Is een hapjespan hetzelfde als een braadpan?

Je wilt een stoofgerecht maken maar je twijfelt of je de braadpan of de hapjespan moet gebruiken. Dat is te begrijpen, want de manier waarop we deze pannen gebruiken komt sterk overeen. Toch is er een aantal cruciale verschillen. Wij zetten deze verschillen voor je op een rijtje.

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen een braadpan en hapjespan

De verschillen tussen een hapjespan en een braadpan lijken op het eerste gezicht niet zo groot, toch zijn deze er zeker wel. Hieronder vind je de belangrijkste verschillen:

  • Een braadpan is altijd gemaakt van gietijzer waar een hapjespan is gemaakt van bijvoorbeeld aluminium of roestvrijstaal.
  • Een braadpan heeft doorgaans geen anti-aanbaklaag, maar een hapjespan juist wel.
  • Het deksel van de hapjespan heeft vaak een klein gaatje en is van glas, een braadpan heeft een gietijzeren deksel.
  • Braadpannen kunnen altijd in de oven, voor hapjespannen zal het afhangen waar deze van gemaakt is.
  • De hapjespan heeft een steel een braadpan niet.

Stoven en sudderen

Voor beide pannen geldt echter wel dat je erin kunt stoven en sudderen. Gerechten als risotto en eenpansgerechten maak je gemakkelijk in beide soorten pannen. Toch zullen gerechten die heel lang moeten stoven bij voorkeur gemaakt worden in een braadpan en zul je kortere gerechten of zelfs roerbak kunnen maken in een hapjespan.

Het wassen van de pan

Een braadpan kun je eigenlijk nooit in de vaatwasser stoppen. Daarvoor is het materiaal van de pan niet geschikt en de pan is sowieso zwaar om in de vaatwasser te laden. Hapjespannen was je doorgaans ook af met de hand, maar dat komt doordat het materiaal kan slijten en bollen in de vaatwasser. Er zijn echter ook vaatwasserbestendige hapjespannen. Was alleen deze pannen in de vaatwasser en nooit pannen waarop de informatie over vaatwasserbestendigheid mist.