Beste 5 hardloophorloges van 2022

Laatste ge-update in door Stijn

Tijdens de pandemie is de verkoop van sporthorloges sterk toegenomen. Steeds meer mensen investeren in gezondheid en zien een sport- of hardloophorloge als een nuttige toevoeging. Daarom hebben we in deze review de beste hardloophorloges van 2022 voor je op een rij gezet!

We hebben daarbij gekeken naar het formaat van de horlogekast, Touchscreen functionaliteit, aanwezige sensoren en natuurlijk de prijs. Uiteindelijk is de Samsung Galaxy Watch 4 Classic als beste uit de test gekomen. Benieuwd naar andere goede hardloophorloges? Wij hebben de beste vijf op een rij gezet!

Product Touchscreen Formaat horlogekast Aanwezige sensoren
Samsung Galaxy Watch4 Classic Samsung Galaxy Watch4 Classic
Beste koop hardloophorloge
46 mm Hartslagsensor - GPS-sensor - Saturatiemeter - EDA Sensor Bekijk prijzen
Apple Watch Series 6 44mm Apple Watch Series 6 44mm
Best geteste hardloophorloge
41-46 mm Hartslagmeting - GPS-sensor - Saturatiemeter - Valdetectie Bekijk prijzen
Samsung Galaxy Watch4 Samsung Galaxy Watch4
Beste hardloophorloge met muziek
44 mm Hartslagmeting - GPS-sensor - EDA Sensor - Saturatiemeter Bekijk prijzen
Garmin Vivoactive 4 Zwart 45 mm Garmin Vivoactive 4 Zwart 45 mm
Beste Garmin hardloophorloge
45 mm Hartslagmeting - GPS-sensor - Saturatiemeter - Valdetectie Bekijk prijzen
Polar Vantage M2 Zwart Polar Vantage M2 Zwart
Beste Polar hardloophorloge
30 mm Hartslagmeting - GPS-sensor - VO2 max meting - Rencadans Bekijk prijzen
Laatste prijs-update: zaterdag 4 februari 2023
Samsung Galaxy Watch4 Classic Bekijk prijzen
Formaat horlogekast: 46 mm
Aanwezige sensoren: Hartslagsensor - GPS-sensor - Saturatiemeter - EDA Sensor
Touchscreen: Ja
Hierom zijn we fan:
Gezondheidsstatistieken – Draaiende bezel – Wear OS
Let hierop:
iOS smartphones - Bloeddrukmeting

Laten we direct beginnen met het beste hardloophorloge van 2022, de Samsung Galaxy Watch 4 Classic. Hiermee haal je gegarandeerd een horloge in huis dat gebruikt kan worden door zowel de beginnende als de prestatiegerichte hardloper. Het hardloophorloge wordt aangeraden voor:

  • Hardlopen
  • Fietsen
  • Triathlon
  • Zwemmen

Te beginnen met de verschillende sensoren, waaronder de Bioelectrical Impedance Analysis functie, de ECG hartslagmeting en de bloeddrukmeter. Deze geven je een gedetailleerd inzicht in je huidige gezondheidssituatie. Daarnaast zijn er verschillende features om dit naar wens te verbeteren.

Ook de draaiende bezel is een groot voordeel van de Samsung Galaxy Watch 4. Heb je namelijk bezweette vingers tijdens het hardlopen (zeker binnen op een loopband), dan reageert het scherm niet altijd goed. Met de draaiende bezel navigeer je eenvoudig door de verschillende schermen heen.

Door middel van Wear OS heb je de mogelijkheid om je favoriete apps te downloaden en het horloge helemaal naar wens in te richten. Hierdoor kun je bijvoorbeeld Spotify downloaden voor je muziek, maar kun je ook hardloopapps downloaden om inzicht te krijgen in je prestaties.

De nadelen van het beste hardloophorloge 2022

Zoals we inmiddels wel gewend zijn van Apple en Samsung, is dat beide producenten elkaars apparaten niet ondersteunen. Ook bij dit hardloophorloge is dat het geval. Je kunt geen gebruik maken van een iPhone als je dit hardloophorloge aanschaft.

Daarnaast is de bloeddrukmeting alleen mogelijk als je eerst een meting doet met een losse bloeddrukmeter. Deze moet je namelijk eerst kalibreren voor gebruik. Daarnaast werken de bloeddruk- en ECG-meter alleen met een Samsung smartphone.

De Samsung Galaxy Watch 4 Classic is het beste hardloophorloge dat je in 2022 gaat vinden.

