Hardlooptechniek verbeteren. Hoe doe je dat?

Wist je dat hardlopen bijna net zo persoonlijk is als je vingerafdruk? Iedereen heeft zijn eigen manier van hardlopen. Dit heeft te maken met je houding, je gewicht en lengte. Maar ook hoe je normaal in rustig tempo loopt speelt een rol. Als recreatief loper is je hardlooptechniek verbeteren misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch kan dit veel voordelen met zich meebrengen die zeker ook goed zijn voor jou als recreatieve loper.

Hardlooptechniek verbeteren. Hoe doe je dat?

Voorkom blessures door verbetering van je hardlooptechniek

Ten eerste kan ‘verkeerd’ lopen op den duur zorgen voor blessures. Het lastige met veel hardloopblessures is dat de pijn zich niet altijd voordoet waar de daadwerkelijke blessure vandaan komt. Het is daarom moeilijk te herleiden wat je specifiek moet verbeteren. Pijn in je rug kan namelijk ontstaan door het verkeerd neerzetten van je voeten. Dit hoeft dus niets met de houding van je rug tijdens het hardlopen te maken te hebben. Alles begint met goede hardloopschoenen maar het is dus van belang om heel je manier van hardlopen eens na te laten kijken door een expert. Hij of zij zal snel genoeg zien waar je verbeterpunten liggen en hoe je de kans op blessures kunt verkleinen. Ten onrechte denken mensen dat dit alleen interessant is voor zwaardere lopers, dit is zeker niet het geval. Voor iedereen valt er winst te behalen als het gaat om verbetering van je hardlooptechniek of je nu licht of zwaar bent.

Presteer beter door verbetering hardlooptechniek

Een goede looptechniek betekent dat je goede (ergonomische) bewegingen maakt. Deze zijn heel belangrijk is voor je prestatie.  Verbeter je je hardlooptechniek dan verbeter je elke pas die je zet. Ren je gemiddeld 5 km dan kun je een flinke verbetering halen per week. Deze verbetering zie je terug in uithoudingsvermogen of snelheid. Je houdt het hardlopen dus of ineens langer vol omdat het minder ‘moeite’ kost voor je lichaam of je kunt juist veel sneller lopen op de dezelfde afstand.

Hardlooptechniek verbeteren met oefeningen

Hoe pak je dit nu aan? Allereerst stellen we voor dat je een afspraak maakt met een hardlooptrainer. Deze kan zien waar jouw verbeterpunten liggen, iets wat je niet zelf makkelijk kunt vaststellen. Het is daarna mogelijk met de trainer een verbetertraject in te gaan. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de oefeningen zelf uit te voeren in je eigen tijd. Je vindt online veel oefeningen die je kunt inzetten om je hardlooptechniek te verbeteren. Door het doen van deze oefeningen kun je de zwakke punten in je techniek verbeteren en je prestatie omhoog brengen. En misschien nog wel het allerbelangrijkste, je verkleint de kans op blessures.

Het eerste advies van een hardlooptrainer zal zijn om te kijken of je sportschoenen nog goed zijn. Zijn je hardloopschoenen inmiddels aan vervanging toe? Schaf dan eerst een nieuw paar aan voordat je een trainer bezoekt zodat je snel en efficiënt kunt starten met je hardlooptechniek verbeteren. Bekijk onze selectie van beste hardloopschoenen om je te helpen bij je keuze.