Hoe gebruik je een hapjespan?

Door: Agnes
Laatste update: 20 oktober 2022

Je hebt een hapjespan gekocht maar je weet nog niet zo goed hoe je de hapjespan gebruiken moet. Om je een beetje op weg te helpen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet om de hapjespan op een goede manier in je keuken te gebruiken.

Zo gebruik je een hapjespan

Een hapjespan gebruiken is niet moeilijk. Je moet alleen weten welke gerechten je erin kunt maken en welke functionaliteiten de hapjespan heeft. Let daarom op de volgende aspecten van de hapjespan:

  • Is de hapjespan ovenvast?
  • Heeft de hapjespan een kunststof steel en een bijbehorend deksel?
  • Heeft de pan een anti-aanbaklaag?
  • Kun je de hapjespan in de vaatwasser stoppen?

De functies van de hapjespan toepassen op je gerechten

Wanneer je weet welke functies de pan heeft, heb je ook meer informatie over de manier waarop je de pan kunt gebruiken. Zo zou je bijvoorbeeld een gebraden rollade of varkenshaas kunnen voorbraden in de pan op het vuur en vervolgens in de oven af kunnen bakken voor een mooie roze binnenkant als de hapjespan ovenvast is. Ook zou je bijvoorbeeld een tortilla aan de bovenkant af kunnen bakken in de oven of zelfs een macaroni and cheese kunnen grillen met kaas aan de bovenkant in de oven.

Wanneer de hapjespan een deksel heeft, kun je ervoor kiezen gerechten in de pan op een laag vuur te smoren, zonder de stoom en warmte te verliezen onder het deksel. Ook voor risotto’s die langzaam inkoken is een deksel erg handig.

Wel of niet in de vaatwasser?

Pannen was je meestal het beste af met de hand. Toch zijn er ook exemplaren die je wel in de vaatwasser kunt stoppen. Als je twijfelt, was dan af met de hand. In de vaatwasser kan de anti-aanbaklaag loslaten of het materiaal van de pan kan bol komen te staan. Zo kan bijvoorbeeld je deksel niet meer op de pan passen.

Over de auteur

Agnes

Agnes is all-round copywriter en schrijft het liefst in de categorie huishouden en wonen. Ze vergelijkt van alles, zodat jij de beste keuze maakt in jouw aankoop. Verder houdt Agnes van schilderen en... Lees meer