Apple Watch Series 6 44mm Bekijk prijzen
Touchscreen: Ja
Formaat horlogekast: 41-46 mm
Aanwezige sensoren: Hartslagmeting - GPS-sensor - Saturatiemeter - Valdetectie
Hierom zijn we fan:
VO2 max meting – Hartfilmpjes maken – Always-on scherm
Let hierop:
iPhone vereist – Stekker

Ook de Apple Watch Series 6 is een ware aanrader voor de fanatieke hardlopers. Vrijwel ons hele panel was fan van het hardloophorloge, mede door het geweldige design en de gebruiksvriendelijkheid die we van Apple gewend zijn. Toch zijn dit niet de belangrijkste voordelen van dit best geteste hardloophorloge.

Voor de prestatiegerichte sporter is het namelijk belangrijk om een VO2 max meting te kunnen doen. Dit geeft je inzicht inde mate waarin je lichaam zuurstof kan opnemen en zegt iets voor je conditie. Bij de Apple Watch Series 6 is dit een van de unieke mogelijkheden in vergelijking met andere horloges.

Een andere sensor die we zeer belangrijk vonden is de valdetectie. Hiermee wordt er bij een heftige valpartij direct een sms verstuurd met je huidige locatie naar een vooraf ingesteld nummer. Andere handige sensoren zijn:

  • Bewegingsherkenning- en herinnering
  • Virtuele tegenstander tijdens het hardlopen
  • Staplengte meten

Met de ECG-functie wordt niet alleen je hartslag gemeten, maar heb je ook de mogelijkheid om een hartfilmpje te maken. Hiermee krijg je inzicht in het functioneren van je hart en kun je aan de bel trekken als er bijvoorbeeld onregelmatigheden in de hartslag zitten.

Door het always-on scherm heb je een energiezuinig hardloophorloge in huis gehaald, wat daarnaast ook heel goed werkt als de zon erop schijnt. Het scherm blijft helder en je hebt nog steeds duidelijk inzicht in je statistieken.

Gemiste features van het best geteste hardloophorloge

Wat we missen aan het hardloophorloge is dat je deze alleen kunt instellen door middel van een iPhone. Dit maakt het hardloophorloge ongeschikt voor andere smartphones. Daarnaast is er ook geen stekker bijgeleverd en moet je deze los aanschaffen óf de stekker van je smartphone gebruiken.

Verkrijgbaar bij:
Samsung Galaxy Watch4 Bekijk prijzen
Touchscreen: Ja
Formaat horlogekast: 44 mm
Aanwezige sensoren: Hartslagmeting - GPS-sensor - EDA Sensor - Saturatiemeter
Hierom zijn we fan:
Samsung Health Monitor – Navigatie – Wear OS
Let hierop:
iOS-smartphones – Bloeddrukmeting

Samsung Galaxy Watch 4, niet te verwarren met de Watch 4 Classic. Hier zien we veel van de features van dit horloge terug, waarbij de Watch 4 een voordeliger prijskaartje heeft.

Vooral de Samsung Health Monitor App valt op. Hier heb je namelijk nauwkeurig inzicht in je huidige gezondheidssituatie. Deze bekijkt onder meer de:

Daarnaast kun je met dit hardloophorloge ook eenvoudig navigeren, bijvoorbeeld als je een rondje wilt hardlopen in het buitenland. Door middel van de afslag voor afslag navigatie heb je duidelijk inzicht in je route, terwijl je meldingen krijgt als je weer een afslag moet nemen.

Met Wear OS stel je daarnaast nog je hardloophorloge naar wens in. Hiermee heb je de mogelijkheid om verschillende applicaties te downloaden die je sportprestaties duidelijker weergeven of de voor jou belangrijke informatie op het scherm zet. Dit doe je allemaal via de applicatie én via je horloge!

Hiermee kun je dus ook je favoriete muziek afspelen door middel van Spotify, waarbij je je telefoon niet eens hoeft mee te nemen. Download simpelweg de muziek op je hardloophorloge en geniet van de beste muziek tijdens een rondje hardlopen.

Compatibiliteit

Evenals bij de Watch 4 Classic is het ook bij dit hardloophorloge van Samsung niet mogelijk om deze te gebruiken met een iPhone. Je moet dus over een smartphone met Android beschikken, waarbij we wel moeten vermelden dat deze het beste werkt met een Samsung telefoon.

Daarnaast moet je ook eerst je bloeddrukmeter kalibreren met een losse bloeddrukmeter voordat je deze kunt gebruiken. Hierdoor zien we dat veel mensen deze functionaliteit niet gebruiken, aangezien zij geen losse bloeddrukmeter voor handen hebben.

Met de Samsung Galaxy Watch 4 geniet je altijd en overal van je favoriete muziek tijdens een rondje hardlopen.

