Waarom gebruik je een hapjespan?

Een keuken zonder een hapjespan is eigenlijk niet af. Het is namelijk een echte allrounder die niet mag missen in je pannencollectie. Maar waarom zou je een hapjespan aanschaffen en deze gebruiken in je keuken? Wij zetten de redenen voor het gebruik van deze pan voor je op een rijtje.

De hapjespan voor vele soorten gerechten

De hapjespan wordt ook wel eens een sauteerpan of sauteuse genoemd. Het is een koekenpan met een steel en een hogere rand. Vaak zit er ook een deksel bij om je eten te smoren. Gerechten die je bijvoorbeeld kunt maken in de hapjespan zijn:

  • Een pasta met groenten
  • Zacht gegaard vlees
  • Risotto
  • Eenpansgerechtjes
  • Tortillas
  • Opgewarmd eten

Een hapjespan is makkelijker om grote gerechten in te maken die soms over je koekenpan heen spatten. Dat kan zowel een roerbakgerecht zijn als een stoofgerecht. Toch zullen de meeste keukenprinsen en prinsessen eerder grijpen naar een wokpan om te roerbakken. Een voordeel van een hapjespan met deksel is dat gerechten niet overal heen kunnen spatten. Vooral handig als je een bolognesesaus maakt bijvoorbeeld. Waarbij door de hitte fikse druppels tomatensaus tegen je keukenmuren kan spatten. Ook risotto’s kunnen zoals gezegd goed gemaakt worden in dit type pan. Vooral als je de risotto maakt met een afgemeten hoeveelheid wijn en bouillon die je zonder te roeren laat sudderen onder een deksel.

Materialen en onderdelen van de pan

Je kunt hapjespannen in principe op zowel gas als inductie gebruiken, maar toch is het handig bij het kopen van de pan te letten op de juiste ondergrond. Hapjespannen worden vaak gemaakt met een anti-aanbaklaag, net als koekenpannen en zijn gemaakt van bijvoorbeeld roestvrijstaal. De stelen zijn gemaakt van materialen als kunststof, zodat het de warmte niet geleidt. Zo brand je niet zo snel je handen aan de steel. De hapjespan kan soms ook in de oven worden gestoken. Handig als je bijvoorbeeld een tortilla wilt maken zonder deze om te draaien of een rollade vanuit de pan in de oven wilt afbakken.