Hardloopblessure shin splint

Als je al een tijdje bezig bent met hardlopen, en je leest over deze sport, weet je waarschijnlijk ook wel het een en ander over hardloopblessures. Een van deze blessures is shin splint. Het is misschien een bekende hardloopblessure, maar wel een hele vervelende. Lees hier verder over deze hardloopblessure en hoe je het behandelt.

Shin splint

Hardloopblessure shin splint

Wanneer je het scheenbeen te veel overbelast ontstaat in de loop der tijd irritatie in het scheenbeen. De plek waar dit het meeste voorkomt is ongeveer 8 cm boven de binnenenkel, tegen het scheenbeen aan. Wanneer je gaat hardlopen, komt er grote kracht op deze plek, waar zich tevens de achterste scheenbeenspier zich aan hecht. Hierdoor ontstaat de irritatie en als je er te lang mee doorloopt zelfs een beenvliesontsteking. De oorzaak dat je te veel kracht zet op het scheenbeen kan komen door bijvoorbeeld overpronatie, of slechte ondersteuning van de voet. Ook kan het zijn dat je te veel en te lang op een hard ondergrond loopt, of te eenzijdig traint. Meestal is het ook een combinatie van factoren die hier voor zorgen.

Wat te doen als je shin splint hebt?

Je merkt het direct wanneer je een blessure aan het scheenbeen krijgt, want je voelt de pijn daar. Doe wel iets met deze pijn en loop er niet te lang mee door. Het is echt geen spierpijn die je er uit loopt! Je kan het thuis behandelen met een coldpack. Als het goed is merk je dat je na een paar dagen geen last meer hebt. Maar wanneer je te lang hiermee hebt doorgelopen is het echt zaak om naar de huisarts te gaan.

Voorkom shin splint

Wanneer je begint met hardlopen is het verstandig om langzaam op te bouwen en niet te snel van start te gaan. Ook al heb je een uitstekende conditie, je spieren en pezen moeten echt wennen aan het hardlopen. Neem ook voldoende rust tussen de verschillende trainingen en voer altijd een warming up en cooling down uit. Je begrijpt dat als je goede hardloopschoenen hebt je blessures kan voorkomen. Kies daarom het juiste paar hardloopschoenen uit en geniet van het lopen.