Hardloop blessures voorkomen. Hoe doe je dat?

Hardloopblessures. Vroeg of laat krijg je ermee te maken als je een hardloper bent. Vaak is het eerder dan later. Veel mensen lopen hardloopblessures op aan het begin van hun hardloop carrière. Door een verkeerde techniek of niet de juiste hardloopschoenen kun je een spier of gewricht verzwakken. Ook kan het dat je de verkeerde druk uitoefent op een lichaamsdeel waardoor je hier continu last van krijgt bij het hardlopen. Dit neemt het plezier weg en zo kom je nooit verder, iets wat erg jammer is.

Hardloop blessures voorkomen. Hoe doe je dat?

Tips om hardloopblessures te voorkomen

Met een paar simpele tips kun je veelvoorkomende blessures voorkomen en zo pijnloos blijven hardlopen.

  • Begin met rekoefeningen voordat je gaat lopen. Hiermee zorg ervoor dat je spieren en pezen op lengte zijn en ook blijven.
  • Uiteraard moeten je spieren ook sterk zijn en blijven. Dit kun je voor elkaar krijgen door spierversterkende oefeningen te doen. Minimaal 1x per week naar de sportschool gaan voor deze oefeningen verbetert ook je hardloopprestaties.
  • Doe speciale oefeningen voor je voeten en kuiten. Zeker bij hardlopen is het belangrijk dat deze sterk zijn.
  • Wellicht de belangrijkste tip: luister naar je lichaam. Krijg je onderweg last, stop dan even en probeer het na een kleine pauze nog eens. Heb je er nog steeds last van, wandel het uit en probeer het over een paar dagen nog een keer.
  • Met een goede looptechniek leer je om goed te lopen. Je zet je voeten beter neer. Zo vangt je lichaam minimale schokken op. Een hardlooptrainer kan hier een keer naar kijken en je persoonlijke tips geven.
  • Je kunt het beste lopen op wisselende ondergronden. Een harde ondergrond is helaas meer belastend voor je voeten en knieën, dus wissel af als dat mogelijk is. Loopt een stuk over zand, gras of een gravel ondergrond zoals een hardloopbaan.
  • Goede hardloopschoenen zijn van cruciaal belang om hardloopblessures te voorkomen. Schoenen zijn afgestemd op je voeten, lichaamsgewicht, manier van lopen en de omgeving waar je gaat trainen. Laat eventueel voor aanschaf een loopanalyse doen.
  • Denk altijd aan de warming-up voordat je begint met hardlopen, begin na je rekken en strekken met een zacht looptempo.
  • En vergeet net als je warming up, je cooling down niet. Sluit ook het hardlopen af met rekken en strekken.
  • Vergeet ook je rust niet. Elke dag hardlopen hoeft echt niet. Neem minimaal een dag rust tussen hardloopsessies om te herstellen en hardloopblessures te voorkomen. Drink voldoende en eet de juiste voeding om je spieren helpen te herstellen.

Nog geen goede hardloopschoenen gevonden voor jezelf? Bekijk dan de top 10 beste hardloopschoenen. Hier staan alle soorten hardloopschoenen waarmee je blessurevrij kan lopen.