken in kleinere ruimtes
 • Het spuitgegoten handvat

Door het lage gewicht en het compacte formaat kun je de zaag in elke gereedschapskist opbergen. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat je in de kleinere ruimtes kunt werken. Door het lagere gewicht is het geen enkel probleem om boven de macht te werken.

Het spuitgegoten handvat ligt daarnaast erg lekker in de hand en het is geen enkel probleem om langere tijd te kunnen zagen. Wel willen we daarbij vermelden dat het minder geschikt is voor het zware werk. Heb je veel metalen objecten die je moet zagen, dan kan het beter zijn om voor een andere handzaag te kiezen.

Verschillende houtsoorten

Helaas zien we dat het niet goed werkt om verschillende houtsoorten met de handzaag te zagen. Zelfs als je kiest voor zachte houtsoorten is deze minder geschikt. Je kunt namelijk minder kracht zetten en het resultaat is ook een stuk minder mooi.

Wil je alsnog houten objecten zagen, dan zouden we eerder aanraden om voor de Stanley handzaag JetCut SP te kiezen. Voor kunststof zouden we dan weer de Benson handzaag aanraden.

De beste houtzaag voor klussers die graag een handzaag voor metalen objecten bij de hand hebben!

Verkrijgbaar bij:
Product Type materiaal Aantal tanden per inch Opbergen
STANLEY 2-15-599 STANLEY 2-15-599
Beste koop handzaag
Hout & Kunststof 11 tanden per inch Ophanggat Bekijk prijzen
Bahco 22 Hardpoint Bahco 22 Hardpoint
Best geteste handzaag
Kunststof 9 tanden per inch Ophanggat Beschermstrip Bekijk prijzen
STANLEY JetCut SP 380mm STANLEY JetCut SP 380mm
Beste handzaag voor hout / douglas hout
Hout 7 tanden per inch Ophanggat Bekijk prijzen
Benson Handzaag 7 TPI Benson Handzaag 7 TPI
Beste handzaag voor kunststof
Kunststof 7 tanden per inch Ophanggat Beschermstrip Bekijk prijzen
Stanley Mini 150mm Stanley Mini 150mm
Beste handzaag voor metaal
Metaal - - Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: vrijdag 24 maart 2023
Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.