Garmin Vivoactive 4 Zwart 45 mm Bekijk prijzen
Touchscreen: Ja
Formaat horlogekast: 45 mm
Aanwezige sensoren: Hartslagmeting - GPS-sensor - Saturatiemeter - Valdetectie
Hierom zijn we fan:
Garmin Pay – Hartslagzones – Ingebouwde muziekspeler
Let hierop:
Huawei smartphones - Navigatie

Op zoek naar een Garmin horloge dat aansluit bij al je andere Garmin apparatuur? Dan is de Garmin Vivoactive 4 een zeer geschikte kandidaat. Deze gebruik je namelijk moeiteloos naast de andere gadgets van Garmin die je al hebt, waaronder bijvoorbeeld:

  • Hartslagband
  • Fietscomputer
  • Navigatiesysteem

Met dit horloge is het meenemen van je portemonnee tijdens de hardloopsessie verleden tijd. Door middel van Garmin Pay kun je namelijk altijd en overal betalen, mits je bij de juiste bank zit. Let er wel op dat je dit vooraf eerst moet configureren voordat je deze functie kunt gebruiken.

Tijdens het hardlopen, zowel buiten als op de loopband, krijg je daarnaast inzicht in je hartslagzones, een functionaliteit die in eerste instantie weggelegd is voor de prestatiegerichte sporters onder ons. Hierdoor kun je bijvoorbeeld je uithoudingsvermogen of snelheid verbeteren.

De ingebouwde muziekspeler zorgt ervoor dat je via je horloge kunt luisteren naar je favoriete afspeellijsten. Hiervoor hoef je niet telkens je telefoon uit je zak te pakken. Het bedienen kan namelijk gewoon via het horloge zelf door middel van het Touchscreen.

Features en functionaliteiten

Helaas is er één feature waar we minder over te spreken zijn en dat is de navigatie. Toch raar, aangezien Garmin ook uitstekende navigatiesystemen maakt. Tijdens het gebruik krijg je de route niet zichtbaar op de kaart, waardoor het lastig kan zijn om precies te zien waar je naartoe moet.

Een ander minpunt is de compatibiliteit met Huawei smartphones. Deze kun je namelijk niet connecten met het Garmin hardloophorloge. Willen Huawei-gebruikers de volledige functionaliteiten van een hardloophorloge, dan kunnen zij beter kiezen voor een van de hierboven genoemde concurrenten.

Polar Vantage M2 Zwart Bekijk prijzen
Touchscreen: Nee
Formaat horlogekast: 30 mm
Aanwezige sensoren: Hartslagmeting - GPS-sensor - VO2 max meting - Rencadans
Hierom zijn we fan:
Nauwkeurige polsmeting – Bluetooth – Batterijduur
Let hierop:
Telefoon noodzakelijk – Gebruikershandleiding

Polar staat natuurlijk bekend om het registreren van sportprestaties. Ook met de Polar Vantage M2 heeft Polar weer een slag geslagen. Het is momenteel het beste hardloophorloge van Polar, waarbij er verschillende functionaliteiten zijn die de concurrentie niet of in mindere mate heeft.

Laten we beginnen met het registreren van de hartslag. Dit gebeurt uiterst nauwkeurig, waarbij de technologie van de hartslagband gebruikt is. Door middel van 9 led lampjes is de polsmeting erg nauwkeurig en is een hartslagband niet direct noodzakelijk tijdens het hardlopen.

Het is echter wel mogelijk om een hartslagband te koppelen, aangezien Polar gebruik heeft gemaakt van bluetooth om apparaten te verbinden. Zo verbind je het hardloophorloge moeiteloos met:

Ook de batterijduur is een groot voordeel. Zelfs als je continu de gps-sensor en de hartslagsensor zou gebruiken, gaat de batterij maar liefst 30 uur mee. Dit is in vergelijking met de andere hardloophorloges echt uniek!

Het gebruik van het beste Polar hardloophorloge

Kijken we naar het beste horloge voor hardlopen van Polar in 2022, dan zien we dat het in gebruik nemen van het hardloophorloge wat lastiger is. Dit begint met de noodzaak van een telefoon. Je kunt deze niet configureren zonder telefoon, terwijl deze ook noodzakelijke is als je onderweg muziek wilt luisteren.

Daarnaast is de gebruikershandleiding zeer beknopt. Tijdens het juist instellen van het hardloophorloge hebben we meerdere keren video’s en instructies op het internet moeten opzoeken. Dit maakt het voor een beginnende gebruiker lastig om het hardloophorloge juist te configureren.

Met het beste hardloophorloge van Polar registreer je moeiteloos een breed scala aan sportactiviteiten.

Door:
Stijn

Stijn is fanatiek schrijver en al jarenlang geïnteresseerd in verschillende soorten elektronica. Hij houdt van technische snufjes, zoals drones, VR-brillen en gamen.

Verder kun je bij Stijn niet alleen lezen over computers of koelkasten, maar duikt hij met alle plezier ook in onderwerpen als beste skeelers of de meest fijne hardloopschoenen.