Hoe onderhoud je je hardloopschoenen?

Wist je dat je tijdens het hardlopen met elke stap vier keer je lichaamsgewicht opvangt? Als je het zo bekijkt is het helemaal niet raar dat je met hardlopen last kan krijgen van je rug, heupen, enkels of knieën. Om hardloopblessures te voorkomen is het belangrijk om goede hardloopschoenen te dragen. Hardloopschoenen zijn wel prijziger dan ‘normale’ sportschoenen maar ze zijn het meer dan waard als je hierdoor zonder blessures je favoriete sport kunt uitoefenen. Juist omdat ze duurder zijn is het natuurlijk zonde als ze er na één rondje buiten al uitzien alsof ze 3 jaar oud zijn. Hoe onderhoud je je hardloopschoenen zodat je er zo lang mogelijk mee kunt doen? Met deze 3 tips maak je optimaal gebruik van je hardloopschoenen.

Hoe onderhoud je je hardloopschoenen?

Hoe onderhoud je je hardloopschoenen?

Hardloopschoenen drogen

Je schoenen zijn soms nat na het lopen. Dit kan doordat je door plassen hebt gelopen maar natuurlijk ook door transpiratie. Laat je schoenen altijd ‘natuurlijk' drogen. Zet ze liever niet bij de verwarming. Door de warmte kan de vorm van je schoen veranderen, dit wil je juist niet. Zijn ze heel erg nat dan kun je er kranten in stoppen, deze nemen het vocht op zonder dat het invloed heeft op je schoen en de vorm.

Hardloopschoenen schoonmaken

Heb je een rondje door het bos gelopen dan is de kans groot dat er modder is blijven plakken aan je schoenen. Wacht totdat de modder is opgedroogd en haal dit van je schoenen af. Wil je ze echt netjes houden? Ga dan aan de slag met een nagelborsteltje en vetvrije zeep. Voor je het weet zien ze er weer uit als nieuw.

Frisse hardloopschoenen

Ook al droog je je schoenen elke keer op de goede manier, je kunt niet voorkomen dat er bacteriën ophopen in je schoenen. Het beste is om je hardloopschoenen na het hardlopen 2 dagen te laten ‘rusten’. Haal de zooltjes er uit en laat deze naast je schoenen goed opdrogen. Je kunt deze ook van tijd tot tijd wassen voor een fris gevoel. Neem dan meteen je veters mee en je schoenen zien er weer helemaal fris uit.

Hoe lang gaan hardloopschoenen mee?

Volg bovenstaande tips en je schoenen kunnen een tijd meegaan. Maar hoe lang gaan hardloopschoenen eigenlijk mee? Als je goede hardloopschoenen hebt voor op de juiste ondergrond, je hebt ze laten aanmeten aan je voeten dan gaan hardloopschoenen ongeveer 1700 kilometer mee. Heb je een hardloop app waarin je je hardloopsessies bijhoudt? Daar kun je ook zien hoeveel kilometer je al hebt gelopen in totaal, zo kun je bijhouden wanneer je toe bent aan nieuwe schoenen. Als je hardloopschoenen eenmaal versleten zijn dan verliezen ze hun demping en wordt de kans op blessures groter. Zorg er dus voor dat je ze tijdig vervangt

Is het tijd voor nieuwe schoenen kijk dan eens in de lijst met de top 10 beste hardloopschoenen!